Basisschool Joris De Witte

Jan Wolkerslaan 16 2343 BK Oegstgeest

  • Schoolfoto van Basisschool Joris De Witte
  • Schoolfoto van Basisschool Joris De Witte
  • Schoolfoto van Basisschool Joris De Witte
  • Schoolfoto van Basisschool Joris De Witte
  • Schoolfoto van Basisschool Joris De Witte

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Wanneer ouders een basisschool kiezen voor hun zoon of dochter wordt veel gekeken waar de leerlingen van betreffende scholen naar uitstromen nadat zij 8 jaar op een basisschool hebben gezeten.

Wat ons op basisschool Joris de Witte opvalt is dat veel ouders niet op de hoogte zijn van de schoolweging die iedere school heeft. De inspectie van het onderwijs bepaalt of kinderen op een school voldoende hebben geleerd. Hierbij wordt rekening gehouden met de schoolweging van de betreffende school.

Alleen maar de uitstroomgegevens en de eindtoetsresultaten bepalen dus niet of een school goede zorg en goed onderwijs biedt. Daarbij moet altijd rekening worden gehouden met de schoolweging. 

Op basisschool Joris de Witte hebben wij een heel gemêleerde populatie waardoor we een reële afspiegeling van de maatschappij zijn. Daar zijn wij trots op. Vooral omdat wij ieder kind zien en altijd zoeken naar de meest passende begeleiding van een kind om optimaal tot ontwikkeling te komen.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Op basisschool Joris de Witte werken wij met het leerlingvolgsysteem van IEP.

Met dit systeem kunnen wij een meer volledig beeld van een kind vormen waardoor gerichter ondersteuning kan worden geboden.

Op basisschool Joris de Witte werken wij zowel met interne ondersteuners die in de klas aanwezig zijn, waardoor de eigen leerkracht handen vrij heeft voor de ondersteuning, als met een externe remedial teacher die, waar nodig, kinderen buiten de klas in kleine groepjes ondersteund.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

.
Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

De Kanjertraining is een middel om onze leerlingen voor te bereiden en te begeleiden in hun sociaal emotionele ontwikkeling. Wij vinden de omgang met elkaar erg belangrijk voor een veilig leerklimaat in de school.

Vanuit de sociale opbrengsten worden eventuele interventies gedaan in groepen of met individuele leerlingen.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Veiligheid
  • Samenwerking
  • Plezier

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven