Gemini College Ridderkerk (basis/kader)

Prinses Margrietstraat 163 2983 ED Ridderkerk

  • Ontdek je talenten tijdens onze scheikundelessen
  • Ontdek de vakman of vakvrouw in jezelf tijdens onze kooklessen
  • Ontdek de vakman of vakvrouw in jezelf tijdens onze lessen metaalbewerking
  • Ontdek de wereld tijdens de uitwisselingsweken met ons uitgebreid Erasmus+ programma
  • Ontdek je talenten en vaardigheden tijdens ons dagelijks ontdek-uur in de 2-jarige brugperiode

Schooladvies en plaatsing

Toelichting van de school

Het Gemini College Ridderkerk doet er alles aan om de leerlingen te laten opstromen naar een hoger niveau. Mede door de 2-jarige brugperiode en in de zogenaamde dakpanklassen proberen we de leerlingen op een hoger niveau te krijgen. In de brugklassen krijgen de leerlingen op 2-niveaus cijfers en kunnen we inzichtelijk maken of de leerling kans heeft op een hoger niveau. We maken hierbij gebruik van een gekwalificeerd meetsysteem RTTI / OMZA. Hierbij kijken we ook naar de leer- en werkhouding van de leerlingen en proberen we de juiste attitude aan te leren. Overstappen naar een hoger niveau zullen we in alle gevallen bemoedigen en alle partijen zijn gebaat dat dit zo spoedig mogelijk gebeurd.

In de onderstaande cijfers wordt tot uiting gebracht dat we erg goed in staat zijn om leerlingen in de mavo-havo en vwo boven het niveau van de basisschool weten op te leiden.

In de afdeling vmbo-basis en kader zien we leerlingen terug die zijn afgezakt naar een lager niveau. Vaak is dit niet te wijten aan de cognitieve intelligentie maar spelen andere zaken een belangrijke rol waaronder: privé-situatie, motivatie voor het onderwijs en gebrek aan uitdaging.

Hoeveel leerlingen zitten in leerjaar drie boven, op of onder het basisschooladvies?
Weergave Schooladvies en plaatsing

Bron

Hoeveel leerlingen gaan over naar het volgende leerjaar?

Toelichting van de school

We zijn er trots op dat we beduidend beter scoren dan de norm die inspectie hanteert!

Zittenblijven dient ons inziens zo veel mogelijk voorkomen te worden en ons begeleidingsnetwerk maakt het mogelijk om de leerlingen te helpen bij achterstand of problemen. In het FLEXROOSTER zijn deze begeleidingsmogelijkheden nog groter en kan een leerlingen zelf kiezen welke hulp hij wanneer nodig heeft. Uiteraard met sturing van school en ouders!

Hoeveel leerlingen gaan over in de onderbouw?

Bron

Hoeveel leerlingen gaan over in de bovenbouw?
Weergave Doorstroom

Bron

Slaagpercentage

Toelichting van de school

De afdelingen vwo heeft dit keer een lager slagingspercentage dan voorgaande jaren. Voor deze afdeling moet vermeld worden dat het een kleine groep leerlingen betreft. Voor alle profielen was het aantal leerlingen minder dan 5 waardoor het slaagpercentage voor deze profielen sterk onder druk komt te staan als een leerling met dit profiel niet slaagt. Voor komend jaar zijn er op individueel niveau ondersteuningsmogelijkheden zodat de resultaten weer zijn zoals in de jaren daarvoor.

Voor de andere afdelingen geldt dat ze conform het landelijk gemiddelde zijn met een positief resultaat voor de vmbo-tl (mavo) afdeling waar er boven het landelijk gemiddelde wordt gescoord.

Hoeveel leerlingen zijn geslaagd?

Bron

Hoeveel leerlingen zijn de afgelopen jaren geslaagd?
Weergave Slagingspercentage in de afgelopen jaren

Bron

Examencijfers

Toelichting van de school

Vmbo basis/kader:
Deze afdeling kent leerlingen met een taal en reken achterstand. Daarom krijgen alle leerlingen 4 jaar lang extra lessen begrijpend lezen en rekenen. Daarnaast wordt gewerkt met een speciaal computerprogramma om te achterhalen welke achterstand er is en om maatwerk te kunnen leveren. Risicoleerlingen worden vroegtijdig in kaart gebracht. Voorlopend op het Centraal Examen krijgen leerlingen examentraining in de laatste weken voor het examen.  

Vmbo tl en havo/vwo:
Deze leerlingen krijgen op het Gemini College Ridderkerk één of twee uur per week de les GSH (Gemini Studie Hulpuur) aangeboden. Tijdens deze GSH-uren bepalen docenten voor de leerling voor welk vak hij of zij ondersteuning of begeleiding nodig heeft. Voorlopend op het Centraal Examen krijgen leerlingen van alle afdelingen examentraining in de laatste weken voor het examen.

Voor alle vakken en afdelingen geldt dat de behaalde examencijfers geanalyseerd worden om mogelijk de voorbereiding voor de examens te verbeteren.  

Wat is het gemiddelde examencijfer in de afgelopen jaren?
Weergave Examencijfers

Bron

Wat is het gemiddelde examencijfer in 2022-2023?

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

Alle scholen worden gecontroleerd door de Inspectie van het Onderwijs. Het doel van deze controle is om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van onderwijs goed is, goed blijft, of verbetert. In het rapport lees je wat de inspectie bij de laatste controle heeft gezien.

Terug naar boven