De Zegge

Apollolaan 1 c 7604 EH Almelo

Schoolfoto van De Zegge

Het team

Toelichting van de school

We maken -naast de genoemde vakleerkrachten- op locatie Aalderinkshoek gebruik van het aanbod van de Verlengde Schooldag en het Succes lokaal. Na schooltijd is er dan tijd voor allerlei bijzondere activiteiten, zoals dans, robotica, drama en allerlei creatieve workshops. Kinderen kunnen zelf bepalen -in overleg met hun ouders- of ze mee willen doen aan deze activiteiten.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

De vervanging van het personeel is geregeld via het Onderwijsbureau Twente.

We werken met een grote invallerspool voor basisscholen uit Overijssel.

Vervanging is over het algemeen goed geregeld maar wordt door gebrek aan invallers steeds lastiger te realiseren.

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

De Zegge werkt met Verlengde Schooldagactiviteiten. Hier wordt een zeer gedifferentieerd aanbod van activiteiten gerealiseerd. Kinderen kunnen zelf uit het aanbod kiezen. Het gaat dan om bijvoorbeeld sport, cultuur, wetenschap, techniek, muziek en dans, digitale vaardigheden, handvaardigheid en nog veel meer! 

We maken gebruik van de expertise (combifunctionarissen en sportverenigingen) door het Sportbedrijf Almelo aangeboden. Onze leerlingen krijgen hierdoor een veelzijdig en kwalitatief goed aanbod van sportactiviteiten. Op de locatie Aalderinkshoek wordt 1x per week aan alle groepen les gegeven door een vakleerkracht bewegingsonderwijs van het Sportbedrijf Almelo met specifieke aandacht voor toestelvaardigheden, enz. Deze keuze is mede onderdeel van de inzet van werkdruk verlagende middelen. Elk jaar wordt de inzet geëvalueerd en gekeken naar een voortgang in het daarop volgende schooljaar. Op de locatie Haghoek worden de lessen gegeven door eigen bevoegde leerkrachten.  

Schoolsportactiviteiten

Verschillende sportverenigingen organiseren schoolsporttoernooien zoals schaken, voetballen, etc.  Bij het opstellen van deze kalender is alle data nog niet bekend. Het meedoen en bezoeken van deze sportactiviteiten gebeurt onder verantwoordelijkheid van de begeleiders/trainers (ouders). Muziek ABC door Kaliber Kunstenschool. Op onze school krijgen de kinderen in groep vier Muziek ABC. Dit is een algemene basiscursus muziek waarin wekelijks muziekles wordt gegeven door een vakleerkracht van Kaliber Kunstenschool. In de lessen wordt gezongen, gespeeld met ritme en melodie en wordt de basis gelegd voor het leren van het notenschrift. Daarnaast maken de kinderen kennis met diverse muziekinstrumenten. Het is onze ervaring dat de leerlingen echt uitkijken naar deze lessen. De cursus Muziek ABC wordt jaarlijks afgesloten met een presentatie en alle kinderen ontvangen een certificaat. De gemeente vindt het belangrijk dat alle kinderen de kans krijgen om zich muzikaal te ontwikkelen en subsidieert deze lessen. Zo kan elk kind in onze gemeente zijn eigen muzikale talenten ontdekken. 

Schoolreizen/schoolkamp

De groepen 1 t/m 7 gaan rond de maand mei op schoolreis, mits de ouderbijdrage tijdig is voldaan. De kinderen uit leerjaar 8 gaan in juni/juli op zeil- en natuurkamp in ’t Kraggehuis in Giethoorn. De kosten voor schoolreis en schoolkamp worden middels de ouderbijdrage geïnd door de oudervereniging. Wij verzoeken u dringend om tijdig de ouderbijdrage te betalen. Indien u vanwege (persoonlijke) omstandigheden uitstel van betaling wilt, neem dan tijdig contact op met de directie of penningmeester van de ouderraad om een regeling te treffen. Naast de ouderbijdrage wordt een aanvullende bijdrage van € 50,-- voor het schoolkamp gevraagd. 

Excursies

Ieder jaar worden er excursies georganiseerd. De oudere leerlingen gaan per fiets en de jongere leerlingen met de auto. We hebben uw hulp daarbij nodig. Indien u wilt begeleiden met de auto is een inzittendenverzekering een voorwaarde. We volgen tevens de adviezen voor leerlingenvervoer van de ANWB op. Stoelverhogers blijken voor dit soort korte activiteiten overbodig. Het vervoer wordt door de stamgroepouder(s) gecoördineerd. Opmerking: Geen vervoer…geen excursie.

Natuurwerkgroep 

U kunt voor de taak natuurouder bij het Naturhus een korte opleiding volgen: Cursus voor ouders om leerkrachten te begeleiden bij natuuronderwijs op basisscholen. Opgeven via cursus@natuurhusalmelo.nl 

De Waterleliegroepen en Doorstroomproject

De Zegge heeft twee Waterleliegroepen (onderbouw- en bovenbouwgroep), ook wel plusgroepen  genoemd. De groepen bestaan uit leerlingen die specifieke uitdaging nodig hebben en geselecteerd worden volgens vastliggende criteria. Het aanbod is een must voor (hoog)begaafde leerlingen.  De samenstelling van deze groepen valt onder de verantwoordelijkheid van de hoogbegaafdheidsspecialist, de intern begeleider en de groepsleerkracht van de Waterleliegroep, zal deze groepen begeleiden. Zij zal met de oudere Waterlelieleerlingen werken aan de leervaardigheden. Er is een pilot project “Doorstroom” (een samenwerkingsvorm met het Noordik en verschillende onderwijs ondersteunende partijen) gestart. Wij kunnen leerlingen (groep 8)aanmelden voor een test, indien de leerling aan bepaalde profielen voldoet en school in handelingsverlegenheid komt.  Uiteindelijk beslist de projectgroep welke leerlingen worden toegelaten. Een andere samenwerkingsvorm met het Noordik is Ontdek!, een pilot waarin handvaardige  leerlingen uit groep 7 of 8 kunnen participeren.

Voor- en vroegschool:

De locatie Aalderinkshoek is een VVE-locatie. Er wordt gebruik gemaakt van speciale kansen die door de gemeente worden aangeboden aan leerlingen van onze beide locaties. De doorgaande lijn tussen voor- en vroegschool wordt gestimuleerd, bewaakt en bijgesteld door een HBO-er in de voorschool voor de locatie Aalderinkshoek. Er is in beide wijken  overleg met de leerkrachten van de wijkscholen, leiding van peuterspeelzaal en kinderdagverblijven.

IKC

De locatie Aalderinkshoek, vergroot al jaren met verschillende kernpartners de ontwikkelingskansen van kinderen. De gemeente streeft er naar om in alle wijken IKC (Integraal kindcentrum) te stichten. Om aan de visie van het IKC te voldoen wordt er samenwerking gezocht met kindvoorzieningen en maatschappelijke organisaties. Binnen een IKC streven we naar een sluitend aanbod op gebied van onderwijs, zorg, opvang en buitenschoolse activiteiten. Een IKC is breder dan een Brede Buurtschool. De locatie Aalderinkshoek behoort tot het IKC Wierdense Hoek en de locatie Haghoek tot het IKC Noorderkwartier.

VVE thuis

Uw betrokkenheid bij het onderwijs vergroot de ontwikkelingskansen van uw kind. In Almelo worden VVE ouderbijeenkomsten georganiseerd. U krijgt bij deelname gratis materialen, ideeën en tips, wat de ontwikkeling van uw kind ten goede komt

Wijkcoaches/schoolmaatschappelijk werk

Op de Aalderinkshoek hebben de wijkcoaches inloop- en/of afspraakspreekuur binnen onze school. U kunt zich daarvoor opgeven via de IB-ers of directie.

De Zegge biedt wekelijks Engels aan in de groepen 1 t/m 8. De leerkrachten zijn hiervoor geschoold en het merendeel is gediplomeerd. In de onderbouw worden de lessen op een speelse wijze aangeboden. De kinderen nemen in groep 7 en 8 deel aan het Anglia examen, zie ook de site www.anglia.org

Verkeerseducatielijn

Op de Zegge is het Twents Verkeersveiligheidslabel uitgereikt. Vanaf de groepen 4 wordt structureel verkeerseducatie aangeboden. Om de twee jaar maken we gebruik van het ANWB project Streetwise waarin praktische verkeerseducatie op een eigentijdse manier wordt aangeboden aan alle groepen. Elk jaar nemen de kinderen uit de groepen 8 deel aan een theoretische verkeersproef, gevolgd met een praktische verkeersproef. De leerlingen ontvangen alleen bij voldoende score een certificaat. Wilt u zorgen voor fietsen die de fietsproef doorstaan? 

Afname intelligentieonderzoeken

Het kan wenselijk zijn dat er een intelligentieonderzoek bij uw zoon/dochter wordt afgenomen waar een intelligentiescore uit voort komt. Vanuit intelligentiescores weten we welk ontwikkelingsprofiel aan de leerling gekoppeld kan worden. We verzoeken u dringend, indien noodzakelijk, om hiervoor uw toestemming te geven. Het komt het leerproces van uw kind ten goede. De Zegge beschikt over psychodiagnostische medewerkers die de onderzoeksresultaten kan verbinden met het onderwijsaanbod. Tevens kan de orthopedagoge behorende bij ons samenwerkingsverband, worden ingezet voor onderzoeken en adviezen.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Combinatiegroepen
  • Bouwgroepen/Stamgroepen/Heterogene groepen
  • Groepsdoorbrekende niveaugroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

Dit is een algemeen overzicht.

In de lesroosters staat per dag omschreven waar wij onze onderwijstijd specifiek aan besteden.

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

Deze onderwijstijden geven globaal de onderwijstijd aan.

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

De Zegge heeft speciale faciliteiten voor hoogbegaafden. Zij werken samen in de Waterleliegroep (Haghoek) en/of de Orka groep Aalderinkshoek

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

In samenwerking met maatschappelijk werk wordt het Succes Lokaal ingezet voor kinderen op  de Aalderinkshoek met behoefte aan extra ondersteuning op gebied van sociaal-emotionele vorming.

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Ouders kunnen zelf contact opnemen met de Kinderopvangorganisaties.

Terug naar boven