Samenwerkingsschool De Veenvogel

Hazeweg 3 2441 AD Nieuwveen

Schoolfoto van Samenwerkingsschool De Veenvogel

Het team

Toelichting van de school

Onze school heeft in het schooljaar 2024-2025 in totaal 13 groepen:

1-2a t/m 1-2d

3 en 3-4 en 4

5 en 5-6 en 6

7a en 7b

8

De groepen 1-2 starten als relatief kleine groepen en zullen uitgroeien tot groepen van 28 á 30 leerlingen in de laatste schoolweken van het jaar; instromende leerlingen die vier jaar geworden zijn worden gelijkelijk over de groepen verdeeld. Hierbij wordt rekening gehouden met de groepssamenstelling: de verdeling jongens/meisjes, de instroomdata gedurende het jaar, de verdeling van leerlingen met een meer dan gemiddelde ondersteuningsbehoefte over de groepen, etc.

We streven ernaar met eventuele voorkeuren van ouders rekening te houden bij plaatsing. De praktijk leert ons dat we regelmatig om uiteenlopende redenen een andere beslissing moeten nemen en niet altijd aan de wensen en voorkeuren van ouders tegemoet kunnen komen.

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

De Veenvogel valt binnen het bestuur van WIJ de Venen.? 

Wij verwachten dat het lerarentekort ook in onze regio steeds meer merkbaar wordt. Er zijn op dit moment onvoldoende mensen beschikbaar om te vervangen in de vervangerspool en daarbuiten. Samen met onze collega-besturen werven we collega’s voor de vervangerspool, we leiden via zij-instroomtrajecten nieuwe collega’s op en we zoeken naar inventieve oplossingen binnen de school als er geen vervanger beschikbaar is. 

Maar we willen wel alvast aan u melden dat we verwachten dat er niet altijd inventieve oplossingen zijn: ook op onze scholen zullen we er niet aan ontkomen dat er af en toe echt niemand beschikbaar is en we als laatste maatregel van u vragen de leerlingen een dag thuis te houden. 

Binnen WIJ de Venen gelden ook afspraken voor alle scholen: afgesproken is dat directeuren en intern begeleiders (op hun reguliere werkdagen) niet als vervanging voor de groepen gaan. Zij hebben andere belangrijke taken binnen de school en komen daar bij een oplopend lerarentekort niet aan toe. Zij moeten beschikbaar blijven om te werken aan structurele oplossingen en voor het leiding geven en coachen van het team. 

Voor WIJ de Venen als geheel geldt dat we, in overleg met directeuren en in afstemming met de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR, daarin is iedere school vertegenwoordigd) werken aan een plan rond het oplopende lerarentekort. 

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

Voor de leerlingen die meer dan reguliere uitdaging en verrijking op (bijna) alle vakgebieden nodig hebben heeft De Veenvogel de 'Lepelaars', een plek waar deze leerlingen tijdens diverse contactmomenten verspreid over het jaar extra uitdaging geboden wordt.

Alle leerlingen sporten tweemaal per week in de naastgelegen sportzaal.

Onze school heeft lezen hoog in het vaandel staan. Bij een nieuwe school hoort een nieuwe bibliotheek. Deze wordt nu opgebouwd. De komende jaren verwachten wij een rijk en gevarieerd aanbod te kunnen realiseren. We onderzoeken de mogelijkheid of leerlingen ook boeken kunnen lenen om thuis te lezen.

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Combinatiegroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

In het schoolondersteuningsprofiel legt een school vast hoe zij de ondersteuning van leerlingen invult. In dit document staat wat de basisondersteuning is, maar vindt u ook de extra ondersteuning die de school kan bieden met hulp van het samenwerkingsverband.

Onze school biedt onderwijs aan veel doelgroepen en kenmerkt zich door veel extra handen in en om de klas. Wanneer een leerling met of zonder een specifieke ondersteuningsbehoefte wordt aangemeld, zullen wij met ouders en eventueel (externe) experts onderzoeken of wij de leerling een passende onderwijsplek in onze school kunnen bieden.

Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Rijnstreek

  • Website: https://swvrijnstreek.nl 
  • Email: info@swvrijnstreek.nl  
  • Telefoonnummer: 0172 – 418 759  

De meeste kinderen doen het prima op school. Ze ontwikkelen zich goed en leren zonder problemen. Een op de vijf kinderen heeft meer begeleiding nodig om talenten te ontwikkelen of uitdagingen aan te gaan. Voor deze kinderen is er meer ondersteuning nodig. Om deze ondersteuning te organiseren, heeft iedere basisschool in de Rijnstreek een aanbod. Indien nodig wordt het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Rijnstreek betrokken om extra ondersteuning aan te kunnen bieden die passend zijn bij de ontwikkelingsbehoefte van de leerling. Binnen de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop zijn 48 basisscholen aangesloten.  

Passend Onderwijs is voortdurend in ontwikkeling en in afstemming op de behoefte van de leerlingen. Binnen de regio Rijnstreek vinden we het belangrijk dat zo in de toekomst nog meer kinderen in hun eigen wijk, dorp of binnen hun eigen (levensbeschouwelijke) gemeenschap naar school kunnen gaan. Om dit mogelijk te maken wordt het aanbod voor leerlingen steeds verder ontwikkeld. Dát is de kern van passend onderwijs, want ieder kind verdient een passende plek in het basisonderwijs.  

Oudersteunpunt  

De route naar Passend Onderwijs is een route die school samen met ouder(s)/verzorger(s) loopt. De leerkracht en/of intern begeleider informeren en ondersteunen ouders/verzorgers in deze route. Het oudersteunpunt is voor ouders/verzorgers die (extra) ondersteuning, informatie en/of een klankbord zoeken in hun zoektocht naar passend onderwijs voor hun kind in de basisschoolleeftijd. Het oudersteunpunt is onafhankelijk van school en het Samenwerkingsverband. Het doel is om ouders/verzorgers te informeren en te steunen. Op de website van het oudersteunpunt staat informatie over Passend onderwijs en worden veel gebruikte begrippen, termen en routes uitgelegd. De ouderadviseur is het aanspreekpunt voor de ouders/verzorgers. Ouders/verzorgers kunnen via de telefoon, mail of contactformulier op de website in contact komen met de Ouderadviseur.  

  • Website: https://swvrijnstreek.nl/voor_ouders
  • Email: oudersteunpunt@swvrijnstreek.nl  
  • Telefoonnummer: 0172 - 266 266

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Door de inzet van een gediplomeerde gedragsspecialist verbreden we ons specialistenteam en verwachten we meer kennis en expertise bij het hele team te realiseren op het gebied van gedrag en sociaal-emotionele ontwikkeling. 

Daarnaast blijven we onszelf (verder) ontwikkelen op didactisch vlak, met als speciaal ontwikkelpunt onderwijs aan meer- en hoogbegaafden. We beogen de realisatie vanaf de huidige situatie van een diversiteit aan aanbod in de diverse groepen naar een beredeneerd aanbod voor deze leerlingen van groep 1 t/m 8.

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Download het schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Extra aanbod voor het jonge kind zoals VVE en kinderopvang wordt verzorgd door SKL.

Er is een goede samenwerking met SKL. Over een paar jaar vormen school en opvang het IKC van Nieuwveen. Recent zijn we gestart met de IKC-ontwikkeling. Reeds nu werken we samen op het gebied van taalaanbod en de ontwikkeling van een doorgaande lijn. 

Terug naar boven