De Roos

Gijsbrechtgaarde 110 7329 CA Apeldoorn

Schoolfoto van De Roos

Resultaten eindtoets

Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

De te behalen doelen en halverwege en aan het eind van het jaar de leeropbrengsten worden in kaart gebracht op basis van leerlingobservaties en verslagen van de leerkrachten, methodeafhankelijke toetsen, LOVS-toetsen en vanaf in de groep 6/7 en 8 toetsen die een indicatie geven van de capaciteiten, resp. de ADIT en de eindtoets. De school betrekt leerlingen uit alle groepen bij het onderwijsproces en de leerdoelen in kindgesprekken en de aanwezigheid van de leerlingen bij de rapportgesprekken.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Vanaf het schooljaar 2023-2024 wordt de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets welke in de maand februari door de leerlingen uit groep 8 gemaakt wordt.  Voor IBS De Roos is dit nog niet van toepassing, maar de aanpassing heeft met kansengelijkheid te maken, vandaar dat dit wel is opgenomen in de schoolgids. Door deze wijziging wordt er bijgedragen aan een soepele overgang van leerlingen van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs en functioneert de toets beter als instrument voor kansengelijkheid.Vandaar dat we dit opnemen in onze schoolgids.

Tussen 25 en 31 maart komt er een centrale aanmeldweek voor de middelbare school. Hierdoor maken alle leerlingen even veel kans op een plek op de school van hun voorkeur en op het voor hen best passende niveau.

Doordat er één aanmeldweek komt, veranderen de stappen van het schooladvies en de toets:

- Leerlingen ontvangen eind groep 7 hun voorlopig schooladvies.

- Leerlingen ontvangen tussen 10 en 31 januari hun (eventueel bijgesteld) schooladvies.

- Leerlingen maken de doorstroomtoets in de eerste of tweede volle week van februari.

- Uiterlijk 15 maart ontvangen de scholen de uitslag van de doorstroomtoets. - Leerlingen en ouders ontvangen uiterlijk 24 maart van hun school het definitieve schooladvies.

- Tussen 25 maart en 31 maart melden alle leerlingen zich, met hun definitieve advies, aan op de middelbare school*.

*Voor leerlingen uit het po, het so en het sbo die de overstap maken naar het vso, geldt de centrale aanmeldweek niet.

De gegevens zijn voor deze school niet bekend.

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Kinderen leren en ontwikkelen op school vaardigheden die nodig zijn om op een goede manier met anderen om te gaan. En om bij te dragen aan de samenleving. Het gaat om vaardigheden zoals samenwerken, ruzies oplossen en jezelf weten te redden. Door deze vaardigheden is het fijn en veilig op school en verbeteren de leerprestaties. Kinderen nemen op een positieve manier deel aan de maatschappij.

Op De Roos wordt gewerkt met de methodiek Vreedzame School om leerlingen en leerkrachten handvatten te geven hoe om te gaan met elkaar en met conflicten. Deze lessen worden niet alleen los gegeven, maar komen op elk moment terug in de dagelijkse praktijk. Deze waarden zijn ook verbonden met de waarden vanuit het geloof, zodat het voor onze leerlingen extra betekenis heeft.

Wij werken ook met expertsysteem ZIEN, om leerlingen niet alleen te volgen in hun sociaal emotionele ontwikkeling maar ook door deze te bevorderen en leerlingen op die manier te begeleiden zodat het aansluit bij hun ondersteuningsbehoefte.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Goede sfeer
  • Veiligheid
  • Respect voor elkaar/omgeving

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven