Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Melden absentie
Wanneer een kind afwezig is, moet dit voor schooltijd gemeld worden via de app van Social Schools. Het gaat dan om absenties vanwege ziekte of artsenbezoek (tandarts, huisarts, ziekenhuis, etc). Ouders hoeven niet meer 's ochtends naar school te bellen om kind(eren) af te melden. Bij korte absenties, zoals voor de orthodontist, is het van belang dat ouders ook het tijdstip doorgeven waarop het kind weer op school is.
Wanneer een kind niet op school is en niet afgemeld is, neemt de school vanaf 09:00 uur contact met de ouders op om te overleggen wat er aan de hand is. Als een kind op school ziek wordt of gewond raakt, belt de school altijd de ouders. Wanneer een kind meteen naar de dokter of naar het ziekenhuis moet en ouders niet bereikbaar zijn, gaat een personeelslid mee.
Schoolaanwezigheid
We vinden het belangrijk dat uw kind met veel plezier naar school gaat en zich veilig voelt. Een kind dat goed onderwijs volgt, heeft kansen voor de toekomst. We streven voor alle leerlingen naar zoveel mogelijk onderwijstijd. Daarom houden we voor alle leerlingen hun schoolaanwezigheid bij.
Als uw kind het lastig vindt om naar school te gaan óf als er andere zorgen zijn, dan gaan we met u (en uw kind) in gesprek over wat uw kind nodig heeft.
In Twente maken alle scholen, binnen het primair- en voortgezet onderwijs, gebruik van de Regionale kaart Schoolaanwezigheid. Hierin staat bijvoorbeeld hoe we omgaan met ziekmeldingen en samenwerken met de jeugdarts en leerplicht. U vindt hier meer informatie: www.twentsebelofte.nl/schoolaanwezigheidskaart
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verlof aanvraag
Verlof buiten de schoolvakanties is niet mogelijk, tenzij er sprake is van een bijzondere situatie zoals beschreven in artikel 13a van de leerplichtwet (1969). U vindt hier meer informatie: www.twentsebelofte.nl/schoolaanwezigheidskaart. Gewichtige omstandigheden: maximaal 10 schooldagen per schooljaar.
Verlof buiten de schoolvakanties alleen worden verleend in uitzonderlijke gevallen, zoals:
- Religieuze Verplichtingen: Leerlingen hebben recht op verlof voor het bijwonen van religieuze feestdagen die niet in de reguliere schoolvakanties vallen. Ouders/verzorgers moeten dit verlof tijdig aanvragen bij de directeur van de school.
- Zeer Gewichtige Omstandigheden: Verlof kan worden verleend voor bijvoorbeeld een huwelijk of begrafenis van een familielid, ernstige ziekte van een ouder/verzorger, verhuizing (1 dag), 25-, 40- en 50-jarig ambtsjubileum en het 12½ -, 25-, 40-, 50- of 60-jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders voor 1 dag.
Procedure voor Verlofaanvragen:
- Verlofaanvraag indienen: Ouders/verzorgers dienen een schriftelijk verzoek in bij de directeur van de school, bij voorkeur minimaal acht weken voor de gewenste verlofperiode. Het aanvraagformulier is verkrijgbaar bij de directie of via de leerkracht.
- Beoordeling van de aanvraag: De directeur beoordeelt de aanvraag op basis van de geldende wet- en regelgeving en neemt een besluit. In sommige gevallen kan de directeur advies inwinnen bij de leerplichtambtenaar.
- Communicatie van het besluit: Ouders/verzorgers ontvangen schriftelijk bericht van het besluit. Bij afwijzing wordt gemotiveerd waarom het verlof niet wordt verleend.