De Zijderoute

Buskenblaserstraat 65 1055 AG Amsterdam

Schoolfoto van De Zijderoute

Het team

Toelichting van de school

Het team van basisschool De Zijderoute bestaat uit enthousiaste en gepassioneerde leerkrachten die samen het verschil willen maken. Wij maken met elkaar het betekenisvolle onderwijs zoals wij denken dat het goed is voor onze leerlingen. Ons team bestaat uit zowel leerkrachten met veel ervaring als leerkrachten die nog aan het begin van hun carriere staan. Op deze manier zorgen we voor een goede dynamiek binnen het team. 

De leerkrachten hebben de training Kindertalentfluisteraar gevolgd en zijn in staat om talentgesprekken met de leerlingen te voeren. 

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Als personeel verlof heeft, dan regelen we de vervanging zoveel mogelijk met de aanwezige collega's. Voor de leerlingen is dit fijn omdat het bekende leerkrachten zijn. Als het niet lukt om de vervanging intern te regelen zetten we af en toe mensen met een creatieve achtergrond in. 

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

Onze leerlingen zijn zoveel mogelijk in leerjaren gegroepeerd. Omdat de school nog klein is zijn we genoodzaakt om combinatiegroepen te maken, maar de instructie vindt plaats in leerjaargroepen. 

Bij het geven van de lessen maken we zoveel mogelijk gebruik van de talenten die de leerkrachten hebben. Ons onderwijs is projectmatig en bij het uitwerken van de projecten worden de talenten van de leerkrachten ingezet. Omdat we met de hele school aan hetzelfde project werken komt het project echt tot leven en kunnen we de kennis over de onderwerpen ook steeds verdiepen. 

Voor de basisvakken rekenen, lezen en spelling geven we goede, gerichte instructies en werken we met leerlijnen, zodat zowel de leerlingen als de leerkrachten en de ouders altijd weten hoever de leerling is met een bepaald vak en zodat we goed kunnen aansluiten op het niveau van het kind. 

 

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Combinatiegroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Basisschool de Zijderoute is een school voor alle leerlingen.  We zetten ons als team in om de onderwijsbehoeften van de leerlingen goed in kaart te brengen. De insteek is dat ook leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften bij ons op school kunnen komen. We stemmen ons onderwijs af op de onderwijsbehoeften van een leerling. Mocht het zo zijn dat we dit niet alleen voor elkaar krijgen dan gaan we samen met ouders en externe begeleiding op zoek naar een manier om dit wel te realiseren.

Een Intern Begeleider (IB'er) is binnen de school vooral bezig met de ontwikkeling, coördinatie en uitvoering van het zorgbeleid van de school en de begeleiding van leraren.  Dit kan zowel voor leerlingen met een ontwikkelingsvoorsprong of een ontwikkelingsachterstand zijn. Doel van het ondersteuningsbeleid is dat iedere leerling op zijn eigen tempo met de individueel bepaalde begeleiding het basisonderwijs kan doorlopen. Dit kan zowel verdiepende, verrijkende als ondersteunende leerstof zijn. Zo komen we tegemoet aan álle onderwijsbehoeften van onze leerlingen.

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Door veel aandacht te besteden aan de talenten van kinderen zorgen wij ervoor dat onze leerlingen meer zelfvertrouwen krijgen. Dit doen we door de visie van het talentgedreven onderwijs in te zetten op alle niveaus. Als een kind behoefte heeft aan extra ondersteuning, dan zetten we hierbij de talenten in om het kind van binnenuit te versterken. Als team zijn we bezig met het ontwikkelen van een doorlopende leerlijn voor het talentgedreven onderwijs. Dit doen we onder begeleiding van een specialist. 

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Vanaf augustus 2021 is basisschool De Zijderoute onderdeel van IKC De Zijderoute. Een ander onderdeel van het IKC is een voorschool waar kinderen vanaf 2 jaar terecht kunnen. De voorschool werkt aan dezelfde projecten als de basisschool en er is veel samenwerking en afstemming tussen de voorschoolgroep en de kleutergroep. 

In de kleutergroep werken we met projecten en daarnaast is er veel aandacht voor de taalverwerving. Wij werken met LOGO 3000, een methode voor woordenschatonderwijs aan meertalige kleuters. 

De projecten die we op school behandelen sluiten nauw aan bij de belevingswereld van de kinderen en we koppelen de projecten aan vaardigheden uit het dagelijkse leven. We werken met de leerlijnen jonge kind en hiermee kunnen we de kinderen goed in hun ontwikkeling volgen. In ons onderwijs prikkelen we de nieuwsgierigheid van de kinderen en we stimuleren hen om allerlei vaardigheden op te doen. Een belangrijk onderdeel van ons onderwijs vormt het (voorbereidend) reken en -leesonderwijs. Wij werken heel gericht met letters en cijfers in de kleutergroep, zodat kinderen die daar aan toe zijn zich verder kunnen ontwikkelen en zodat er een goede doorgaande lijn ontstaat. 

Terug naar boven