Samen met ouders!
Een goed contact tussen ouders en school is belangrijk voor de schoolontwikkeling van de kinderen. Daarom richten wij ons op een open en duidelijke communicatie met ouders en verzorgers. Hulp, inbreng en ondersteuning van ouders en verzorgers zijn voor onze school van belang. Samen werken en samenwerken aan een goede basis voor ‘onze’ kinderen is daarbij ons uitgangspunt. Een goed contact met elkaar is voor ons de basis van wederzijds vertrouwen. We hebben een Medezeggenschapsraad (MR), een Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad, een ouderkamer, ouderraad en klassenouders.
Vragen?
Als u vragen hebt of als dingen onduidelijk zijn, is de leerkracht de eerst aangewezen persoon bij wie u terecht kunt. Uw kind zit daar de hele dag in de klas. De leerkracht moet goed op de hoogte zijn van de afspraken die gemaakt zijn of moeten worden. Mocht dit niet het gewenst resultaat opleveren of mocht u zich toch nog zorgen maken, kunt u ook contact opnemen met de intern begeleider van de groep van uw kind. Uiteraard staan de deuren van de directie altijd voor u open mocht u er met de juf of de leerkracht niet uitkomen.
Medezeggenschapsraad (MR)
Via de medezeggenschapsraad hebben ouders inspraak op het schoolbeleid. De MR bestaat uit vertegenwoordigers van ouders en het schoolteam. Deze raad behartigt de belangen van school, leerlingen en leerkrachten en heeft invloed op het schoolbeleid. Beide geledingen hebben via de Wet op de Medezeggenschap Scholen belangrijke bevoegdheden gekregen. Bij uiteenlopende zaken hebben zij advies- en/of instemmingsrecht. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld de besteding van geld, het schoolplan en de schooltijden. Daartoe voert de MR overleg met de directie en indien nodig het schoolbestuur. De MR beslist niet over onderwijsinhoudelijke zaken, dat is de verantwoordelijkheid van het schoolteam. De MR komt regelmatig bijeen. In de MR van onze school zitten drie gekozen vertegenwoordigers van ouders en drie vertegenwoordigers van het onderwijzend personeel. De directeur, Kathelijne Lemmens, is adviserend lid. Namens de ouders: Sultan Topaloglu, Jamila el Hamouchi en Chaima Khilti. Namens het personeel: Lyan Bruel (tevens voorzitter), Anouk Stel en Celine van Klaveren. De MR zal u via de website informeren over waar zij zich mee bezig heeft gehouden. De MR heeft haar eigen e-mailadres: [email protected].
Gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR)
Voor beleidszaken die alle scholen van de RVKO betreffen, is er een Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad. De GMR bestaat uit zestien leden, te weten acht leden namens de ouders en acht leden namens de leerkrachten. De leden van de GMR zitten in die GMR op persoonlijke titel, zij worden dus niet geacht specifiek de belangen van hun eigen school te behartigen. De leden van de GMR behartigen de belangen van alle bij de RVKO aangesloten scholen. De GMR vergadert tien maal per jaar op het bestuursbureau van de RVKO. Op elke vergadering is het bestuur door één of meerdere leden vertegenwoordigd. De zittingen zijn openbaar en kunnen door belangstellenden gevolgd worden. De GMR organiseert minimaal eenmaal per jaar clusterbijeenkomsten om haar activiteiten met de achterban (de leden van de afzonderlijke MR-en) te bespreken. De bijeenkomsten hebben een informatief karakter.
De ouderkamer
Op school hebben we aan de Louwerslootstraat een ouderkamer. In de ochtenden zijn hier diverse activiteiten. Hierbij kunt u denken aan voorlichtingen en cursussen. In de Schoolpraat App en op de website van de school kunt u het actuele programma van de ouderkamer en ouderactiviteiten in de school vinden. De activiteiten worden geleid door de medewerker ouderbetrokkenheid: Jane Tjin Hin Ping.
Klassenouder
Elke groep heeft een klassenouder. Deze ouder is aanspreekpunt voor andere ouders uit de groep. Deze klassenouder wordt voor uitstapjes en bijzondere klasmomenten gevraagd om de leerkracht te helpen bij die activiteit. Indien er meerdere ouders nodig zijn, is de klassenouder degene die andere ouders vraagt om mee te helpen. De klassenouder is meteen ook lid van de Ouderraad.
De Ouderraad (OR)
Aan onze school is een ouderraad verbonden. De doelstelling van deze raad is enerzijds belangstelling en betrokkenheid bij het onderwijs van de kinderen te stimuleren en anderzijds de school te ondersteunen bij allerlei activiteiten voor de kinderen. Bij iedere werkgroep voor een activiteit sluit een ouder uit de OR aan. De OR vergadert één keer per maand in de ouderkamer met de directeur. Voor afspraken en regels over ouderhulp kunt u terecht bij één van de leden van deze raad. De ouderraad vraagt van de ouders jaarlijks een vast bedrag. Hieruit worden activiteiten gefinancierd, zoals Sinterklaas, Kerstmis, Pasen, sportdag, kamp en schoolreisjes. De hoogte van de ouderbijdrage is voor schooljaar 2021-2022 op 38 euro per leerling. Bij drie leerlingen of meer betaalt u 100 euro. Het niet betalen van de vrijwillige ouderbijdrage leidt niet tot het uitsluiten van leerlingen van deelname aan activiteiten. Natuurlijk zijn alle ouders er vrij in een extra bedrag over te maken.
Activiteiten
Twee keer per jaar is er een ouderweek. In deze week kunnen ouders een kijkje nemen tijdens de lessen. U zit dan bij uw kind en doet actief mee met de les. In de onderbouw worden ouder-kindmomenten georganiseerd. Bij elk nieuw thema is er een activiteit waarbij ouders, samen met hun kind, iets maken en/of doen. U kunt hierbij denken aan samen een werkje maken, iets knutselen of samen spelen. Er is altijd inloop van 8.20-8.30 uur en twee maal per thema een verlengde inloop van 8.20-8.45 uur. Gedurende het jaar worden ook afsluitingen van thema’s samen met de ouders gevierd. De kinderen kunnen dan laten zien wat ze hebben geleerd.