Freinetschool Delft

Loevesteinplaats 8 2613 LE Delft

Schoolfoto van Freinetschool Delft

In het kort

Toelichting van de school

Schoolbestuur
Stichting voor openbaar primair onderwijs Delft en Rijswijk
Aantal scholen: 15
Aantal leerlingen: 3.416
https://www.librijn.nl

Schooldirectie
Integraal schoolleider: Geert-Jan Wijgergangs, [email protected]        
Adjunct-directeur      : Anne Marie Smulders-Tiedink, [email protected] 

De integraal schoolleider vormt samen met de adjunct-directeur en de twee intern begeleiders het kaderteam (managementteam) van de school. Op afroep nemen er leerkrachten met specifieke taken deel aan dit team. De intern- begeleiders coördineren de werkzaamheden ieder verdeeld over twee locaties van de school en bewaken en stimuleren de kwaliteit van het lesgeven en de leerlingenondersteuning.

Intern begeleiders
Merel (locaties Hugo de Groot en Binnentuin) 
Suzanne (locaties Libel en Margriet) 

Samenwerkingsverband
De Freinetschool Delft is aangesloten bij het samenwerkingsverband PPO Delflanden; Passend Primair Onderwijs: https://www.ppodelflanden.nl 

Freinetschool Delft
Op de Freinetschool Delft zijn de ervaringen en de beleving van de leerlingen uitgangspunt voor het onderwijs. Leerlingen en leerkracht trekken er vaak op uit om te leren in het ‘echte leven’. Er wordt minder met lesmethoden gewerkt dan op andere scholen. De Freinetschool gebruikt voornamelijk freinettechnieken.

Basisprincipes van het freinetonderwijs
Het leren vindt plaats in een context die het voor de leerlingen zinvol maakt. Het groepsleven wordt in democratisch/coöperatief overleg tussen leerlingen en leerkracht georganiseerd. Leerlingen leren door experimenteren, ontdekken en handelen. Ze bespreken met elkaar hun ontdekkingen en de betekenis daarvan. Leerlingen leren van de ervaringen van andere leerlingen, volwassenen en culturen. De leerkracht brengt diepte en structuur aan. De school is een leerwerkgemeenschap waarin leerlingen, ouders en leraren samen zorgen voor een optimaal leer- en leefklimaat.

Algemene kenmerken
De Freinetschool Delft is een van de vijftien openbare basisscholen behorende tot het schoolbestuur Stichting Librijn (openbaar onderwijs Delft/Rijswijk). Tevens is zij een van de drie scholen binnen Delft en Rijswijk die werken vanuit de uitgangspunten van Célestin Freinet. Deze drie afzonderlijke Freinetscholen werken samen en zijn verbonden aan de Freinet Vereniging EU Freinetvereniging

Onze school is toegankelijk voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar.  Freinetscholen gaan uit van de ervaringen van kinderen en maken dit vertrekpunt van het onderwijs. Meer over Freinetonderwijs leest u op de site van de Freinetvereniging .
Het Nederlandse basisonderwijs is gratis en verplicht vanaf het 5e jaar. Uw kind kan vanaf drie jaar aangemeld worden en wordt, indien mogelijk, geplaatst wanneer het vier jaar is. 
De Freinetschool Delft is een traditionele vernieuwingsschool en trekt door het type onderwijs en de ligging van de locaties een divers publiek. Leerlingen wonen in de wijken Hof van Delft, het centrum, de wijken Buitenhof, Vrijenban, Voordijkshoorn en Wippolder in Delft, Rijswijk en Schipluiden. De ouders van de leerlingen zijn met name Nederlanders en voor het merendeel Nederlandstalig, maar ook veel expats en ouders met een migratieachtergrond vinden hun weg naar de Freinetschool Delft. Deze laatste groepen ouders beheersen veelal de Nederlandse taal niet. Dat heeft invloed op het onderwijs op school. De Freinetschool Delft oriënteert zich hoe er aandacht besteed kan worden aan de kinderen van die ouders met betrekking tot de Nederlandse taal. Op onze openbare school kunnen alle kinderen aangemeld worden, ongeacht nationaliteit, godsdienst of sociale afkomst.

