De Windhoek werkt vanuit een visie waarin de leerkracht, de leerling en de ouder(s) centraal staan; de driehoek. Daarom nodigen wij u een aantal keren uit op school om te praten over de ontwikkeling van uw kind(eren).
Schoolfonds
Ten einde een aantal activiteiten te kunnen financieren, waarvoor de overheid geen geld ter beschikking stelt, bestaat er op onze school een schoolfonds. Dat fonds verkrijgt zijn middelen uit vrijwillige bijdragen van de ouders. Aan de hand van een begroting, die elk jaar aan de ouders wordt voorgelegd, adviseert de MR een richtbedrag per leerling. Het richtbedrag is 26,50 euro. Hoewel ieder ouderpaar vrij is om zelf de hoogte van het bedrag vast te stellen, hopen wij toch dit bedrag van alle ouders te ontvangen, zodat wij ook daadwerkelijk alle voorgenomen activiteiten kunnen uitvoeren. De toelating of deelname van uw zoon/dochter op onze school is niet afhankelijk van deze financiële bijdrage.
Klassenouders
Iedere groep heeft 1 of 2 klassenouders. Deze klassenouders zijn een schakel tussen ouders en leerkracht. Zo regelen zij o.a. ouderhulp bij het vervoer naar de kinderboerderij of hulp bij een project.
Ouderparticipatie
Onder ouderparticipatie verstaat De Windhoek het actief deelnemen aan het schoolleven. Ouderparticipatie draagt bij aan een optimaal functioneren van de school. Door ouderparticipatie wordt onderwijzend personeel bij het uitvoeren van haar onderwijstaak ondersteund. Die ondersteuning kan liggen bij de primaire taak "het onderwijzen" (bijv. leesouders). Het grootste deel van de ondersteuning vindt plaats bij alle activiteiten die nodig zijn voor de algemene vorming van de leerling, bijv. schoolreisjes, natuuronderzoek, excursies, e.d. Ouders kunnen helpen op verschillende wijze.
Buitenschoolse opvang (BSO)
Ouders kiezen zelf de BSO die bij hen past. Indien u opvang voor uw kind(eren) nodig heeft, voor of na schooltijd, tijdens studiedagen of schoolvakanties, dan kunt u:
- zelf de keuze maken voor een kinderopvangorganisatie;
- zelf een contract afsluiten met deze opvangaanbieder.
Schoolverzekering voor leerlingen
De school maakt u er op attent dat de school geen enkele verzekering heeft afgesloten voor uw kind tijdens de normale schooldagen. Het is raadzaam bij uw eigen verzekeringsmaatschappij te informeren of uw kind voldoende verzekerd is.
Wel zijn de kinderen tijdens schoolreizen verzekerd. Bij excursies, schoolreisjes e.d. is blikschade van de auto’s van ouders niet verzekerbaar. Dit kan alleen betaald worden uit de eigen WA/casco verzekering van de chauffeur (eigen risico). Inzittendenschades bij aanrijdingen worden betaald door de verzekering van de hulpouder/personeelslid. Het is van belang dat als u rijdt, u ook een inzittendenverzekering heeft afgesloten. U rijdt voor eigen risico wanneer u voor De Windhoek rijdt.
Contactpersoon seksuele intimidatie
Op De Windhoek is ten aanzien van dit onderwerp een regeling getroffen. De regels en afspraken liggen voor iedereen ter inzage op school.
De schoolcontactpersonen zijn Gea Fikkert, Elise Davidis en Dianne Edelijn. Ook kunt u evt. telefonisch in contact treden met de vertrouwensinspecteur via tel. 0900-1113111.
Sponsoring
In het convenant 'Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring' 2020-2022 staan de, door diverse onderwijspartijen opgestelde, heldere regels en afspraken voor sponsoring.
Deze spelregels zorgen ervoor dat er geen vormen van sponsoring ontstaan die een negatief effect hebben op de ontwikkeling van leerlingen. Het convenant is te vinden op: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2020/02/11/bijlage-sponsorconvenant-2020-2022. Stichting OPOA, het bevoegd gezag waar uw basisschool onder valt, heeft dit convenant vertaald in de beleidsnotitie 'Sponsoring'. Hierin wordt aangegeven hoe wij op een zorgvuldige en voor alle betrokkenen transparante wijze met sponsoring omgaan. De volledige beleidsnotitie 'Sponsoring' is te vinden op www.opoa.nl.
Hieronder hebben wij de spelregels van sponsoring in het kort weergegeven.
Wat is sponsoring?
- Er is sprake van sponsoring wanneer de school in ruil voor een geldelijke of materiële bijdrage verplichtingen (= tegenprestatie) op zich neemt waar leerlingen mee te maken krijgen.
Welke vormen van sponsoring zijn er?
- Dit kan bijvoorbeeld gaan om een geldbedrag, korting op lesmateriaal of andere producten. Maar ook om activiteiten die geheel of gedeeltelijk mogelijk worden gemaakt door de sponsor of het leveren van aanpassingen aan het schoolgebouw, schoolplein of de aanschaf van computers.
Welke vormen van tegenprestatie zijn er?
- Bij de tegenprestatie kan het gaan om: vermelding van een boodschap van de sponsor in de nieuwsbrief van de school, om het school-breed gebruik maken van bepaald lesmateriaal en het (verplicht) uitdragen van een boodschap namens de sponsor.
Welke vormen van sponsoring zijn in ieder geval niet toegestaan?
- De sponsoring mag niet schadelijk zijn voor (de ontwikkeling en leefstijl van) het kind en er mogen geen namen of logo’s van de sponsor gebruikt worden in (digitaal of analoog) lesmateriaal. Ook moeten de privacyregels (volgens de Algemene verordening gegevensbescherming/AVG) goed in acht worden genomen voor wat betreft het mogelijk gebruik van data of gegevens van leerlingen door de sponsor.
Waar moet de school rekening mee houden als ze sponsoring overweegt?
- De samenwerking mag de ontwikkeling van kinderen niet schaden;
- De onderwijsinhoud mag niet worden beïnvloed;
- Het uitvoeren van de kernactiviteiten van de school mag niet afhankelijk van sponsoring worden;
- Alle betrokkenen bij de school moeten op een zorgvuldige manier met sponsoring omgaan;
- De wettelijke bepalingen rondom sponsoring moeten nageleefd worden.
Deze zijn als volgt:
- De medezeggenschapsraad moet instemmen met de sponsorovereenkomst voordat er door de schoolleiding een besluit over wordt genomen en deze overeenkomst in kan gaan;
- Het sponsorbeleid moet in het schoolplan en in de schoolgids worden vermeld;
- De inspectie van het onderwijs ziet toe op de naleving van de wettelijke bepalingen.
Hoofdluis-preventie
Op De Windhoek werken wij met een luizencommissie. Hierin zitten ouders die de leerlingen na elke vakantie controleren op hoofdluis. Dit gebeurt onder begeleiding van de JGZ. Door de inzet van de werkgroep wordt steeds minder vaak hoofdluis bij onze kinderen geconstateerd.Ouderenquête
In het schooljaar 2023-2024 wordt er een leerling- en oudertevredenheidsenquête afgenomen.