Openbare Basisschool Het Overbos

Polderslaan 1 3233 VL Oostvoorne

  • Schoolfoto van Openbare Basisschool Het Overbos
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool Het Overbos
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool Het Overbos
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool Het Overbos
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool Het Overbos

In het kort

Toelichting van de school

Waar wij in geloven:

Kinderen zijn mensen van nu! Onze leerlingen zijn wereldburgers met fantastische talenten. Ze hebben een geweldig potentieel en dromen die er toe doen.

Kinderen zijn de volwassenen van straks. Onze taak is niet leerlingen voorbereiden op een goede plek in onze wereld. Onze taak is leerlingen helpen om hun wereld een goede plek te laten zijn.

School is een oefenplaats. Als wij leerlingen invloed geven en hen leren zichzelf te laten zien, dan ontwikkelt hun zelfrespect, hun eigenheid en hun talent. Dan wordt de school een feestje: een oefenplaats waar de wereld op den duur een beetje beter van wordt. 

Waar wij vrolijk van worden       

Van kinderen die onbekommerd zichzelf zijn. Die zich laten zien zoals ze zijn. Echt, puur en vaak verrassend.

Helemaal vrolijk worden we als we zien dat ze anderen aanmoedigen om ook zichzelf te zijn. Dat is pas sociaal!  

Wat wij jouw beloven:       

Bij ons leer je jezelf te laten horen en jezelf te laten zien. Want als jij jezelf niet laat zien, dan mist de wereld jou. En dat laten wij niet gebeuren. Wij gunnen jou de wereld, maar meer nog andersom!

Jezelf laten zien, kan op veel verschillende manieren. Bij ons ontdek je ze allemaal. En je ontdekt wat helemaal bij jouw talent past.

Jouw droom en jouw talent kunnen de wereld een stukje mooier maken. Daar helpen wij je bij.·       

Wij leren je kritisch om je heen kijken en te zien waar jij met jouw talent verschil kan maken. Dat begint op school. 

Waar je ons aan herkent: Onderzoekend- uitdagend- sociaal  

Juist. Nieuwsgierig was je al. Nou wij ook! Wij willen elke dag iets nieuws van jou ontdekken. Ontdek jij dan de wereld om je heen. Door rustig iets te bekijken of door gewoon te doen. Op jouw manier.

Ondernemende kinderen? Mooi! Laat maar eens zien wat je kunt. Wij zoeken de uitdaging voor jou en voor ons zelf. Een hoge lat, een inspirerende presentatie? Prachtig. En… fouten maken is OK.

 Sociaal? Voor ons betekent dat: Jezelf laten zien, nieuwsgierig zijn naar de ander. Jezelf zijn én de ander aanmoedigen dat ook te doen.  Wanneer wij het goed doen: Dan gaan dingen meer op jouw manier:Een spreekbeurt? Dat kan anders! Jij doet het op jouw eigen wijze. Met een filmpje of een tentoonstelling, een toneelstuk, door voor je klas een excursie te organiseren of… door gewoon de hele les over te nemen.  

Dan zie je in de school: Zelfbewuste kinderen, die zich vrij voelen en initiatief nemen. Op de kijkavond voeren zij het woord. Ze leggen hun ouders uit wat ze gedaan hebben en wat hun doel voor de komende periode is. En de juf of meester? Die staat er trots bij te glimmen.       

Dan hoor je in de buurt:Die kinderen in de leerlingenraad, dat heeft de boel hier een stuk leefbaarder gemaakt. Een verkeersdrempel op de juiste plaats, meer groen. Maar het belangrijkste: mensen zien elkaar en er wordt steeds meer naar elkaar geluisterdKrachtig hoe die kinderen ons bevragen en aan het denken zetten.       

Dan hoor je een nieuwe collega zeggen:“Ik weet niet wie hier het meest leert… ik moet het heel anders doen dan ik op de opleiding leerde. Die kinderen hier zijn gewend om zelf de dingen te onderzoeken. Ze zitten meer op mijn vragen te wachten dan op mijn antwoorden”.      

Dan hoor je de inspectie zeggen:“Dat was een bijzonder gesprek. Na vijf minuten kreeg ik de vragen voor mijn kiezen. Waarom ze van de inspectie allemaal dezelfde test moeten maken, terwijl ze toch heel verschillend zijn. En waarom hun portfolio niet meetelt en de eindtoets wel”.

Missie en visie

Kenmerken van de school

  • onderzoekend
  • uitdagend
  • sociaal

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Het aantal leerlingen bepaalt of de school groot is of klein. Je ziet hier het aantal leerlingen dat op 1 oktober stond ingeschreven op deze school. Tijdens het schooljaar kan het aantal natuurlijk iets veranderen. De school kan je alles vertellen over het verloop van het aantal leerlingen en of er een duidelijke oorzaak is voor eventuele schommelingen.

Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
245
Landelijk gemiddelde
214

Bron

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Bron

Schooltijden en opvang

Bij schooltijden en opvang wordt getoond hoe de school de schooldag inricht. Zichtbaar is welk rooster de school hanteert en welke vrije dagen en vakanties er zijn. Daarnaast is te zien of er voor- of naschoolse opvang is georganiseerd en zo ja, hoe en waar dat geregeld is.

Veelgestelde vragen

Weergave Schooltijden en opvang

Waar wonen de leerlingen van deze school?

Terug naar boven