SO Xaverius Eloystraat

Eloystraat 1 a 6166 XM Geleen

Schoolfoto van SO Xaverius Eloystraat

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

De Onderwijsraad (2012) verstaat onder burgerschapsonderwijs: "Jongeren leren functioneren, vanuit eigen idealen, waarden en normen, in een pluriforme, democratische samenleving, en bij hen het vermogen ontwikkelen aan deze samenleving een eigen bijdrage te (willen) leveren".

De Inspectie van het onderwijs (2006) beschrijft het zo: “De school bevordert basiswaarden en de kennis, houdingen en vaardigheden die nodig zijn voor participatie in de democratische rechtsstaat”.

In de voorgaande jaren werd burgerschap op Xaverius Eloystraat vormgegeven binnen de WOB-lessen (Wereld Oriëntatie Breed).

In het schooljaar 2023-2024 wordt burgerschap opnieuw vorm gegeven binnen de school. In elk geval leren wij onze leerlingen:

  • kennismaken met andere culturen: (wereld)burgerschap
  • veilig samen te werken en spelen
  • verantwoordelijk omgaan met onze omgeving
  • democratisch burgerschap en participatie op schoolniveau

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Zelfvertrouwen
  • Zelfkennis
  • Positief gedrag

De oud-leerlingen in het voortgezet onderwijs

Toelichting van de school

In groep 8 krijgt elke leerling een persoonlijk advies voor het voortgezet onderwijs. Het advies is voor het onderwijssoort dat past bij het niveau van de leerling. Leerprestaties, aanleg en ontwikkeling spelen hierbij een rol. De leerlingen die daarvoor in aanmerking komen, nemen deel aan het eindonderzoek. Het onderzoek vindt plaats in de maanden november/december. Dit onderzoek omvat twee onderdelen:

1. Het rapport van de leerkracht m.b.t. de schoolvorderingen en het functioneren op sociaal-emotioneel gebied;

2. Psychologisch onderzoek dat onder verantwoordelijkheid van het Voortgezet Onderwijs wordt afgenomen.  

Daarnaast is ook het SBO/SO sinds schooljaar 2019-2020 verplicht een eindtoets af te nemen. Daarom wordt in april/mei de DIA-eindtoets als centrale eindtoets afgenomen bij kinderen met een VMBO BB uitstroomperspectief of hoger.

Waar zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet (speciaal) onderwijs?

Leerlingen in het speciaal onderwijs stromen meestal door naar het voortgezet speciaal onderwijs. Daar kunnen ze blijven tot en met het schooljaar waarin ze 20 jaar worden. Wanneer een leerling in het speciaal onderwijs 12 jaar wordt, maken de school en de ouders samen die afweging. De vraag is dan of de leerling inderdaad doorstroomt naar het voortgezet speciaal onderwijs of naar een gewone middelbare school. Soms zijn leerlingen na het speciaal onderwijs niet meer te vinden in het bekostigde onderwijs in Nederland. Bijvoorbeeld omdat ze zijn verhuisd naar het buitenland, les krijgen op een particuliere school of geen onderwijs meer volgen. Deze leerlingen vallen in de categorie 'overig'.
In het derde jaar
Weergave Plaats in het voortgezet onderwijs in het derde jaar

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven