Medezeggenschapsraad en GMR
- Medezeggenschapsraad (MR)
Onze school heeft een eigen Medezeggenschapsraad (MR). Dit orgaan voert overleg tussen team en ouders enerzijds en de schooldirectie anderzijds. In de MR zijn zowel leerkrachten als ouders vertegenwoordigd. Zij kijken kritisch naar het schoolbeleid en de kwaliteit van het onderwijs. Over sommige zaken mag de MR meebeslissen, zoals lesmaterialen of nieuwe speeltoestellen, over andere zaken geeft de MR advies. MR vergaderingen zijn openbaar voor ouders en leerkrachten.
De MR bestaat uit de volgende leden:
Ouders: Neeltje Derijck, Lindy Gommers en Stephan Borggreven (voorzitter)
Leerkrachten: Marieke Schellen, Anne Horevoorts (secretaris) en Hein Vlassak
Contact: mrchristoffelschool@skozok.nl
- Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR)
Naast een MR per school, is er op organisatieniveau de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR). De GMR is een directe gesprekspartner voor het College van Bestuur van SKOzoK en is bevoegd tot bespreking van aangelegenheden die van gemeenschappelijk belang zijn voor alle scholen van SKOzoK. Afhankelijk van het onderwerp wordt de GMR advies of instemming gevraagd ten aanzien van (voorgenomen) beleid of te nemen besluiten. Daarnaast kan de GMR zelf schriftelijk voorstellen doen en standpunten kenbaar maken over alle aangelegenheden die de algemene gang van zaken in alle scholen of de meerderheid van de scholen vallend. Ook is er twee keer per jaar een ontmoeting tussen de GMR en de Raad van Toezicht (RvT). De GMR bestaat momenteel uit vijf ouders en vijf leerkrachten. De wens is om in schooljaar 2022-2023 uit te breiden naar 6 leden per geleding. Meer informatie over de GMR vindt u op www.skozok.nl of neem contact op met de GMR via gmr@skozok.nl.
De oudervereniging
De oudervereniging van de Christoffelschool is een vereniging van ouders voor de kinderen van de Christoffelschool. Deze vereniging stelt zich ten doel om in samenwerking met school een bijdrage te leveren aan een prettige tijd voor de kinderen op de Christoffelschool. Zo organiseert de oudervereniging in samenspraak met de school bijvoorbeeld vieringen van Sint, Kerst, carnaval en Pasen, Koningsspelen, (jubileum)feesten, excursies en de schoolreis. Ook draagt de oudervereniging bij aan bijvoorbeeld de aanschaf van nieuw buitenspelmateriaal door de school.
Om alle activiteiten te kunnen organiseren en betalen, vraagt de oudervereniging aan alle ouders een vrijwillige ouderbijdrage. Deze jaarlijkse bijdrage is in schooljaar 2022-2023 € 40,= per kind. Voor kinderen in groep 8 is de bijdrage € 85,00 om de kosten voor het schoolkamp te dekken. Om het budget van de oudervereniging verder aan te vullen regelt de oudervereniging samen met de ouders van kinderen van school één keer per maand het huis aan huis ophalen van oud papier in de wijk rondom onze school.
Alle leerlingen doen mee aan de activiteiten die door de oudervereniging worden betaald. We sluiten geen leerlingen buiten waarvan de ouders geen vrijwillige ouderbijdrage betalen. Dat mogen we niet, en dat willen we ook niet. Iedereen telt en hoort erbij, iedereen moet mee kunnen doen. Wel ontvangt elke ouder aan het begin van het desbetreffende schooljaar een factuur voor de bovenvermelde ouderbijdrage. De ouderverenging en school spannen zich in dat alle ouders deze vrijwillige bijdrage betalen.
Tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van de oudervereniging wordt vastgesteld of en met hoeveel het tarief het volgende jaar wordt gewijzigd. Ook worden in de jaarvergadering aan de hand van het financieel jaarverslag alle inkomsten en uitgaven van de oudervereniging besproken en verantwoord.
De oudervereniging is er niet alleen om hand- en spandiensten te verlenen. De oudervereniging staat open voor suggesties en voorstellen van ouders die passen bij de doelstelling van de vereniging. Iedere ouder is van harte welkom om zich als vrijwilliger te melden bij de leden van de oudervereniging, via een mail aan de oudervereniging of via de intekenlijsten die tijdens de kennismakingsgesprekken in de school worden verspreid. Ook is iedere ouder welkom, tijdens de jaarvergadering en de maandelijkse vergaderingen van de oudervereniging om van gedachten te wisselen.
