Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Afwezigheid en ziekmelden
Afwezigheid van een leerling moet voor de start van de lessen telefonisch op school worden gemeld, via telefoonnummer 0528-278722. De afwezigheid wordt vervolgens geregistreerd. Bezoeken aan arts, tandarts of specialist dienen buiten de lesuren plaats te vinden. Indien dit niet mogelijk is, worden deze bezoeken op school gemeld. Vergeet u niet, in geval van taxivervoer, de afwezigheid ook tijdig te melden bij het taxibedrijf.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verlof buiten de schoolvakanties/wegens gewichtige omstandigheden
Verlof buiten de officiële schoolvakanties kan, eventueel, verleend worden in verband met de specifieke aard van het beroep van één van de ouders van de leerling. Dit verlof mag één keer per jaar voor maximaal tien schooldagen worden gegeven. Dit moet schriftelijk worden aangevraagd bij de teamleider. Dit verlof mag niet in de eerste twee lesweken van het schooljaar vallen. Er dient dan een werkgeversverklaring te worden overlegd.
Soms kan er verlof noodzakelijk zijn op grond van, zoals de leerplichtwet het noemt, “gewichtige omstandigheden”. Bij minder dan tien schooldagen kan de directeur dit verlof verlenen. Indien er voor meer dan tien dagen verlof wordt aangevraagd, is er toestemming van de leerplichtambtenaar nodig. Voorbeelden van gewichtige omstandigheden/verlof buiten de schoolvakanties:·
- Het voldoen aan wettelijke verplichtingen wanneer dit niet buiten lesuren kan geschieden;·
- Verhuizing;
- Huwelijk, ziekte, overlijden en jubileum van bloed- en aanverwanten tot en met de vierde graad;·
- Bevalling van moeder of verzorgster;·
- Indien de werkgever de werknemer verplicht buiten de schoolvakanties vakantie te nemen.
Per situatie zal door de directeur van de school (tot en met de eerste tien dagen verlof) of door de leerplichtambtenaar (wanneer het gaat om meer dan tien dagen verlof) bekeken worden of het verlof wordt toegewezen. U kunt het verlof aanvragen via een standaardformulier, dat beschikbaar is bij de administratie van de school.