Missie en visie

Kenmerken van de school

  • Ervarings- en belevingswereld
  • Vrij onderzoek
  • Creativiteit
  • Kritisch denken
  • Leren van en met elkaar

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Toelichting van de school

U ziet hier het aantal leerlingen dat op 1 oktober stond ingeschreven op onze school. Het aantal leerlingen loopt gedurende het schooljaar op, doordat er nieuwe vierjarige leerlingen instromen. In de tweede helft van het schooljaar telt de school ruim 500 leerlingen.

De Freinetschool Delft is een traditionele vernieuwingsschool en trekt door het type onderwijs en de ligging van de locaties een divers publiek. Leerlingen wonen in de wijken Hof van Delft, het centrum, de wijken Buitenhof, Vrijenban, Voordijkshoorn en Wippolder in Delft, Rijswijk en Schipluiden. De populatie bestaat uit Nederlandse leerlingen, met een Nederlandse achtergrond. De ouders zijn met name hoog opgeleid en voor het merendeel Nederlandstalig, maar ook veel expats en ouders met een migratieachtergrond vinden hun weg naar de Freinetschool Delft.

De leerlingen die onze school bezoeken zijn verdeeld over drie locaties in de wijk Hof van Delft en één locatie in de wijk Zuidpoort.

  • Locatie Margriet (3 groepen): Twee groepen 1/2 en een groep 3/4
  • Locatie Hugo de Groot (8 groepen): Drie groepen 1/2 , twee groepen 3/4, een groep 4/5 en twee groepen 5/6 
  • Locatie Libel (7 groepen): Twee groepen 5/6 , twee groepen 7, een groep 7/8 en twee groepen 8
  • Locatie Binnentuin (2 groepen): Een groep 1/2 , een groep 3/4  
Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
490
Landelijk gemiddelde
212

Bron

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Bron

Schooltijden en opvang

Toelichting van de school

Om ouders/verzorgers de ruimte te geven hun kinderen naar de verschillende locaties te brengen en daar op te halen, zij er aangepaste start- en eindtijden op de Binnentuin:

Brengen op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag: 8:45 uur en halen 15:15 uur.

Brengen op woensdag 8:45 uur en halen 12:30 uur.



Het is mogelijk kinderen tussen 8.15 en 8.30 uur te brengen, na toestemming van de leerkracht(en).


Veelgestelde vragen

Weergave Schooltijden en opvang

Handige informatie

Waar wonen de leerlingen van deze school?

Bron

Sociale veiligheid op deze school

Toelichting van de school

Vertrouwenspersoon en contactpersoon veilige school



Vertrouwenspersoon

Librijn heeft twee (externe) onafhankelijke vertrouwenspersonen die u kunt benaderen met vragen of situaties die u niet direct met de leerkracht of directie van de school wilt bespreken. Het gaat hier bijvoorbeeld ook over misdragingen van personen in of rond de school. De vertrouwenspersoon kan u adviseren over de te nemen stappen, behulpzaam zijn bij het zoeken naar gespecialiseerde hulpverlening of kan een bemiddelende rol spelen.

De namen en contactgegevens van de vertrouwenspersonen voor Librijn openbaar onderwijs staan vermeld op de website van Librijn: https://librijn.nl/contact/vertrouwenspersoon-klachten

De externe vertrouwenspersoon zal in eerste instantie nagaan of de klager en aangeklaagde getracht hebben de problemen in onderling overleg op te lossen. Als dat niet of voldoende het geval is, zal eerst worden gekeken of op deze wijze tot een oplossing gekomen kan worden. indien dit niet het geval is, gaat de externe vertrouwenspersoon na of de gebeurtenis aanleiding is tot het indienen van een klacht bij de geschillencommissie en begeleidt de klager desgewenst bij de verdere procedure.



Contactpersoon veilige school

Op onze school is Manja Huijsman, [email protected] contactpersoon “veilige school”. Zij is aanspreekpunt en eerste opvang voor (ouders van) leerlingen die met zaken zoals pesten, discriminatie, seksuele intimidatie of machtsmisbruik geconfronteerd worden. De contactpersoon verwijst ouders en/of leerlingen naar de juiste instanties. Daarnaast heeft zij ook tot taak het geven van informatie over de te volgen procedure bij een klacht. De contactpersoon gaat altijd vertrouwelijk om met de verkregen informatie van ouders en kinderen.

Terug naar boven