Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Verlof
Het verlenen van verlof gaat conform de wet- en regelgeving. Deze is hieronder opgenomen. Wanneer u verlof wilt hebben, in verband met bijvoorbeeld familieomstandigheden, neemt u dan zo tijdig mogelijk contact op met de directie. U krijgt dan het aanvraagformulier, zoals dit is aangeleverd door de gemeente Hof van Twente.
Regels in geval van schoolverzuim
In geval van onwettig schoolverzuim wordt contact opgenomen met de ouders. Onwettig schoolverzuim wordt gemeld bij de leerplichtambtenaar. Dit is wettelijk verplicht. De leerplichtambtenaar kan een proces-verbaal opmaken.
Richtlijnen verlof buiten de schoolvakanties
Verlof (vrijstelling van geregeld schoolbezoek)
De Nederlandse overheid heeft in de ‘Leerplichtwet’ vastgesteld dat ieder kind naar school moet. In die wet staat ook dat het de taak van de ouders is ervoor te zorgen dat hun kind iedere dag naar school gaat. Een leerling mag dus nooit zomaar van school wegblijven. Toch kunnen er omstandigheden zijn, die zo zwaar wegen dat ouders hun kind een dag van school willen houden. Voor dit zogenoemde ‘extra verlof’ zijn regels opgesteld. In de leerplichtwet staan drie redenen voor extra verlof: vanwege de vervulling van plichten die voortvloeien uit godsdienst of levensovertuiging; voor vakantiedoeleinden mag slechts in één geval (de specifieke aard van het beroep van één van de ouders) verlof worden gegeven en tenslotte verlof wegens gewichtige omstandigheden. Hieronder worden deze redenen voor extra verlof verder toegelicht.
Religieuze verplichtingen
Voor het vieren van een religieuze feestdag kan verlof worden verleend. Als richtlijn geldt dat hiervoor maximaal één dag per verplichting vrij wordt gegeven. Als een kind gebruik wil maken van deze vorm van extra verlof, dienen ouders dit minimaal twee dagen van tevoren bij de directeur van de school te melden.
Vakantie onder schooltijd
Volgens de Leerplichtwet mag buiten de officiële vakanties alleen verlof worden gegeven als het beroep van een ouder het onmogelijk maakt om tijdens schoolvakanties op vakantie te gaan. Dit verlof is maximaal tien dagen per jaar en mag niet in de eerste twee lesweken van het schooljaar vallen. Beroepen die hiervoor in aanmerking komen zijn onder andere campinghouders, seizoensgebonden horecawerkers en boeren. Werknemers met willekeurige beroepen komen niet in aanmerking. De verlofaanvraag moet minstens acht weken van tevoren bij de schooldirecteur worden ingediend.
Helaas komt het wel eens voor dat een leerling of een gezinslid tijdens de vakantie ziek wordt, waardoor de leerling pas later op school kan terugkomen. Het is van groot belang dat ouders dan een doktersverklaring uit het vakantieland meenemen, waaruit de duur, de aard en de ernst van de ziekte blijken. Op die manier voorkomt men mogelijke misverstanden.
‘Gewichtige omstandigheden’
Onder ‘andere gewichtige omstandigheden’ vallen situaties die buiten de wil van de ouders en/of de leerling liggen. Voor bepaalde omstandigheden kan vrij worden gevraagd. Hierbij kan gedacht worden aan:
- een verhuizing van het gezin;
- het bijwonen van een huwelijk van bloed- of aanverwanten t/m derde graad;
- ernstige ziekte van bloed- of aanverwanten t/m derde graad (het aantal verlofdagen wordt bepaald in overleg met de directeur);
- overlijden van bloed- of aanverwanten t/m derde graad;
- viering van een 25-, 40- of 50-jarig ambtsjubileum en het 12½-, 25-, 40-, 50- of 60-jarig (huwelijks)jubileum van bloed- of aanverwanten t/m tweede graad.
De volgende situaties zijn voorbeelden van geen ‘andere gewichtige omstandigheden’:
- familiebezoek in het buitenland;
- vakantie in een goedkope periode of in verband met een speciale aanbieding;
- vakantie onder schooltijd bij gebrek aan andere boekingsmogelijkheden;
- een uitnodiging van familie of vrienden om buiten de normale schoolvakantie op vakantie te gaan;
- eerder vertrek of latere terugkeer in verband met (verkeers)drukte;
- verlof voor een kind, omdat andere kinderen uit het gezin al of nog vrij zijn.
Hoe vraagt men verlof aan?
Verlof buiten de schoolvakanties dienen ouder(s)/verzorger(s) schriftelijk (inclusief relevante verklaringen) aan te vragen bij de directeur van de school. Hiervoor kunt u een standaard formulier ophalen. De directeur neemt zelf een besluit over een verlofaanvraag voor een periode van maximaal tien schooldagen. Daarbij kan de leerplichtambtenaar om een advies worden gevraagd (zeker wanneer het om meer dagen gaat).
Niet eens met het besluit?
Wanneer een verzoek om extra verlof wordt afgewezen en ouders zijn het niet eens met dat besluit, kunnen zij schriftelijk bezwaar maken. Dat bezwaarschrift kan worden ingediend bij de persoon die het besluit heeft genomen. Bij een verzoek van tien dagen of minder is dat de directeur van de school. Bij meer dan tien dagen is dat de leerplichtambtenaar. Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en tenminste de volgende gegevens bevatten:
- naam en adres van belanghebbende
- de dagtekening (datum)
- een omschrijving van het besluit dat is genomen
- argumenten die duidelijk maken waarom men niet akkoord gaat met het besluit.
Wat doet de leerplichtambtenaar?
De leerplichtambtenaar zal een onderzoek instellen en ouders de gelegenheid geven om een verklaring af te leggen. Aan de hand van de uitslag van dit onderzoek kan de leerplichtambtenaar besluiten om een proces-verbaal op te maken. Het proces-verbaal wordt gestuurd naar het Openbaar Ministerie. De Officier van Justitie besluit vervolgens of hij de zaak laat voorkomen bij de kantonrechter of dat hij de overtreding afdoet met een boete. Soms, als daar gegronde redenen voor zijn, kan de leerplichtambtenaar afzien van een proces-verbaal en volstaan met een schriftelijke waarschuwing.
Vragen?
Bij vragen kunt u contact opnemen met de leerplichtambtenaar van de gemeente Hof van Twente, dhr. R. Rohaan, via: [email protected]
Leerplicht
Bij de wet is de leerplicht geregeld. Ouders hebben de verplichting er zorg voor te dragen dat hun kinderen op een school worden ingeschreven en de school bezoeken. Deze leerplicht geldt vanaf vijf jaar. De leerplicht geldt dus niet voor de kinderen die in groep 1 zitten en die vier jaar zijn.
Wat de vijf-jarigen betreft: voor de kinderen die vijf jaar zijn, geldt dat zij gedurende ten hoogste vijf uur per week zijn vrijgesteld van het verplichte schoolbezoek (art. 11 a, leerplichtwet), totdat zij de leeftijd van zes jaar hebben bereikt. De ouders doen bij dit verzuim van vijf uur bericht aan de directie.