St. Jozefbasisschool (de Bloeikas)

Kemphaanweg 1 1756 BB 't Zand

  • Schoolfoto van St. Jozefbasisschool (de Bloeikas)
  • Schoolfoto van St. Jozefbasisschool (de Bloeikas)
  • Schoolfoto van St. Jozefbasisschool (de Bloeikas)
  • Schoolfoto van St. Jozefbasisschool (de Bloeikas)
  • Schoolfoto van St. Jozefbasisschool (de Bloeikas)

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Binnen onze school maken we gebruik van de IEP eindtoets. 

Voor de drie vaardigheden -rekenen, lezen & taalverzorging- zijn we zeer tevreden over de gemiddelde resultaten voor 1F. Schooljaar 2022-2023 scoorden we, met een gemiddelde van 97% voor 1F, zelfs boven het landelijk gemiddelde.
Naar aanleiding van de resultaten in het schooljaar 2021-2022 heeft het schoolteam geïnvesteerd in het verbeteren van het lesaanbod voor taalverzorging. Dit heeft een positief effect gehad en we zien nu al een mooie stijging in de resultaten.
Momenteel zien we nog wel achterblijvende rekenresultaten, met name voor 1S. Deels zijn deze gemiddelde rekenresultaten verklaarbaar vanwege schooljaar 2021-2022, daar speelt het online onderwijs tijdens de corona-periode een grote rol. Dit schooljaar zien we voor rekenen, zowel voor 1F als voor 1S, al een mooie stijging in de resultaten. Desalniettemin vinden wij dat er interventies nodig zijn om -met name de 1S resultaten- te versterken. In jaarplan 2022-2023 is het versterken van het rekenonderwijs dan ook opgenomen als jaardoel.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Binnen onze school maken we gebruik van het IEP leerlingvolgsysteem. Een kind is meer dan rekenen en taal, ook zijn sociaal-emotionele ontwikkeling, leeraanpak en creatief vermogen maken hem tot wie hij is. Een compleet kind is hoofd, hart én handen. Een volgsysteem moet daar rekening mee houden. Niet door een kind af te rekenen op wat het niet kan, maar door inzicht te geven in waar een kind nu staat en aan te geven hoe het zich verder kan ontwikkelen om te worden wie het is. Door betekenisvol toetsen brengt het IEP leerlingvolgsysteem de ontwikkeling én de talenten van het complete kind in kaart. Een uitkomst waarmee jij als leerkracht samen met de leerling inzicht krijgt in de volgende ontwikkelingsstap en we het eigenaarschap van de leerling bij zijn eigen ontwikkeling vergroten.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Aan het eind van de basisschool wordt door de leerling en ouders een keuze gemaakt voor een school voor het vervolgonderwijs, op basis van het schooladvies. De school formuleert het schooladvies op basis van een aantal factoren:
- De persoonlijke ontwikkeling van het kind: De wijze waarop de leerling zichzelf richting geeft, met betrekking tot zichzelf en in relatie met anderen.
- Het niveau dat de leerling heeft met betrekking tot de verschillende vakgebieden,zoals rekenen, taal, begrijpend en technisch lezen. Dit wordt gemeten met verschillende instrumenten: methodegebonden toetsen, leerlingvolgsysteem en de doorstroomtoets.
Om tot een advies te komen worden bovenstaande factoren vergeleken met de profielschetsen van de verschillende niveaus in het voortgezet onderwijs. 

Eind groep 6 wordt in overleg met de leerkracht en intern begeleider een voorlopig schooladvies opgesteld. Dit wordt tijdens het startgesprek in groep 7 met ouders gedeeld. Na afloop van dit gesprek krijgen ouders de informatiegids ‘Voortgezet Onderwijs’ mee. Na de afname van de doorstroomtoets in groep 8 volgt het definitieve advies. Met dit definitieve advies kunt u uw kind inschrijven bij de gewenste school.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

We willen op school een klimaat scheppen, waarin elk kind zich veilig voelt. Wij hebben op school 4 positief geformuleerde kapstokregels afgesproken:

  1. Alle materialen hebben een doel, kapot maken is niet cool
  2. Wandelen in de gang, dat weten we allang
  3. We laten merken hoe rustig we kunnen (samen)werken
  4. Breng jezelf en anderen niet in gevaar, doe voorzichtig met elkaar

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Vertrouwen & samenwerken
  • Welbevinden & veilige sfeer
  • preventieve aanpak

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

Bij het laatste toezicht heeft de school het basistoezicht ontvangen.

Voldoende of Basistoezicht: De school voldoet aan de basiskwaliteit en daarmee aan de wettelijke eisen die op het moment van beoordelen geldend waren voor dit onderdeel.

Terug naar boven