Basisschool cns d'Uylenborch

De Borchgravestraat 54 4286 BN Almkerk

  • Schoolfoto van Basisschool cns d'Uylenborch
  • Schoolfoto van Basisschool cns d'Uylenborch
  • Schoolfoto van Basisschool cns d'Uylenborch
  • Schoolfoto van Basisschool cns d'Uylenborch
  • Schoolfoto van Basisschool cns d'Uylenborch

Het team

Toelichting van de school

Op onze school wordt het leerstoffenklassensysteem gehanteerd: kinderen worden op grond van hun leeftijd bij elkaar geplaatst. Bij het onderwijs wordt rekening gehouden met het niveau van de leerlingen. Wie moeite heeft met een bepaald onderdeel krijgt extra hulp en oefenstof. Voor leerlingen met een ontwikkelingsvoorsprong proberen we naar extra uitdagende opdrachten te zoeken. De vakken taal, lezen en rekenen vormen de basis voor elke andere ontwikkeling. 

Aanmelden en toelaten van nieuwe leerlingen

Kinderen mogen vanaf hun 4e jaar naar een basisschool. Wanneer ze 5 jaar zijn moeten ze dat volgens de wet. Ouders kunnen telefonisch of via mail een afspraak maken voor een individuele rondleiding en een informatiegesprek. Ook worden er peuterochtenden georganiseerd. Peuterochtenden worden via nieuwsbrief en social media bekendgemaakt. Wij gaan graag met u in gesprek en laten u met veel plezier onze school zien. 

Na de aanmelding krijgen ouders bericht wanneer hun kind voor het eerst naar school mag. Dit is meestal op de eerste dag na hun vierde verjaardag of na een vakantie. Alle nieuwe kleuters mogen 2 dagen komen kennismaken vlak voor hun 4e verjaardag. De leerkrachten van de groep zullen u daar t.z.t. (ongeveer 3 weken van tevoren) een uitnodiging sturen. Hier staat op wanneer de wenmomenten zijn en wanneer de eerste officiële schooldag is. Ook wordt u dan uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek met de leerkracht. Als uw kind in de eerste twee schoolweken na de zomervakantie 4 jaar wordt, kan het vanaf de eerste schooldag na de vakantie op school komen. De kinderen die rondom de zomervakantie (de maanden juli, augustus en de eerste 2 weken van het nieuwe schooljaar) 4 jaar worden, krijgen voor de zomervakantie een uitnodiging om een ochtend kennis te komen maken. De laatste 3 weken van het schooljaar zijn wij in het afrondende deel van het jaar en daarom laten wij vanaf dat moment liever geen nieuwe leerlingen meer instromen in de groepen. Kinderen die in december jarig zijn, starten pas in januari. In de maand december is er veel onrust in de groepen door Sinterklaas en kerst. De kinderen die na 1 januari voor het eerste op school komen, zijn onze jongste kleuters. Deze kleuters worden verdeeld over de 3 kleutergroepen.

Vaak is een volledige schooldag voor 4-jarige nog erg vermoeiend. U kunt in overleg met de leerkracht van groep 1 ervoor kiezen uw kind alleen op de ochtenden naar school te lagen gaan. Op deze manier kunnen zij rustig wennen aan het schoolleven. Kleuters die in oktober, november of december 4 jaar worden (de zogenaamde 'najaarskinderen') worden gewoon in groep 1 geplaatst. In principe gaan zij aan het eind van groep 1 door naar groep 2. Hierbij staat voor ons het belang van het kind, de groei en ontwikkeling voorop en wordt er goed gevolgd of er redenen zijn om hiervan af te wijken en in overleg een andere keuze te maken. De kleuters die van januari komen (de zogenaamde 'instromers'), worden het volgend schooljaar weer in groep 1 geplaatst en het jaar daarna in groep 2.

Bij de oudste kleuters heeft de leerkracht een meer sturende rol en worden activiteiten aangeboden die voorbereiden op het leerproces van groep 3. Hiertoe zijn onderling streefdoelen afgesproken en vastgelegd.Wij verwachten dat de kleuters die op school komen zindelijk zijn. Het is immers voor de kleuterleerkrachten een onmogelijke taak om kleuters uit de groep met regelmaat te moeten verschonen. 

Uitschrijven van leerlingen

Wanneer uw kind niet meer op onze school blijft, vanwege een verhuizing of keuze voor een andere school, dan willen wij dat tijdig van u horen. Er is dan voldoende tijd om een onderwijskundig rapport op te kunnen stellen om dat mee te geven.

Ziek zijn/ verzuim

Wij verwachten dat u de school informeert wanneer uw kind ziek is en niet naar school kan komen. Dit kan het best door naar school te bellen. Vanaf 08.00 uur is er altijd wel iemand aanwezig om uw telefoontje aan te nemen. Ook is het mogelijk een Parro bericht te sturen naar de groepsleerkracht. Uit ervaring weten we dat boodschappen via broertjes en/of zusjes lang niet altijd overkomen. Mochten wij helemaal niets van u horen, dan nemen wij als school contact met u op. Het is daarom belangrijk te weten waar u bereikbaar bent. Graag horen wij van u waar wij u op bepaalde momenten het beste kunnen bereiken of eventueel een ander aanspreekpunt. Probeert u bezoekjes aan artsen etc. zoveel mogelijk buiten de schooltijden te plannen. 

