School voor Speciaal Basisonderwijs Het Mozaiek

Valkstraat 2 6135 GC Sittard

Schoolfoto van School voor Speciaal Basisonderwijs Het Mozaiek

In het kort

Toelichting van de school

De leerlingen, medewerkers, het schoolgebouw en de omgeving: samen vormen ze de school. Daarom is deze school uniek. Hoe de dynamiek en de sfeer op school zijn, dat kan alleen de school je vertellen. Met hún verhaal bij hun eigen cijfers en bij cijfers van bijvoorbeeld DUO en de Inspectie van het Onderwijs. Kortom, je krijgt een betrouwbaar beeld van de school en van wat de school doet aan goed onderwijs.

Missie en visie

Kenmerken van de school

  • actief onderwijs
  • sociaal en betekenisvol
  • autonomie: ik kan het zelf
  • competentie: ik kan iets
  • relatie: Ik hoor erbij

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Toelichting van de school

Het SBO is voor kinderen waarbij de reguliere basisscholen handelingsverlegen zijn en onvoldoende tegemoet kunnen komen aan de ondersteuningsbehoeften van deze leerlingen. SBO Het Mozaïek biedt onderwijs aan leerlingen van 4 tot en met 13 jaar. Op SBO Het Mozaïek zitten leerlingen waarbij sprake is van een stapeling van problematieken op het gebied van leren, gedrag en sociaal-emotionele ontwikkeling, waardoor in elk geval voor een bepaalde tijd het volgen van onderwijs binnen de reguliere basisschool moeilijk en soms onmogelijk is. De insteek is altijd dat we kijken wat er voor kinderen nodig is om terug te kunnen schakelen naar het reguliere onderwijs, zodat ze zo inclusief en thuisnabij onderwijs kunnen volgen. 
Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
133
Landelijk gemiddelde
128

Bron

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Bron

Schooltijden en opvang

Bij schooltijden en opvang wordt getoond hoe de school de schooldag inricht. Zichtbaar is welk rooster de school hanteert en welke vrije dagen en vakanties er zijn. Daarnaast is te zien of er voor- of naschoolse opvang is georganiseerd en zo ja, hoe en waar dat geregeld is.

Veelgestelde vragen

Weergave Schooltijden en opvang

Handige informatie

Waar wonen de leerlingen van deze school?

Bron

Sociale veiligheid op deze school

Toelichting van de school

Ieder kind moet zich op school thuis voelen. De school moet een veilige plek zijn. Wij willen er als school zijn onze leerlingen voor hun totale ontwikkeling en daarbij hoort zeker ook hun welbevinden. Wij willen een school zijn waar kinderen kunnen leren en leven, zoals ook in de naam van de stichting waaronder onze school resulteert, benoemd staat. (Stichting Kindante, leren leren, leren leven).

Wij benaderen de kinderen vanuit een positieve levenshouding. Wij vinden het belangrijk dat kinderen algemeen geldende waarden en normen hanteren waarbij zij respect hebben voor elkaar, voor elkaars eigendommen en elkaars leefomgeving. Wij volgen en onderschrijven als school het gedragsprotocol zoals te vinden op de website van Kindante https://kindante.nl/bd_uploads/Gedragsprotocol.pdf

Onze school gaat bestaand sociaal onveilig gedrag tegen. Zij voorkomt dit gedrag door een actieve, positieve stimulering van sociaalvaardig gedrag. Daar waar nodig werken we samen met schoolmaatschappelijk werk, jeugdzorg, gemeente, politie en justitie. De school heeft een contactpersoon en er is een klachtenregeling. Daarnaast zorgen we voor een veilige fysieke omgeving die de ontwikkeling van kinderen stimuleert. Samen dragen we er zorg voor dat de school netjes en opgeruimd is en iedereen zorgvuldig omgaat met spullen en materialen binnen de school. 

Samenwerkingspartners

Toelichting van de school

Schoolbesturen en hun scholen organiseren voor alle leerlingen passend onderwijs. Op de website van Kindante is hier meer informatie over te vinden (https://kindante.nl/documenten/passend-onderwijs-zuid-limburg/)

(voor de Engelstalige versie zie https://kindante.nl/documenten/inclusive-primary-education-in-south-limburg/).

Het Mozaïek is bestuurlijk aangesloten bij het samenwerkingsverband Westelijke Mijnstreek.  

Cluster MaatKRACHT

Stichting Kindante heeft momenteel vijf scholen voor speciaal basisonderwijs (SBO), speciaal onderwijs (SO) en voortgezet speciaal onderwijs (VSO):

  1. SBO Het Mozaïek
  2. SBO De Blinker
  3. SBO De Horst
  4. SO/VSO Parkschool
  5. SO/VSO Xaverius

Deze scholen samen vormen cluster MaatKRACHT. Daar waar de ontwikkeling van kinderen en jongeren niet vanzelfsprekend gaat, bieden de scholen van MaatKRACHT de leerling optimale leiding en begeleiding, structuur en veiligheid om naar vermogen te kunnen leven, leren en zich te ontwikkelen tot deelname aan de maatschappij.

