Octantschool Triangel

Florijnstraat 7 2645 HH Delfgauw

  • Op het groende schoolplein is het fijn spelen en ontspannen voor onze leerlingen
  • Samen ontdekken en leren in de huishoek in de groepen 1-2
  • Ons onderwijs: op maat, passend bij de ondersteuningsbehoefte van onze leerlingen.
  • Op Octantschool Triangel is van en met elkaar leren een dagelijkse bezigheid.
  • Leerlingen zijn betrokken bij het onderwijsproces en presenteren hun werk aan hun klasgenoten.

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

De groep heeft boven het landelijk gemiddelde gescoord. (zowel op rekenen als op taal) Niet-werkwoorden scoren we onder het landelijk gemiddelde terwijl dit bij de cito entree toets nog niet was. De uitslagen zijn met de kinderen besproken en hierbij zijn persoonlijke doelen gesteld en interventies op ingezet. Tevens worden vanaf schooljaar 2015-2016 persoonlijke doelen gesteld met de kinderen in de bovenbouw: Waar sta je nu? Wat wil je bereiken? Hoe wil je dit aanpakken? Wat heb je daarvoor nodig? Hoe kunnen wij en je ouders, je hierbij helpen?

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Twee keer per jaar maken de leerlingen van groep 3 t/m 8 een cito toets. Van deze toetsen worden de uitslagen geanalyseerd (intern en bovenschools) en van hieruit wordt het aanbod bepaald. De resultaten en de analyse worden opgenomen in de schoolanalyse. De kwaliteitsondersteuner staat u bij vragen graag te woord. 

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Het komen tot een schooladvies

In groep 7, rond de maand juni, krijgen alle leerlingen een preadvies. Een adviescommissie bestaande uit de leerkrachten van groep 6, 7 en 8, de kwaliteitsondersteuner en de directie komt voor die tijd bijeen.

Bij het tot stand komen van het preadvies wordt gekeken naar:

  • Gedrag
  • Sociaal-emotionele ontwikkeling
  • Werkhouding
  • Huiswerkhouding
  • Motivatie
  • Praktische vaardigheden (starten met werken, doorzetten met een taak, etc)
  • Uitstroom leerlingvolgsysteem
  • Methodetoetsen 

Tijdens het voorlopig adviesgesprek wordt uiteengezet waar het preadvies op gebaseerd is.

In groep 8 ontvangen alle kinderen in januari het advies. Ook hier is voor die tijd een adviescommissie bijeengekomen met de leerkracht van groep 8, de leerkracht van groep 7, de kwaliteitsondersteuner en directie. Bij het tot stand komen van dit advies wordt naar dezelfde punten gekeken als in groep 7.

In februari maken de leerlingen de doorstroomtoets, halverwege maart volgt de uitslag. Naar aanleiding van de uitslag van deze toets kan het zo zijn dat het eindadvies omhoog wordt bijgesteld. Tussen 25 en 31 maart melden leerlingen zich met hun definitieve schooladvies aan op de middelbare school. 

Aansluiting voortgezet onderwijs

Hoe verloopt de aansluiting tussen Triangel en voortgezet onderwijs?

Het Nationaal Cohortonderzoek geeft aan dat het aantal oud-leerlingen, dat binnen drie jaar nog in een opleiding zit op het niveau van het schooladvies, een belangrijke indicator voor succes is. Het blijkt dat de voorspellende waarde van het schooladvies op Triangel goed is. Aan de hand van de statistieken wordt de kwaliteit van het gehanteerde beoordelingsbeleid op Triangel hieronder zichtbaar.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Een kind die met plezier naar school komt en zich veilig voelt, kan tot leren komen. Sociale vaardigheden en veiligheid staan op nummer 1 op de Triangel We monitoren deze veiligheid geregeld bij de leerlingen en hun ouders en ondernemen actie waar nodig. Het team heeft allemaal een KiVa training gevolgd en kent de te nemen stappen waar nodig. Ons gedragsspecialist en tevens KiVa specialist schoolt het team waar nodig en denkt mee. 

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Veiligheid
  • Zelfstandigheid
  • Verantwoordelijkheid

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven