pcb De Sjalomschool

Hermitage 40-48 2907 NB Capelle aan den IJssel

  • Schoolfoto van pcb De Sjalomschool
  • Schoolfoto van pcb De Sjalomschool
  • Schoolfoto van pcb De Sjalomschool
  • Schoolfoto van pcb De Sjalomschool
  • Schoolfoto van pcb De Sjalomschool

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Het afgelopen jaar waren de resultaten onder het landelijk gemiddelde. Volgend schooljaar hopen we hier weer duidelijk boven te zitten. We starten deze cursus met een extra impuls op de didactische vaardigheden van de leerkracht (EDI model).

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

In de groepen 3 t/m 8 hanteren we:

o   de DMT (technisch woordlezen)

o   de AVI toets (tekstlezen) voor de leerlingen die laag scoren op de DMT en in groep 3 voor alle kinderen. 

o   We stappen met de overige toetsen over op de toetsen van IEP. We denken dat deze toetsen beter passen bij onze kinderen omdat de opdrachten veel minder een beroep doen op het lezen van teksten. In groep 8 wordt in februari de doorstroomtoets van IEP afgenomen. Alle toetsresultaten worden door de leerkrachten verwerkt in het leerlingvolgsysteem.

N.a.v. de resultaten worden er met de directie, IB en groepsleerkrachten opbrengstgesprekken gehouden.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Aan het einde van groep 7 wordt een preadvies gegeven voor het Voortgezet Onderwijs.   In december groep 8 volgt een voorlopig schooladvies.   In februari groep 8 wordt de doorstroomtoets afgenomen, waarna in maart het definitieve schooladvies wordt gegeven.   De leerkracht van groep 7, de leerkracht van groep 8, de intern begeleider en de directeur van de school bepalen samen het preadvies.   Het preadvies wordt gebaseerd op de gemaakte?toetsen uit het leerlingvolgsysteem, met name de resultaten vanaf groep 6. De scores voor rekenen bepalen voor 45% het advies, begrijpend lezen voor 30% en taalverzorging voor 25%. Ook kijken we daarbij naar de motivatie en de werkhouding van het kind.

Gedurende het jaar zijn een aantal kindgesprekken waarin de vorderingen met kind, ouders, leerkracht en directeur worden besproken.

Weergave Schooladvies

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Naast de Vreedzame School die we zijn, krijgen alle kinderen in de groepen 1-7 een aantal lessen Rots en Water. In groep 8 krijgen de kinderen een Marietje Kessels training. 

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Vreedzame School
  • Veilige leeromgeving
  • Orde en rust

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven