Onze school heeft een klachtenregeling. Wanneer u een klacht heeft over de school of over een medewerker van de school, dan kunt u hiervan gebruikmaken. Uitgangspunt van de klachtenregeling is dat klachten, problemen, vragen en dergelijke in eerste instantie worden aangekaart bij degene die direct met de kwestie te maken heeft. Een ouder met bijvoorbeeld een klacht over (het lesgeven van) een leerkracht kan dus niet bij de directeur of de bestuurder terecht, voordat de ouders met de desbetreffende leerkracht hierover hebben gesproken.
Stichting Proceon heeft een klachtenregeling. Deze regeling is alleen van toepassing als iemand met zijn klacht niet ergens anders terecht kan. Veruit de meeste klachten over de dagelijkse gang van zaken in de school kunnen namelijk in onderling overleg tussen ouders, leerlingen, personeel en schoolleiding op een goede manier worden afgehandeld. Soms komen de betrokkenen er niet samen uit en wil iemand een officiële klacht indienen. Die mogelijkheid is er. Het doel van de behandeling van de klacht is dat niet alleen de klager maar ook de school daar beter van wordt, met andere woorden dat de school de klacht als belangrijk signaal opvat en ervan leert.
Procedure Bij bezwaren of klachten wordt uitgegaan van de volgende stappen, nadat u uw klacht eerst in alle openheid met de persoon in kwestie of de schoolleiding heeft besproken:
- Maak een afspraak met de vertrouwenspersoon van de school: Annouk Rinkel, Deborah Oosterbroek
- Deze vertrouwenspersoon kan u doorverwijzen naar de externe vertrouwenspersoon of naar het college van bestuur van de stichting.
- U kunt, eventueel samen met de vertrouwenspersoon, besluiten om naar de Landelijke Klachtencommissie te gaan. Een vertrouwenspersoon werkt anoniem en heeft geheimhoudingsplicht.
De externe vertrouwenspersonen voor Stichting Proceon
De externe vertrouwenspersonen zijn er voor klachten en meldingen rond ongewenst gedrag (machtsmisbruik, pesten, seksuele intimidatie, agressie en geweld, discriminatie, onheuse bejegening, mishandeling en miscommunicatie). Voor de scholen van Proceon zijn mevrouw Giti Bán en de heer Frank Brouwer de externe vertrouwenspersonen. Beiden zijn werkzaam bij Stichting School & Veiligheid.
Hieronder stellen zij zich aan u voor en vindt u tevens hun contactgegevens.
Giti Bán werkt al vele jaren bij School & Veiligheid als trainer en adviseur van vertrouwenspersonen. Zij werkte mee aan tal van door vertrouwenspersonen gebruikte materialen, zoals de bekende “Handreiking voor vertrouwenspersonen in het onderwijs”. Haar jarenlange ervaring op de helpdesk maakt haar een externe vertrouwenspersoon met veel kennis van de onderwijspraktijk. Deze kennis gebruikt zij ook bij de organisatie van de landelijke conferenties voor vertrouwenspersonen. Giti is externe vertrouwenspersoon voor scholen in het hbo, primair- en voortgezet onderwijs.
Giti Bán [email protected] – 030 - 285 66 08
Frank Brouwer werkt bij School & Veiligheid als trainer en adviseur van vertrouwenspersonen. Daarnaast maakt hij deel uit van het helpdeskteam dat informatie en advies geeft over sociale veiligheid aan iedereen die werkzaam is in het onderwijs. Zijn specialisme is de wet- en regelgeving rond sociale veiligheid en vertrouwenswerk. Frank is jarenlang intern vertrouwenspersoon geweest in de organisaties waar hij gewerkt heeft en is externe vertrouwenspersoon voor scholen in primair- en voortgezet onderwijs.
Frank Brouwer [email protected] – 030 - 285 66 35
Stichting School & Veiligheid
Zwarte Woud 2
3524 SJ Utrecht
www.schoolenveiligheid.nl
Als dit geen bevredigende oplossing biedt, kunt u uw klacht indienen bij:
Stichting Geschillen Commissie Bijzonder Onderwijs (GCBO)
http://www.GCBO.nl
T.a.v. mevrouw mr. A.C. Melis-Gröllers, algemeen secretaris
Postbus 82324
2508 EH Den Haag
Tel: (070) 386 16 97
[email protected]
Het secretariaat is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 15.00 uur.
Zowel de klachtenregeling en de vertrouwenspersonen staan op de website.
Seksuele intimidatie, misbruik, geweld en discriminatie
Ga bij een vermoeden van seksuele intimidatie, seksueel misbruik, extreme vormen van fysiek of psychisch geweld, discriminatie, onverdraagzaamheid, fundamentalisme, radicalisering of extremisme meteen naar de contactpersoon van de school. U kunt ook de vertrouwenspersoon van de stichting of het landelijke meldpunt van de Onderwijsinspectie bellen: 0900-111 31 11. Vertrouwensinspecteurs van het meldpunt behandelen uw klacht vertrouwelijk. Vragen over onderwijs in het algemeen of over de Onderwijsinspectie in het bijzonder kunt u stellen aan Postbus 51. Bel hiervoor (gratis) 0800-8051, e-mail naar [email protected] of kijk op www.onderwijsinspectie.nl
Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Beroepskrachten, die met ouders en kinderen werken, zijn verplicht om de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te gebruiken bij signalen van geweld. De school beschikt over iemand die u kunt consulteren over kindermishandeling. Deze functioneert als aanspreekpunt en bewaakt de interne procedure. De taak van aandachtsfunctionaris kindermishandeling is gekoppeld aan de taak van de vertrouwenspersoon. Op onze school zijn dit Annouk Rinkel en Deborah Oosterbroek. Meer informatie op: http://www.protocolkindermishandeling.nl en www.meldcode.nl