Contactgegevens:
- E-mailadres Oudervereniging: ovchristoffelwaalre@gmail.com
- Voorzitter: Jesper Verwimp, e-mail: jesper.verwimp@hotmail.com
- Penningmeester: Remco Klaassen, e-mail: r.w.j.klaassen@vanlanschot.com
- Rek. nr.: NL 59 RABO 0101 1963 77 t.n.v. Oudervereniging Sint-Christoffel 3.3
De klassenouder
Aan het begin van het schooljaar worden er een of twee klassenouder(s) aan elke groep gekoppeld. Hij/zij regelt/regelen in overleg met de groepsleerkracht allerlei bijzondere groepsactiviteiten. Klassenouders worden aan het begin van het schooljaar via Parro bekendgemaakt.
Oudergesprekken en rapporten
Na een aantal weken vinden de eerste oudergesprekken plaats. Deze gesprekken hebben een tweeledige bedoeling, namelijk ouders de kans te geven informatie over hun kind te delen met één van de leerkrachten van de groep en daarnaast worden de eerste ervaringen van de leerling in deze groep gedeeld door de leerkracht. Informatie die wij graag ontvangen van ouders:
· Wat zijn sterke kanten van het kind? Waar heeft het kind belangstelling voor? Welke talenten vallen echt op?
· Hoe beleeft het kind school? Hoe komt het kind thuis uit school en wat zijn verhalen waar het kind mee thuis komt? Welke informatie krijgen de ouders over het schoolwerk, de pauzes, de groepsgenoten en de leerkracht(en)?
· Hoe ervaren ouders de opvoeding van het kind? Waar maken zij zich eventueel zorgen over?
· Welke tips hebben de ouders voor de aanpak van hun kind op school?
· Wat is de wens voor de komende rapportgesprekken, fysiek, digitaal of telefonisch?
Informatie die leerkrachten met de ouders delen; na de eerste paar weken:
· De eerste indruk van de leerling wordt gedeeld met ouders.
· De leerkrachten delen de eerste indruk met betrekking tot de werkhouding en de concentratie. Daarnaast komen ook de leervorderingen vanuit het laatste groepsplan en de ontwikkeling tot nu toe aan bod. Samen met ouders wordt besproken waar we de komende periode (richting januari/februari) naar toe werken.
Daarna (februari/maart) volgen de rapporten en (rapport)gesprekken. Deze kunnen fysiek, digitaal of telefonisch plaatsvinden (afhankelijk van de inhoud en voorkeur van de ouders). De gesprekken vinden plaats in de 2 weken nadat de leerlingen het rapport mee naar huis hebben gekregen.
Tijdens de eerste 2 gespreksrondes (van de 3 gespreksrondes) worden alle ouders uitgenodigd.
In het eerste gesprek (oktober/november) ligt de nadruk op de sociaal emotionele ontwikkeling van de leerling, in combinatie met de tot dan toe behaalde resultaten en ontwikkelingen. Heeft een ouder de behoefte om de groepsleerkracht eerder of langer dan 10 minuten te spreken, dan kan er altijd samen met de groepsleerkrachten(en) een aparte afspraak gepland worden. Als een leerkracht zorgen heeft om de ontwikkeling, leervorderingen, speel/werkhouding of het sociaal emotioneel welzijn van een leerling, dan benaderen wij de ouders om een apart gesprek te plannen.
Tijdens het tweede (en eventueel derde) rapportgesprek ontvangen ouders aan de hand van het ontvangen rapport en de leeropbrengsten informatie over de ontwikkeling van de leerling. De leerkracht hanteert hierbij toetsgegevens vanuit LOVS.
Onderdelen die aan bod (kunnen) komen;
· Wat ervaren wij positief en/of minder positief ten opzichte van het functioneren, leeropbrengsten en het sociaal-emotioneel welzijn van de leerling?
· Waar staan we nu en waar hopen we over 3-6 maanden te staan? Wie doet wat, waarom, wanneer en hoe?
· Wat vinden ouders zelf goede ontwikkelingen, goede kanten van hun zoon/dochter, waar zijn zijzelf trots op / tevreden over?
· Waar komen we op terug tijdens het volgende gesprek?
· Ouders krijgen de gelegenheid om tijdens gesprekken vragen te stellen, mee te denken en hun mening te geven. Wanneer blijkt dat het oudergesprek te kort is, dan wordt een vervolgafspraak gemaakt.
Het derde rapportgesprek is facultatief. Hiervoor worden niet alle ouders uitgenodigd. Uiteraard bent u altijd welkom als u met de leerkracht in gesprek wilt gaan.