Openbare School Klinkenborg

Pastorieweg 6 9995 PN Kantens

Schoolfoto van Openbare School Klinkenborg

Het team

Toelichting van de school

Team Klinkenborg:

We werken op onze school met een compact team van 5 leerkrachten, een Intern Begeleider, een onderwijsassistent, directeur en een administratief medewerker. De kinderen krijgen 2x per week bewegingsonderwijs, waarvan 1x per week van onze vakleerkracht gymnastiek en 1x per week organiseren we dit intern met onze bevoegde groepsleerkrachten.

In het Kindcentrum is ook de kinderopvang van KindH gevestigd. Samen met de leidsters proberen we ieder jaar activiteiten te organiseren die voor een nauwe samenwerking zorgen. Korte- en goed communicatielijnen en fijne samenwerking zijn in het belang van de kinderen die binnen ons Kindcentrum spelen en leren.

Thematisch onderwijs:

In alle bouwen wordt 's middags gewerkt aan een thema. Aan de hand van dit centrale thema worden de zaakvakken, zoals geschiedenis, aardrijkskunde, biologie en verkeer geboden. Ook de kunst-, cultuur- en muzieklessen worden geïntegreerd in het thematische onderwijs. Binnen het werken aan een thema komen ook vaardigheden als leren onderzoeken, opzoeken, uitwerken en samenwerken aan de orde.

Het eerste thema van het jaar is altijd het thema van de Kinderboekenweek. De lessen worden geboden door de groepsleerkrachten, maar bij sommige onderdelen kunnen er ook vakdocenten ingehuurd worden of worden er gastcolleges gegeven.

Stages:

Op de Klinkenborg bieden we stagiaires van de PABO of MBO-onderwijsassistent, ieder jaar een plek om het vak te leren, in de dagelijkse praktijk van onze school.

Vormingsonderwijs:

Vanaf groep 3 bieden we wekelijks vormingsonderwijs aan. In schooljaar 2023-2024 zal dit Humanistisch vormingsonderwijs zijn. Het daaropvolgende schooljaar wordt er weer Godsdienstig onderwijs geboden.

Vormingsonderwijs laat zien wat geloof of levensovertuiging voor mensen kan betekenen. Onze school ziet dat als inspirerend en verrijkend, omdat kinderen zo een eigen kijk op het leven kunnen ontwikkelen. De lessen gaan uit van respect voor mensen die anders in het leven staan.

De wekelijkse lessen van drie kwartier worden verzorgd door bevoegde vakleerkrachten van diverse levensbeschouwelijke richtingen. 

Samen met OBS De Noordster vragen we de vormingslessen aan en wisselen jaarlijks. 

Wij roosteren de lessen zo in dat uw kind geen kernvakken mist, zoals rekenen en taal. Er zijn voor u geen kosten aan verbonden. De rijksoverheid betaalt deze lessen. Elk jaar kijken we of er onder de ouders behoefte is aan dit soort lessen.

Ga voor meer informatie naar de website www.vormingsonderwijs.nl

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Inleiding:

De afgelopen jaren is het vinden van vervanging bij ziekte van leerkrachten in het basisonderwijs een toenemend probleem. Ook binnen onze organisatie komt het voor dat de schoolleiding geen vervangers kan vinden. Binnen Lauwers en Eems hebben wij samen met andere besturen in Groningen de RTC-Pool opgezet om de grootste problemen rond vervanging op te lossen. In deze pool is een aantal leerkrachten benoemd die met voorrang zullen invallen bij ziekte of andere afwezigheid. (Deze pool is overigens ook een middel om leerkrachten aan ons te binden om aldus de verwachte tekorten aan leerkrachten op te vangen.) Het kan echter toch nog voorkomen dat we geen invaller kunnen vinden. Het hieronder beschreven beleid wil een overzicht geven van de stappen die op onze school genomen worden bij ziekte of verlof van één van de leerkrachten.

Het doel is altijd om zoveel als mogelijk lesuitval te voorkomen.

1.      Uitgangspunt:

Wettelijk kaders: Wat moeten scholen doen bij lesuitval?

