Informatie over basisscholen met onderwijsconcept ipc

IPC biedt een combinatie van relevante kennis, vaardigheden en inzicht. Leerlingen werken aan hun zelfvertrouwen en ontdekken hun talenten. Daarbij leren ze zich verplaatsen in de belevingswereld van anderen.

In de praktijk

Het IPC-onderwijs werkt met een digitaal leerplan en duidelijk omschreven leerdoelen en thema’s die units heten. Een unit is een overkoepelend thema waarin alle vakken aan bod komen. De vakken staan niet op zichzelf, maar zijn met elkaar verbonden. Voor bijvoorbeeld de unit Chocolade ontwerpen leerlingen bij het vak kunst een verpakking. Bij geschiedenis wordt chocolade in een historisch perspectief gezet en verbonden met het heden. Bij het vak natuur staat voedsel als brandstof centraal en bij aardrijkskunde onderzoeken kinderen waar op aarde cacaobomen groeien.

De units hebben een vaste structuur en worden op een inspirerende manier geopend om kinderen betrokken en enthousiast te maken. Vervolgens wordt bekeken welke kennis al aanwezig is bij de kinderen en wordt door de leraar uitleg gegeven met oog voor het totale plaatje. Daarna gaan de kinderen op onderzoek uit en verwerken hun bevindingen. De leraar is als coach in de buurt om waar nodig te helpen.

Basisprincipes van het IPC-onderwijs

Meer informatie: www.ipc-nederland.nl

Terug naar boven