SBO Kameleon

Reigerlaan 9 3136 JJ Vlaardingen

  • Voorkant van SBO Kameleon
  • Besloten kleuterdeel

Het team

Alle personeelsleden van de school vormen samen het team. Zowel de leerkrachten voor de klas, als het niet onderwijzend personeel. Vaak zijn er op een school specialisten aanwezig die extra ondersteuning bieden aan leerlingen die dit nodig hebben. Elke school kent daarin een eigen aanpak. Hoe het team is samengesteld en hoe de school bijvoorbeeld vervanging regelt? Dat kan alleen de school je vertellen.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Wij proberen dit zoveel mogelijk intern of met invallers op te lossen. Soms wil een parttime leerkracht extra werken. Dat lukt niet altijd. Dan wordt een groep verdeeld.

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

De Kameleon is een speciale school voor basisonderwijs. Om op onze school geplaatst te worden, is een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) nodig.

Leerlingen op de Kameleon zitten in gecombineerde groepen. Leeftijd, niveau en de verdeling jongens/meisjes bepalen de groepsindeling. Onze groepen hebben de naam van een kleur.  

De verschillende teamleden van de Kameleon werken samen om kinderen zo goed mogelijk te begeleiden.  Er is een orthopedagoog aan de school verbonden. Twee teamleden zijn geschoold als leesspecialist. 

Buiten de genoemde specialisten is er een logopediste werkzaam op de school. Zij werkt 6 dagdelen. Kinderen krijgen in kleine groepjes kookles van ouders. 

Binnen de school maar niet verbonden aan de school werken 4 fysiotherapeuten. Zij behandelen onder schooltijd kinderen die dit nodig hebben. 

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Combinatiegroepen
  • Groepsdoorbrekende niveaugroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Toelichting van de school

De Kameleon werkt met een standaard lessentabel waar leerkrachten per vak een kwartier van mogen afwijken.

Leerjaar 3 t/m 8

Toelichting van de school

De Kameleon werkt met een standaard lessentabel waar leerkrachten per vak een kwartier van mogen afwijken. Doordat er gewerkt wordt met combinatiegroepen en leerlingen in de leerstof van verschillende niveaus werken moet er soms wel eens gemiddeld worden tussen twee leerjaren. Dit gebeurt altijd in overleg met de IB-er. 

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Samenvatting

In dit ondersteuningsprofiel geven wij aan welke professionaliteit en expertise ouders en kinderen kunnen verwachten SBO Kameleon. Daarnaast beschrijven wij in dit plan ons basisarrangement, onze ambitie en de strategie om deze ambitie te bereiken. Wij willen innovatief zijn en vinden het belangrijk onze expertise steeds uit te breiden binnen de beschreven arrangementen. Wij willen een belangrijke rol spelen in de regio als het gaat om kinderen met speciale onderwijs- en ondersteuningsbehoeften. Wij willen actief stimuleren dat kinderen kind nabij, het liefst in de eigen wijk passend onderwijs krijgen aangeboden. Dit betekent dat wij onze rol als expertisecentrum van waaruit ook ambulante begeleiding geboden wordt, steeds verder uitbouwen. Gezien de ontwikkeling van het aantal leerlingen de laatste jaren en de komst van de Zebra groep in oktober 2019 zijn de grenzen van onze capaciteit aan de Reigerlaan bereikt.   In goed overleg met ons schoolbestuur, “Wijzer in opvang en onderwijs” en het  samenwerkingsverband Passend onderwijs, “Onderwijs dat past” zetten wij in op multidisciplinaire lesplekken waarin wij een methodiek en aanbod ontwikkelen voor kinderen met cluster 3 en cluster 4 kenmerken. Hierin werken wij samen met de andere SO en SBO scholen in de regio. De ambitie is om de jeugdzorg effectief aan te sluiten op onze leerlingenzorg. Dit lijkt logisch, maar is erg ingewikkeld. De nieuwe visie in de gemeente Schiedam, Vlaardingen en Maasluis op de jeugdzorg sluit aan bij onze ambitie. Oud denken, wantrouwen in elkaar en  bureaucratie maken dit erg lastig. Dit betekent dat wij onze expertise de komende jaren zullen vergroten op dit gebied. Onze school werkt met specialisten op het gebied van gedrag, lezen en andere vakken. Deze methodiek willen wij vanaf schooljaar 2021-2022 ook delen met andere basisscholen in de regio. Ook verzorgen wij ambulante begeleiding op basisscholen. In ons schoolplan en de daaruit voortkomende jaarplannen werken wij onze speerpunten voor beleid verder uit. Vanaf schooljaar 2020-2021 zijn twee nieuwe ontwikkelingen gestart:

·  Opleiden op school: Samen met de Pabo leiden wij toekomstige leraren op die mogelijk ook instromen in SBO of SO. Onze school heeft een schoolopleider die dit coördineert en de studenten en werkplekbegeleiders coacht.

·  Globe specialist: Eén gespecialiseerde leerkracht volgt een opleiding om op school beleid te ontwikkelen om beter af te stemmen op de onderwijsbehoeften van  nieuwkomers  

Welke specialisten ondersteunen op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Het SBO heeft geen VVE. Er is op SBO Kameleon wel een kleuter klas. De leerlingen die deze klas bezoeken zijn meestal ouder dan 5 jaar. Jongere kinderen worden in het gewone basisonderwijs opgevangen

Terug naar boven