Ook leerkrachten kunnen af en toe ziek worden. Dan moeten de leerkrachten vervangen worden. Ook is er vervanging nodig als iemand verlof heeft, een opleiding of nascholing moet volgen of om een andere reden afwezig is. We kunnen over het algemeen een beroep doen op enkele vaste invallers en zullen bij voorkeur proberen invallers te krijgen, die bekend zijn met de betreffende groep of de school. De vervanging wordt geregeld door SLIM personeelsbemiddeling.

In geval van een griepgolf, kan het voorkomen dat er geen invallers meer beschikbaar zijn. Wij proberen:

  • In eerste instantie om vervanging te vinden.
  • Lukt dit niet, dan wordt een groep in ieder geval het eerste dagdeel intern opgevangen en wordt er in eerste instantie een collega gevraagd om (extra) te werken of een dag te ruilen. Indien dit niet lukt kan worden gekeken of met behulp van een Leraar In Opleiding (LIO-er is een 4e jaars Pabostudent) of 3e jaars Pabostudent, onderwijsassistent (onder verantwoordelijkheid van een leerkracht) of bevoegde ouders de vervanging verantwoord geregeld kan worden. Dit ter beoordeling van de directeur.
  • Indien dit niet mogelijk is, zijn er twee scenario’s: a. is de afwezigheid een dag van te voren bekend, dan zullen de leerlingen van de betreffende groep vrij zijn. Ouders worden uiterlijk 21.00 uur op de hoogte gebracht. b. Is de afwezigheid op de dag zelf pas bekend dan zullen de leerlingen op een andere manier worden opgevangen. Dat kan door het draaien van dubbele groepen, door de inzet van onderwijsassistenten of een ander alternatief. Opgemerkt dient te worden dat intern begeleiders en mensen van de schoolleiding in principe geen lesgevende taken doen. Hun eigen specifieke werk blijft liggen en dat draagt bij aan een hogere werkdruk en gaat ten koste van de zorg voor leerlingen en kwaliteit.
  • Als dit ook niet lukt, dan kan het zijn dat uw kind vrij krijgt. Dit gebeurt altijd in samenspraak met ouders. Als ouders niets kunnen regelen, zullen we uw kind in een andere klas opvangen. We proberen u hier zo snel mogelijk over te informeren, zodat u maatregelen kunt treffen voor eventuele opvang van uw kinderen. Ouders dienen zelf zorg te dragen voor de opvang van hun kinderen indien groepen naar huis gestuurd worden. De school heeft in principe geen personeel over om leerlingen op te vangen. Mogelijk biedt het onderling afspraken maken van ouders van een groep een verlichting van evt. opvangproblematiek.
  • Indien sprake is van een langere periode zonder invallers dan zullen we overgaan tot het naar huis sturen van meerdere groepen op verschillende dagen van de week (wisselsysteem). Hiermee voorkomen we dat steeds dezelfde groep thuis dient te blijven. Dit doen wij om zo zoveel mogelijk lesuren voor alle groepen te waarborgen en lesuitval te minimaliseren. We zullen hier zo spoedig mogelijk bij het ingaan van de afwezigheid schriftelijk melding van maken naar alle betrokken ouders.

Het naar huis sturen van een groep wordt altijd door de directie van de school gemeld aan:

  • de directeur bestuurder;
  • de onderwijsinspectie;
  • de leerplichtambtenaar

1.1 Verplicht aantal uren onderwijs:

De school moet alle leerlingen een programma aanbieden dat voldoet aan de verplichte onderwijstijd. De inspectie van het onderwijs kan een school erop aanspreken als zij onvoldoende uren onderwijs geeft.

1.2 Vervangend lesprogramma bij lesuitval:

De school moet bij het inplannen van de lesuren rekening houden met uitval van lessen, dit kan o.a. door het opnemen van voldoende marge-uren in het vakantierooster. “Onverwachte lesuitval” door studiedagen van leraren is niet toegestaan, deze dagen dienen vooraf gepland te zijn en te worden opgenomen in de jaarplanning van de school.

Basisscholen moeten een vervangend lesprogramma hebben bij onverwachte lesuitval. 

Lesuitval door noodsituatie

Lessen kunnen ook uitvallen door een noodsituatie. Bijvoorbeeld door langdurige afwezigheid van een leraar, personeelstekort of brand. Komt de school hierdoor onder het wettelijk verplichte minimumaantal onderwijsuren? Dan moet de school het tekort aan onderwijstijd inhalen.

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

We hebben voor dit onderdeel geen gegevens (ontvangen).

Terug naar boven