Kindcentrum De Regenboog

Weesmolenstraat 10 3257 XM Ooltgensplaat

  • Schoolfoto van Kindcentrum De Regenboog
  • Schoolfoto van Kindcentrum De Regenboog
  • Schoolfoto van Kindcentrum De Regenboog

Het team

Alle personeelsleden van de school vormen samen het team. Zowel de leerkrachten voor de klas, als het niet onderwijzend personeel. Vaak zijn er op een school specialisten aanwezig die extra ondersteuning bieden aan leerlingen die dit nodig hebben. Elke school kent daarin een eigen aanpak. Hoe het team is samengesteld en hoe de school bijvoorbeeld vervanging regelt? Dat kan alleen de school je vertellen.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Indien de situatie zich voordoet dat een leerkracht niet aanwezig is, dan proberen wij dit in eerste instantie intern op te lossen.
Dat kan betekenen dat een duo-collega of een andere leerkracht van school de groep opvangt. In sommige gevallen is dat een collega van een andere school of een onderwijsassistent van onze school. 
Wij streven naar zoveel mogelijk continuïteit. 

Bovenstaande wijzigingen worden altijd gecommuniceerd met ouders. 
Mocht er, in extreme omstandigheden, echt geen passende oplossing zijn, dan zal in overleg met de directeur-bestuurder, worden gekozen om een groep naar huis te sturen. We zullen ouders hier dan op tijdig van op de hoogte brengen. 

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Het onderwijs kan op verschillende manieren georganiseerd worden. De school kiest zelf hoe leerlingen worden gegroepeerd en wat de invulling is van de beschikbare onderwijstijd. Soms zijn er op de school extra middelen die helpen bij het organiseren van het onderwijs.

Klasindeling

  • Combinatiegroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

De vragen die wij onszelf altijd stellen bij de begeleiding van een leerling met een extra ondersteuningsvraag zijn:
Wie is deze leerling? Wat heeft deze leerling in deze situatie nodig? Hoe kan school dit, in samenwerking met ouders, bieden?
Wij zoeken altijd naar oplossingen als een leerling speciale zorg en ondersteuning nodig heeft om zich verder te ontwikkelen.

Binnen ons team hebben wij de nodige deskundigheid. Wij kennen de juiste wegen om goede ondersteuning binnen de school en/of het gezin te bieden. Mochten er vragen zijn waar ook wij het antwoord niet op weten, dan kunnen wij externe specialisten inroepen en ondersteunt het samenwerkingsverband passend onderwijs ons (www.swvgo.nl) met kennis en expertise. 

Mocht het vraagstuk zo groot zijn dat wij als school niet meer tegemoet kunnen komen aan de onderwijs- en ondersteuningsbehoefte van een leerling, dan zullen wij altijd in gesprek gaan met ouders en eerlijk zijn over onze mogelijkheden.

Wij hebben een goede samenwerking met:

- Het team Jeugd en Gezin (TJG)
- Schoolmaatschappelijkwerk (SMW)
- Begeleider passend onderwijs (BPO)
- Jeugdverpleegkundige
- Logopedie
- Vroeg- en voorschoolse educatie (VVE)
- Orthopedagoog 

Passend onderwijs

Het Samenwerkingsverband Primair Onderwijs (SWVPO) draagt zorg voor passend onderwijs op Goeree-Overflakkee. Het SWV PO is een vereniging en de besturen van de scholen op het eiland zijn lid. Het SWV PO beslaat dus het hele eiland. Vanuit het SWV PO is er een visie over passend onderwijs neergezet en is er beleid gemaakt om passend onderwijs vorm te geven, meer hierover is te lezen op de website van het Samenwerkingsverband ( https://www.swvgo.nl/).

Basisondersteuning

Elke school op het eiland biedt een afgesproken basis aan ondersteuning aan alle leerlingen. Dit houdt in dat binnen de groep rekening wordt gehouden met verschillen tussen leerlingen. Sommige leerlingen werken sneller, terwijl andere leerlingen misschien extra instructie nodig hebben. Er wordt gewerkt op maat van de behoeften van de leerlingen in de groep. De afspraak is dat elke school daarbij voldoet aan de standaard die met elkaar in het samenwerkingsverband is afgesproken.

Extra ondersteuning

Als een kind niet genoeg heeft aan de basis aan ondersteuning op school dan biedt de school extra ondersteuning. In dit geval wordt goed gekeken wat de leerling nodig heeft. De school bepaalt concrete doelen voor het kind en bepaalt wat daar extra voor nodig is, binnen de mogelijkheden van de school. Wat die mogelijkheden zijn, staat in het ‘schoolondersteuningsprofiel’ van de school. Elke school heeft het profiel op haar website staan.  Of een school voor een kind de juiste plek is zal altijd uit een individueel gesprek over de behoefte van het kind blijken. We beschikken over veel deskundigheid in ons team. Leerkrachten zijn allemaal bevoegd en we borgen de kwaliteit door voldoende nascholing. Daarnaast kunnen we externe specialisten inroepen en het samenwerkingsverband om ondersteuning vragen. Dit doen we pas nadat we toestemming van de ouders hiervoor hebben.  

