Openbare Basisschool Michiel de Ruyter

Laan Rozenburg 6 1181 ER Amstelveen

  • Schoolfoto van Openbare Basisschool Michiel de Ruyter
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool Michiel de Ruyter
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool Michiel de Ruyter
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool Michiel de Ruyter
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool Michiel de Ruyter

Het team

Toelichting van de school

De vakleerkracht Spaans verzorgt voor alle kinderen in groep 6 een basiscursus Spaans.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

In principe proberen we de vervanging van zieke of afwezige leerkrachten intern op te lossen. We vragen leerkrachten die samenwerken elkaars klas op te vangen of we vragen een collega om extra te komen werken. Langdurige vervanging proberen we ook intern op te lossen. Lukt dit niet dan zoeken we naar externe vervanging. 


Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

De Michiel de Ruyterschool is een reguliere basisschool. We werken met een leerstofjaarklassensysteem en hanteren moderne lesmethoden. Zo werken wij bijvoorbeeld met Snappet en Blink. Snappet is een onderwijsplatform waarbij de kinderen grotendeels de lesstof op een tablet/chromebook verwerken op hun eigen niveau. Het gaat hier om de kernvakken rekenen, taal en spelling voor de groepen 4 t/m 8. Bij Blink worden de vakken geschiedenis, aardrijkskunde, natuur/techniek en burgerschapsvorming in samenhang aangeboden.

In de onderbouw werken we thematisch. In de midden- en bovenbouw werken we deels thematisch (met Blink) en deels met losse lesmethoden.

Een school vormen we met elkaar. Elk kind is verantwoordelijk voor zijn eigen leren en we begeleiden kinderen hierbij. We werken met verschillende coöperatieve werkvormen. Samenwerken en elkaar helpen vinden we belangrijk. Daarom zitten we de leerlingen in groepjes. We doen regelmatig groepsdoorbroken activiteiten in de school, bijvoorbeeld groep 8 leerlingen die helpen in groep 3 met taal/leesspelletjes of groep 6 die helpt met knutselen in groep 4.

Vakleerkrachten
Vakleerkrachten zijn gespecialeerde leerkrachten op hun vakgebied en bieden de school een kwaliteitsimpuls voor dit vak. Op de Michiel de Ruyterschool is er een vakleerkracht voor muziek voor alle leerlingen. Er is een vakleerkracht bewegingsonderwijs voor groep 3 t/m 8 en een vakleerkracht Spaans voor de leerlingen van groep 6.

Plusklas (Skillsklas)
De plusklas is er voor kinderen die ondanks compacten en verrijken onvoldoende op hun niveau worden aangesproken. In de plusklas leren deze kinderen inzicht krijgen in hun denkproces en verantwoordelijk te zijn voor hun eigen leerproces. De nadruk ligt op het 'leren leren', het leerproces en niet op het product, het belang van fouten maken en daarvan leren, zelfreflectie en samenwerken. Door samen te werken aan diverse opdrachten en projecten wordt dit geoefend. Kinderen uit groep 1 t/m 8 kunnen deelnemen aan de plusklas.

Kindercoaching (SEN-setting)
Sommige kinderen kunnen een extra steuntje in de rug gebruiken bij hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Er kan sprake zijn van (faal)angst, prikkelgevoeligheid, druk gedrag/AD(H)D of gedragsproblemen. Deze kinderen bieden wij op school zes tot acht sessies coaching aan waarbij aandacht wordt besteed aan helpende gedachten en/of gedragsalternatieven, het oefenen hiermee, het evalueren van het uitproberen met de gedachten- en gedragsalternatieven in de dagelijkse praktijk en het luisteren naar en leren van elkaar. De kinderen leren tevens dat zij niet alleen of anders zijn. Op dit moment coachen wij op het gebied van faalangst en sociale omgangsvormen. Onze ambitie is om dit uit te breiden in de toekomst.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

Verplichte extra onderwijsactiviteiten
Naast vakken als taal, rekenen, Engels en bewegingsonderwijs zijn er vaak nog extra activiteiten op de basisschool. Basisscholen beslissen zelf welke extra onderwijsactiviteiten zij in het lesprogramma (of onderwijsprogramma) opnemen. Uw kind is wettelijk verplicht om mee te doen aan alle activiteiten die bij het lesprogramma horen.

Extra  onderwijsactiviteiten georganiseerd op de Michiel de Ruyterschool zijn:
- schooltuinproject
- spelletjesdag (gr 1-2) en sportdag
- schoolreis en schoolkamp
- feesten met o.a. Sinterklaas, eindejaarsdiner ('s avonds), open podium show
- bezoek culturele instellingen zoals bibliotheek, dansschool, museum
- excursies naar kinderboerderij, diverse gebedshuizen etc
- gastlessen op school van diverse instellingen zoals bibliotheek, politie, scholen voortgezet onderwijs, de gemeente, dodehoek-les etc
- voorleesontbijt 

Vrijstelling van onderwijsactiviteit
Wilt u niet dat uw kind meedoet aan een extra onderwijsactiviteit? Dan kunt u het bestuur van de basisschool vragen om vrijstelling (Stichting Amstelwijs). Als uw kind vrijstelling krijgt, moet het meedoen aan een vervangende activiteit.

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Onze school is een reguliere openbare basisschool waar ieder kind welkom is. Met onze vakspecialisten en experts op verschillende vakgebieden en de IB (interne begeleiding) bekijken en bespreken wij wat wij kunnen bieden aan kinderen die zich aanmelden op onze school. We zullen altijd zoeken naar een zo goed mogelijke en 'passende' vorm van begeleiding en ondersteuning wanneer dit wenselijk is. 


Wij verwijzen naar de schoolwebsite voor het volledige schoolondersteuningsprofiel.

Ouders en jongeren met vragen over passend onderwijs kunnen terecht bij Steunpunt Amstel & Meer.

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Op dit moment coachen wij op het gebied van faalangst en sociale omgangsvormen in onze SEN-setting (Special Educational Needs). Onze ambitie is om het aanbod in de toekomst uit te breiden.

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Voor- en vroegschoolse educatie (vve) is een onderdeel van het onderwijsachterstandenbeleid (OAB). De schoolpopulatie van de Michiel de Ruyterschool vraagt op dit moment niet om een VVE-programma.

Terug naar boven