Openbare Basisschool De Stapsteen

Putkamp 2 6049 AK Herten

  • Schoolfoto van Openbare Basisschool De Stapsteen
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool De Stapsteen
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool De Stapsteen
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool De Stapsteen
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool De Stapsteen

In het kort

Toelichting van de school

De leerlingen, medewerkers, het schoolgebouw en de omgeving: samen vormen ze de school. Daarom is deze school uniek. Hoe de dynamiek en de sfeer op school zijn, dat kan alleen de school je vertellen. Met hún verhaal bij hun eigen cijfers en bij cijfers van bijvoorbeeld DUO en de Inspectie van het Onderwijs. Kortom, je krijgt een betrouwbaar beeld van de school en van wat de school doet aan goed onderwijs.

Missie en visie

Kenmerken van de school

  • Openbaar onderwijs
  • Rots & Water school
  • Onderwijs en opvang bij elkaar

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Het aantal leerlingen bepaalt of de school groot is of klein. Je ziet hier het aantal leerlingen dat op 1 oktober stond ingeschreven op deze school. Tijdens het schooljaar kan het aantal natuurlijk iets veranderen. De school kan je alles vertellen over het verloop van het aantal leerlingen en of er een duidelijke oorzaak is voor eventuele schommelingen.

Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
478
Landelijk gemiddelde
214

Bron

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Bron

Schooltijden en opvang

Bij schooltijden en opvang wordt getoond hoe de school de schooldag inricht. Zichtbaar is welk rooster de school hanteert en welke vrije dagen en vakanties er zijn. Daarnaast is te zien of er voor- of naschoolse opvang is georganiseerd en zo ja, hoe en waar dat geregeld is.

Veelgestelde vragen

Weergave Schooltijden en opvang

Handige informatie

Waar wonen de leerlingen van deze school?

Bron

Sociale veiligheid op deze school

Toelichting van de school

Algemene gedrags- en omgangsregels voor medewerkers, leerlingen en ouders

Wij verwachten dat ouders er zich bewust van zijn, dat onze school een leeromgeving is en dat het van groot belang is dat leerlingen het correcte voorbeeldgedrag zien, zowel van leerkrachten als van ouders.

Wij vragen ouders om ons te ondersteunen in het hanteren van het gedragsprotocol. Van de medewerkers wordt verwacht dat zij:
- (pro) actief handelen bij signalen van pestgedrag;
- werken aan een positief groepsklimaat;
- voorbeeldgedrag laten zien vanuit respect voor elkaar en met ruimte voor verschillen.

Wij verwachten dat leerlingen en ouders van onze school het gedragsprotocol onderschrijven en naar deze regels handelen en daarop aangesproken kunnen worden. Wij verwachten tevens dat ouders hun klachten of problemen kenbaar maken. Bij wangedrag van ouders kan aan de ouders de toegang tot de school door de directie geweigerd worden als de veiligheid van leerlingen en/of leerkrachten in het geding is.

Overige omgangsvormen 

Troosten, belonen, feliciteren

De spontaniteit in de omgang met kinderen dient voorop te staan. De wensen en de gevoelens van kinderen moeten worden gerespecteerd. De leerkracht moet daarentegen ook ‘nee’ kunnen zeggen tegen gedrag wat hij/zij niet wenselijk vindt.

Zindelijkheid

Zindelijkheid is een voorwaarde om te starten met het onderwijs, tenzij er sprake is van een medische oorzaak. Incidenteel kan het in de onderbouw voorkomen dat een kind verschoond moet worden. In principe is dat een taak van de ouders. Uit praktische overwegingen kan een leerkracht dit in incidentele gevallen overnemen en het kind discreet en in het zicht verschonen.

Schoolactiviteiten en omkleden

In de onderbouw kunnen –indien dit nodig is- kinderen geholpen worden met aan- en uitkleden. Het is belangrijk dat de kinderen thuis leren hoe ze zich aan en uit moeten kleden. Kinderen worden hierdoor zelfredzaam en de leerkracht heeft zo de handen vrij om voor de hele groep te zorgen. Indien het aankleden soms nog niet helemaal lukt, ondersteunt de leerkracht hierbij. Hierbij is er sprake van een samenwerking tussen de ouders en de leerkracht. 

In de bovenbouw gebeurt dit niet meer of incidenteel, waar nodig, wanneer het kind zelf om hulp vraagt of in geval van eerste hulp bij ongelukken. In principe kleden jongens en meisjes zich vanaf groep 3 afzonderlijk om en douchen apart. Wanneer het noodzakelijk is dat de leerkracht de kleedkamer binnen gaat, kondigt de leerkracht zijn/haar komst nadrukkelijk aan. Tijdens schoolkamp gelden dezelfde gedragsregels als in de schoolse situatie. Bij schoolkampen slapen de meisjes en jongens gescheiden.

Social media

Essentieel is dat de onderwijsinstellingen en de gebruikers van sociale media de reguliere fatsoensnormen in acht blijven nemen en de nieuwe mogelijkheden met een positieve instelling benaderen. Stichting Swalm & Roer vertrouwt erop dat zijn medewerkers, leerlingen, ouders of verzorgers en andere betrokkenen verantwoord om zullen gaan met sociale media en heeft een protocol opgezet om eenieder die bij Stichting Swalm & Roer betrokken is of zich daarbij betrokken voelt daarvoor richtlijnen te geven. Zie bijlage voor het model protocol social media.

Beeldmateriaal

De school vraagt toestemming van ouders of verzorgers voor het publiceren van beeld- en/of geluidsmateriaal van schoolgerelateerde situaties. Aan het begin van het schooljaar kunnen ouders/ verzorgers aangeven of ze toestemming willen geven voor beeldmateriaal via Isy. 

Mobiele telefoons en smartwatches
Vanaf schooljaar 2024 – 2025 is het ook in het primair onderwijs en het (voortgezet) speciaal (basis)onderwijs niet meer toegestaan om mobiele telefoons, tablets en smartwatches te gebruiken in de klas. Stichting Swalm en Roer volgt dit beleid op. Schoolspecifiek beleid is momenteel in ontwikkeling. 

Kleding

Medewerkers en leerlingen van de scholen dragen tijdens hun aanwezigheid op de scholen voor de gelegenheid gepaste kleding. Medewerkers en leerlingen dragen geen seksueel getinte of seksueel uitdagende kleding. Ook kleding, sieraden en/of tatoeages die een uiting zijn van racistische en seksueel getinte ideeën is niet gewenst.

Binnen het schoolgebouw dragen medewerkers en leerlingen geen petten, bivakmutsen of andere hoofddeksels, die geen godsdienstige betekenis hebben.

Dit is een samenvatting van enkele thema's uit de gedragscode van Stichting Swalm en Roer. De gehele gedragscode is te vinden op de website van Stichting Swalm en Roer (www.swalmenroer.nl). Het is belangrijk dat ouders, medewerkers en leerlingen onze omgangsregels kennen. 


Terug naar boven