Leerlingen met een ontwikkelingsvoorsprong

Er zijn ook kinderen die een ontwikkelingsvoorsprong hebben. Door alle scholen op Goeree-Overflakkee is een beleidsplan opgesteld om deze leerlingen in een vroeg stadium te signaleren, te diagnosticeren en praktisch te begeleiden.Binnen de eigen school wordt de basisstof “gecompact” en krijgen de leerlingen uitdagende verdiepingsstof. In de bovenbouwgroepen is er voor deze leerlingen de mogelijkheid om deel te nemen aan pluslessen op verschillende scholen voor voortgezet onderwijs.

Op school is het CJG er ook voor jou

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond is dé plek waar (aanstaande) ouders, verzorgers, kinderen en jongeren terecht kunnen met vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid. Vanaf de zwangerschap totdat je kind 18 jaar is, kijken we op verschillende momenten of jouw kind zich goed ontwikkelt. Dit doen we via (beeld)bellen, bij jou thuis, op onze CJG-locaties én op school.

5 jaar: onderzoek naar gezondheid en ontwikkeling.

Wanneer je kind 5 jaar is nemen we contact met je op om een afspraak te maken voor het 5 jaars consult. Samen kijken we naar een geschikt moment. Dit is vaak onder schooltijd, de juf of meester weet dit. Tijdens deze afspraak worden de ogen, het gehoor en de motoriek van jouw kind onderzocht. Ook wordt je kind gemeten en gewogen (in ondergoed).  

Heb je vragen over de opvoeding, thuis-of schoolsituatie of gezondheid van je kind, dan kun je deze stellen of kunnen we een nieuwe afspraak maken waarin we dit bespreken.CJG Rijnmond. Ondersteuning bij de grootste opgave in een mensenleven. Onze jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, (dokters)assistenten, (ortho)pedagogen en andere deskundigen staan voor alle gezinnen klaar. Zij bieden advies, ondersteuning en denken graag met je mee. Heb je een vraag, dan zoeken we met jou naar een antwoord. Of naar de juiste deskundige in ons netwerk. Zo maken we samen met jou gezond en veilig opgroeien mogelijk. Dat is onze missie.

Wil je meer weten over CJG Rijnmond, wat je kunt verwachten van de afspraken waarvoor we jou en jouw kind uitnodigen of contact met ons opnemen? Kijk dan op cjgrijnmond.nl. Ook vind je hier een overzicht van gratis cursussen die wij geven.Aan iedere school is een jeugdverpleegkundige verbonden, waar je ook jouw vragen aan kan stellen. Bijvoorbeeld over voeding, beweging, slapen, luisteren of (faal)angst.Geen vraag is ons te gek! Voor Kindcentrum De Regenboog is dit Nathalie van Mierlo n.van.mierlo@cjgrijnmond.nl 088-2010000/ 0641240124

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Binnen onze school is een onderwijsassistente aanwezig die extra hulp biedt in de groep. Ook neemt zij de groep over, zodat de leerkracht een groepje leerlingen ander aanbod kan bieden. Wij bedienen alle leerlingen momenteel op hun eigen niveau. Dit houden we graag vast. Als het ons niet lukt, schakelen we hulp in waardoor alsnog de leerling op maat wordt bediend. 

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven werken nauw samen om een doorgaande lijn in de ontwikkeling van het kind te stimuleren. Er is sprake van een goede overdracht, wanneer een kind op 4 jarige leeftijd overstapt naar de basisschool. Alle kinderen verdienen een goede start op de basisschool.

Sommige kinderen hebben daarbij een extra steuntje in de rug nodig. Daarvoor is, in samenwerking met de gemeente Goeree-Overflakkee, het VVE beleid opgesteld. Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) houdt in dat een kind in aanmerking komt voor extra ondersteuning, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van spraak en taal. Met voorschoolse educatie krijgt een kind tussen 2 ½ en 4 jaar extra begeleiding in de kinderopvang / op de peuterspeelzaal. Vroegschoolse educatie is voor kinderen van 4 tot 6 jaar, die al naar de basisschool gaan. Dankzij het VVE programma kan een achterstand in de ontwikkeling worden voorkomen of ingehaald, zodat het kind een goede start kan maken op de basisschool. Een verwijzing voor VVE wordt verstrekt door de jeugdarts van het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Terug naar boven