Centrale waarden | Wie is MaatKRACHT?

  • Elk kind heeft recht op optimale ontwikkeling en optimale kwaliteit van ondersteuning en zorg.
  • Partnerschap en heldere communicatie zijn belangrijke waarden van MaatKRACHT.
  • Samenwerken om zo optimaal mogelijk tegemoet te kunnen komen aan elke leerling die ons is toevertrouwd.
  • MaatKRACHT werkt respectvol en op gelijkwaardige wijze samen met alle partners.
  • Alle betrokkenen binnen het continuüm van zorg zijn mede verantwoordelijk voor het realiseren van het ontwikkelingsperspectief.

Missie | Wat is de toegevoegde waarde van MaatKRACHT? Wat geeft MaatKRACHT kinderen mee?

  • MaatKRACHT is een organisatie van samenwerkende Kindante SBO- en (V)SO-scholen die ervoor zorgt dat leerlingen voor wie de ontwikkeling niet vanzelfsprekend verloopt passend onderwijs kunnen volgen. Dit op basis van de onderwijs- en ondersteuningsbehoeften.
  • Het ontwikkelingsperspectief van de leerling is richtinggevend. Opbrengsten, optimaal maatschappelijk perspectief en optimaal welbevinden zijn hierbij leidend.

Visie | Hoe ziet het er over enkele jaren uit? Wat wil MaatKRACHT creëren?

  • Als een onderscheid moet worden gemaakt tussen leerlingen, dan gebeurt dit op basis van onderwijs- en ondersteuningsbehoeften in plaats van op ‘labels’.
  • Alle leerlingen kennen hulpvragen die vragen om een unieke, op elke leerling specifiek toegesneden aanpak, vanuit de gedachte van adaptief onderwijs.
  • MaatKRACHT werkt respectvol en op gelijkwaardige wijze handelingsgericht samen met alle partners die betrokken zijn bij het onderwijs aan de leerlingenbinnen de samenwerkingsverbanden (zowel intern geplaatste als extern ondersteunende leerlingen).

Kijk op de leerling

MaatKRACHT neemt verantwoordelijkheid voor elke leerling die wordt aangemeld bij één van de locaties. Daardoor kunnen we de leerling plaatsen op de school die qua onderwijs en ondersteuning het best aansluit bij de behoeften van de leerling. Mocht een leerling toch niet op de passende school zijn geplaatst of mocht de school niet meer passend zijn als gevolg van veranderende onderwijs- en ondersteuningsbehoeften van de leerling, dan wordt deze leerling besproken door de leden van ‘MaatKRACHT-plaatsing’. Dit zijn met name orthopedagogen en psychologen die werkzaam zijn op de diverse MaatKRACHT-locaties en ook binnen de samenwerkingsverbanden een rol hebben. In goed onderling overleg, waar uiteraard ook de ouders bij betrokken worden, wordt naar een oplossing gezocht die past binnen de bestaande wet- en regelgeving.

Kijk op de professional

Iedere medewerker krijgt de ruimte om zowel vanuit de individuele als de collectieve kracht en verantwoordelijkheid persoonlijk te groeien om zo bij te dragen aan de ontwikkeling van MaatKRACHT richting een professionele leergemeenschap.

Kijk op de organisatie

De vijf scholen van MaatKRACHT zijn op dit moment verdeeld over zeven verschillende locaties:

SBO Het Mozaïek Valkstraat 2 in Sittard

SBO De Blinker Eloystraat 1a in Geleen

SBO De Horst Kerkveldsweg Oost 7 in Echt

SO/VSO Parkschool Onderste Sittarderweg 4 in Limbricht

SO/VSO Xaverius Valkstraat 2a in Sittard (afdeling SO)

                          Eloystraat 1a in Geleen (afdeling SO ASS)

                          Overhovenerstraat 31 in Sittard (afdeling VSO LW&TC)

                          Geenstraat 43 in Geleen (afdeling VSO VMBO)

MaatKRACHT streeft naar een organisatie waarin de onderlinge samenwerking maximaal wordt benut en investeert in samenwerking binnen en buiten het cluster (o.a. samenwerking met de basisscholen van Kindante en behorend bij andere besturen van waaruit leerlingen verwezen worden naar MaatKRACHT-locaties, het regulier en speciaal voortgezet onderwijs buiten MaatKRACHT,samenwerkingsverbanden, zorginstellingen, gemeenten en interne/ externe ondersteunende diensten).

Om het bieden van optimale leiding en begeleiding, structuur en veiligheid ook in de toekomst mogelijk te maken, wordt onderzocht hoe de samenwerking binnen MaatKRACHT en de samenwerking met het reguliere onderwijs nog verder vormgegeven kan worden.

Terug naar boven