Vrij vragen en de leerplichtwet

Alle kinderen van 5 jaar en ouder zijn in Nederland verplicht om onderwijs te volgen. Het kan zijn dat er door bijzondere omstandigheden een kind een  dag of (korte) perioden de school niet kan bezoeken. De meest voorkomende aanvragen voor buitengewoon verlof betreffen het bijwonen van trouwerijen of begrafenissen. Het was vroeg mogelijk om ook verlof aan te vragen voor ouders met seizoensgebonden arbeid. U kunt hierbij denken aan agrariërs, militairen, horeca of anderszins. Dit verlof is nog steeds aan te vragen, maar de eisen om dit verlof toe te kennen zijn aanzienlijk verhoogd. De wet omschrijft het als volgt: 'Er moet redelijkerwijs te voorzien en/of aangetoond worden dat een vakantie in de schoolvakantieperiode tot onoverkomelijke bedrijfseconomische problemen zal leiden. Het gegeven van omzetverlies in onvoldoende.' Ook moet aangetoond worden dat een vakantie in de reguliere vakantieweken tot onoverkomelijke problemen zal leiden. Wij begrijpen dat voor verschillende gezinnen van onze school deze regelgeving vervelend uitwerkt. Toch zijn wij verplicht ons hier aan te houden. U kunt verlof aanvragen via de website of door een mail te sturen naar cns@uylenborch.nl

Vakleerkrachten op deze school

Er zijn geen vakleerkrachten aanwezig op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Op het moment dat er een leerkracht verlof aanvraagt, dan kunnen wij leerkrachten benaderen vanuit een invalpool bij De Stroming. Is er niemand beschikbaar, dan kijken we of er een collega 'vrij' rond loopt die kan invallen. 

Het kan ook gebeuren dat een leerkracht zich heeft ziek gemeld. In dat geval wordt ook eerst geprobeerd om vervanging te regelen. Als dit niet  lukt, dan wordt de groep verdeeld over de andere groepen. De leerlingen zijn dan vanaf 11.45 uur uit. Als alle voorgenoemde oplossingen niet haalbaar zijn, wordt u tijdig op de hoogte gebracht dat er die dag geen onderwijs zal zijn voor uw kind. 

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Het onderwijs kan op verschillende manieren georganiseerd worden. De school kiest zelf hoe leerlingen worden gegroepeerd en wat de invulling is van de beschikbare onderwijstijd. Soms zijn er op de school extra middelen die helpen bij het organiseren van het onderwijs.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Combinatiegroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Leerwijs

Voor leerlingen met specifieke ondersteuningsbehoeften, welke niet kunnen worden aangeboden vanuit de basisondersteuning in de klas, is er Leerwijs op onze school. Leerlingen kunnen drie ochtenden per week naar Leerwijs om specifieke begeleiding te krijgen voor de gebieden taal, lezen, spelling en rekenen. Vaak volgen deze leerlingen een eigen leerlijn. Leerlingen krijgen instructie in Leerwijs. De verwerking gebeurt weer in  de eigen klas. Op deze manier krijgen ze de kans om zichzelf te ontwikkelen in hun eigen tempo. De leerkrachten van Leerwijs hebben regelmatig contact me de desbetreffende groepsleerkracht, zodat het onderwijs nog beter wordt afgestemd. 

Denkwijs, Acadingroep en Talentgroep De Stroming

Op onze school willen we graag tegemoet komen aan de specifieke onderwijsbehoeften van leerlingen met een ontwikkelingsvoorsprong en meer- en hoogbegaafde leerlingen.

Voor leerlingen uit de groepen 1 en 2 met een ontwikkelingsvoorsprong en voor de meer- en hoogbegaafde leerlingen uit de groepen 3 en 4 is er de mogelijkheid om naar Denkwijs te gaan. Deze twee groepen komen één keer in de week anderhalf uur bij elkaar. Hoogbegaafde leerlingen uit de groepen 5 t/m 8 zijn elke woensdagochtend welkom bij Denkwijs. In al deze groepen kunnen leerlingen in een veilige omgeving hun eigen grenzen verleggen. Op hun niveau samen leren en gedachten uitwisselen op basis van gedeelde interesses en een zelfde manier van denken. Aan de hand van een uitdagende inhoud willen we de leerlingen vaardigheden bijbrengen, die zij via het reguliere aanbod niet kunnen leren. Er is bijvoorbeeld  aandacht voor het versterken van de leer- en denkvaardigheden, versterken van de executieve functies en aandacht voor metacognitieve vaardigheden. 

Meerbegaafde leerlingen uit de groepen 5 t/m 8 gaan elke week, anderhalf uur buiten de klas aan de slag met 'Acadin'. Dit is een digitale leeromgeving, van waaruit de leerlingen beschikking krijgen tot een breed en gevarieerd aanbod in rijke en uitdagende leer- en maakopdrachten. 

Twee keer per jaar kunnen er leerlingen voor één van deze groepen worden aangemeld. Dit wordt gedaan op grond van observaties door de eigen leerkracht(en), signalen afkomstig van ouders, uitkomsten van ons digitaal hoogbegaafdheidsprotocol (DHH) en nog andere, specifiek opgestelde criteria. Deze criteria zijn op te vragen bij de directie van onze school. 

Mocht er worden geconstateerd dat een leerling meer nodig heeft dan dat hierboven staat beschreven, is er de mogelijkheid om de leerling, mits hij/zij voldoet aan bepaalde criteria, aan te melden voor de bovenschoolse Talentgroep van De Stroming. Deze Talentgroep komt één dag per week bij elkaar en is gesitueerd op basisschool  'Eben Haezer' in Woudrichem. Een toelatingscommissie beslist of de leerling in aanmerking komt. Aanmelding hiervoor vindt plaats via de school van herkomst. 

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

De ambitie van de school om in de komende jaren leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte te kunnen begeleiden ligt met name op het gebied van gedrag. Daarnaast willen wij ook beter in kaart brengen welke vormen van passend onderwijs wij als school kunnen bieden. 

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Terug naar boven