Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Als uw kind door ziekte of om een andere reden de school niet kan bezoeken, ontvangen wij daarvan graag vóór 8:30 uur telefonisch bericht van de ouder(s)/verzorger(s). Dit om te voorkomen dat wij onze lessen moeten onderbreken om na te gaan waar de kinderen zijn. U vindt het waarschijnlijk ook een geruststellende gedachte dat wij dit in de gaten houden en dat we, als een leerling om 9.00 uur nog niet is afgemeld, contact met u opnemen.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
De gemeente Roermond voert de leerplichtwet uit voor de gemeenten Roermond, Roerdalen, Echt-Susteren en vanaf 16 jaar voor de gemeente Maasgouw. Vanaf het moment dat een kind 4 jaar wordt mag het naar de basisschool. Het kind moet echter naar school op de eerste dag van de maand nadat een kind 5 jaar wordt, vanaf dat moment is hij/zij ook leerplichtig. De leerplicht eindigt na het schooljaar waarin uw kind 16 jaar is geworden. Daarna is uw kind kwalificatieplichtig totdat hij/zij 18 jaar wordt of een startkwalificatie heeft behaald (diploma havo/vwo of mbo niveau 2). Er is sprake van ongeoorloofd schoolverzuim, als de leerling zonder toestemming van de directeur afwezig is. De directeur is dan verplicht ongeoorloofd schoolverzuim aan de leerplichtambtenaar door te geven. Deze zal dan onderzoek doen naar de reden van het ongeoorloofd schoolverzuim. Welk schoolverzuim wordt gemeld bij de leerplichtambtenaar? •
- Relatief verzuim (spijbelen)
- Luxe verzuim (vakantieverlof)
- Absoluut verzuim (een kind staat op geen enkele school ingeschreven)
- Veelvuldig te laat komen (preventief)
- Twijfelachtig ziekteverzuim (preventief)
- Extra verlof: Bij bepaalde bijzondere omstandigheden kunnen kinderen extra vrij krijgen van school. Hiervoor dient u een officiële aanvraag te doen bij de directeur. Aanvraagformulieren zijn hiervoor verkrijgbaar op de school. De directeur beslist over een verlofaanvraag van maximaal 10 schooldagen. Als de verlofaanvraag meer dan 10 schooldagen betreft, beslist de leerplichtambtenaar. Een overzicht van omstandigheden waarin extra verlof is toegestaan is opgenomen in de bijlage 14.4. De complete tekst van de Leerplichtwet kunt u vinden op het internet www.minocw.nl
Wij verzoeken u erop toe te zien dat uw kind/kinderen altijd op tijd op school is/zijn en ook weer tijdig wordt/worden opgehaald. Het is zeer storend als er, nadat de bel is gegaan en het werk in de groepen al is begonnen, nog laatkomers binnenkomen of ouder(s)/verzorger(s)/verzorgers nog een gesprek aangaan met de leerkracht. Wanneer een leerling 10 keer of vaker binnen drie maanden te laat komt, maken wij hiervan altijd melding bij de leerplichtambtenaar van de gemeente. Ook wanneer een leerling in onze ogen onterecht afwezig is (veelal samenhangend met een schoolvakantie), dienen wij dit bij leerplicht te melden.