Openbare Basisschool De Dijk

Adriaan Roggestraat 14 1507 BE Zaandam

  • Schoolfoto van Openbare Basisschool De Dijk
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool De Dijk
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool De Dijk

In het kort

Toelichting van de school

Welkom op het scholenvenster van openbare basisschool De  Dijk. De Dijk kent twee locaties. De school telt in totaal ongeveer 380 leerlingen verdeeld over beide locaties.

In dit venster informeren wij u over onze onderwijsvisie, de organisatie en de resultaten. De gegevens zijn afkomstig van DUO, de Inspectie en de school. Waar nodig geeft de school een toelichting bij de cijfers en feiten. Zo biedt dit SchoolVenster u betrouwbare en genuanceerde informatie over de schoolprestaties. Als u na het lezen meer informatie wilt over onze school, bent u van harte uitgenodigd om een afspraak te maken met de directie van de school.

Een positief pedagogisch klimaat

Obs De Dijk streeft naar de ontwikkeling van een positief pedagogisch klimaat als een continu proces. Als 'een dijk van een school' is ons doel dat kinderen, ouders, verzorgers en leerkrachten zich voortdurend welkom en gerespecteerd voelen binnen onze school. Ons streven is dat kinderen leren ervaren als een plezierige en positieve bezigheid, waarbij ze in een veilige en stimulerende omgeving optimaal kunnen groeien en ontwikkelen. We besteden voortdurende aandacht aan dit proces. Ons onderwijs is gericht op kwaliteit en bevordert de cognitieve, creatieve, sociale en emotionele ontwikkeling van elk kind. Dit in een proces waarbij we heldere tussen- en einddoelen formuleren, meten, toetsen, evalueren en indien nodig bijstellen.

Eigenaarschap

Binnen onze school koesteren we kernwaarden zoals respect, veiligheid, behulpzaamheid en zelfstandigheid. Deze waarden vormen het fundament waarop we samenwerken en dragen bij aan de creatie van een veilige en positieve pedagogische omgeving. Deze kernwaarden zijn leidend in ons streven naar een onderwijsomgeving waarin leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Onze focus in het onderwijs reikt verder dan louter kennisoverdracht. De moderne maatschappij vraagt meer van ons en onze leerlingen. Het vermogen om eigen verantwoordelijkheid te nemen, problemen op te lossen, effectief samen te werken en doelgericht te werken zijn essentiële eigenschappen voor de persoonlijke ontwikkeling. Wij streven ernaar dat ieder kind in staat is om zelf de regie (leiding) te nemen over zijn of haar handelen en leerproces. Bij ons werken we volgens een benadering waarbij het hele team, de leerlingen en de ouders betrokken zijn om dit te realiseren. We willen gezamenlijk een omgeving creëren waarin eigenaarschap wordt gestimuleerd en waarin de kernwaarden worden beleefd en toegepast. Om eigenaarschap te bevorderen, maken we gebruik van een aantal bouwstenen. Deze omvatten onder andere de missie van de groep, leerlingportfolio’s en het maken van groepsafspraken. Deze bouwstenen zorgen voor betrokkenheid, waardoor kinderen zich eigenaar gaan voelen van hun leerproces.

Missie en visie

Kenmerken van de school

  • eigenaarschap
  • veiligheid
  • respect en plezier
  • behulpzaamheid
  • zelfstandigheid

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Toelichting van de school

Vrijwel alle leerlingen komen uit Zaandam. De Dijk kende het afgelopen schooljaar een sterke leerling stijging. Dat is in bovenstaande tabel nog niet terug te zien. De prognoses van de gemeente laten zien dat het leerlingaantal op De Dijk nog verder zal gaan stijgen. Mocht u uw kind willen inschrijven op De Dijk, dan adviseren wij uw kind zo vroeg mogelijk in te schrijven. Wanneer wij vol zitten zullen nieuwe leerlingen op de wachtlijst geplaatst worden. 

Er wordt op De Dijk aan onderwijs gewerkt met 17 groepen. Op locatie Oost zijn er 11 groepen: Drie groepen 1/ 2, een groep 3, een groep 3/4, een groep 4,  twee groepen 5, een groep 6, 7 en 8. Op locatie West is zijn er 6 combinatiegroepen: twee groepen 1/2, een groep 3/4, een groep 4/5, een groep 6/7 en een groep 7/8.

Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
338
Landelijk gemiddelde
212

Bron

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Bron

Schooltijden en opvang

Toelichting van de school

Op De Dijk kunt u rekenen op goed en gedegen onderwijs voor uw kind. Daar hoort ook een goede naschoolse opvang bij. De Dijk werkt samen met Babino.

Babino biedt:

  • peuterspelen voor kinderen van 2 tot 4 jaar
  • peuterspelen met VVE voor kinderen van 2 tot 4 jaar
  • buiten schoolse opvang voor kinderen van 4 – 13 jaar

Veelgestelde vragen

Weergave Schooltijden en opvang

Handige informatie

Waar wonen de leerlingen van deze school?

Bron

Sociale veiligheid op deze school

Toelichting van de school

De scholen van Zaan Primair werken met een interne contactpersoon op schoolniveau en daarnaast met twee externe vertrouwenspersonen. Informatie over de klachtenregeling en de contactgegevens van de externe vertrouwenspersonen vindt u op de website van Zaan Primair (Klachtenregeling - Zaan Primair).

Deurbeleid op School

Om de veiligheid en het welzijn van onze leerlingen te waarborgen, hanteren we een strikt deurbeleid. Tijdens schooluren zijn alle buitendeuren gesloten. Ouders en bezoekers kunnen zich melden bij de hoofdingang, waar zij worden verwelkomd en zich moeten melden bij de administratie of de conciërge. Alleen geautoriseerde personen hebben toegang tot het schoolgebouw. Dit beleid helpt ons om een veilige leeromgeving voor alle kinderen te garanderen. We danken u voor uw begrip en medewerking.

Veilig Thuis: meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Elke school weet van de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Ook zorgt de school ervoor dat gebruik van een meldcode door de medewerkers is geborgd en dat de daarvoor benodigde kennis op peil wordt gehouden. De aandachtsfunctionaris van de school is hiertoe geschoold. De meldcode beschrijft in vijf stappen wat een medewerker van een Zaan Primair school moet doen bij vermoedens van geweld. De meldcode is gebaseerd op de volgende vijf stappen:

  1. In kaart brengen van de signalen;
  2. Collegiale consultatie en zo nodig raadplegen Veilig Thuis;
  3. Gesprek met de leerling en/of ouders;
  4. Weging van het (vermoeden van) geweld of mishandeling;
  5. Beslissen: hulp organiseren of melden.

Schorsing en/of verwijdering

Aanleiding tot het schorsen en/of verwijderen van leerlingen van de scholen binnen Zaan Primair is ernstig wangedrag van de leerling en/of de ouders. Het gaat hierbij om een ernstige verstoring van de rust en/of de veiligheid op de school. Ook kan er sprake zijn vaneen zodanig onherstelbaar verstoorde relatie tussen school en leerling/ouders, dat verwijdering onvermijdelijk is. Meningsverschillen tussen ouders en school over het verwijzen naar een school voor speciaal basisonderwijs en/of het herplaatsen op een basisschool kan geen reden zijn voorverwijdering. Meer informatie hierover vindt u op de website van Zaan Primair. 

Klachten

Overal waar mensen samenwerken, kan iets fout gaan, ook op een school. Mochten er klachten zijn, dan is het natuurlijk prettig dat u dit eerst probeert op te lossen met de direct betrokkene(n). Wanneer dit niet naar tevredenheid verloopt, kunt u contact opnemen met de directie van school. Mocht dit ook geen oplossing bieden, dan kunt u terecht bij Zaan Primair scholengroep. Zij hebben een klachtenregeling. Hierin vindt u onder meer informatie over de wijze van het indienen van een klacht en de verdere procedure. 

Terug naar boven