KC De IJsvogel

Engelgaarde 33 7943 LD Meppel

  • Schoolfoto van KC De IJsvogel
  • Openheid vinden we belangrijk: een open sfeer, open gebouw, open naar elkaar en een open mind
  • Schoolfoto van KC De IJsvogel
  • Spelend en ontdekkend leren
  • Lekker veel naar buiten op ons groene schoolplein

Resultaten eindtoets

Toelichting van de school

Uitstroom 2020-2021

Vanaf schooljaar 2020-2021 wordt er niet meer gekeken naar de gemiddelde score op de verschillende onderdelen van de eindtoets (Route 8) maar naar het percentage 1F , 2F/ 1S niveau.

De adviezen van de groep-8-leerlingen naar diverse soorten van het voortgezet onderwijs komen tot stand door te kijken naar het advies uit de plaatsingswijzer (= CITO-scores vanaf groep 6), het advies van de school en het advies van Route 8. In het schooljaar 2019-20120 is er geen eindtoets afgenomen. Voor de uitstroom naar de verschillende richtingen van het VO, zie link bovenin:

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Onze school wordt bezocht door gevarieerde groep leerlingen. Met deze leerlingen willen wij de kerndoelen voor het basisonderwijs in acht jaar behalen. Regelmatig toetsen wij de opbrengst van ons onderwijs door middel van methodetoetsen, het Cito-leerlingvolgsysteem en door  observaties. We kijken hierbij naar het hele kind en voeren ook leer- en kindgesprekken

We hebben zicht op de ontwikkeling van de kinderen en weten op welk niveau ze presteren. Door analyse zien we welke gerichte interventies nodig zijn om de kinderen op hun eigen, juiste aansluitende niveau te krijgen en/of houden. We werken cyclisch aan deze ontwikkeling tijdens onze 'Zichtdagen' waarbij IB en groepsleerkracht gezamenlijk, door middel van een zes-wekelijkse PDCA-cyclus -  zicht hebben en houden op de kinderen en de groepen. We stellen hierbij hoge verwachtingen en hebben een reel beeld van hoe onze uitstroom wat betreft de signaleringswaarde zal zijn. We kunnen het goed onderbouwen als kinderen 1F niet behalen. Onze eerste focus ligt hierbij op rekenen en begrijpend lezen.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

In groep 8 krijgt elke leerling een persoonlijk advies voor het voortgezet onderwijs. Het advies is voor het onderwijssoort dat past bij het niveau van de leerling. Leerprestaties, aanleg en ontwikkeling op de basisschool spelen hierbij een rol. Leerlingen krijgen eerst het voorlopige schooladvies en daarna volgt een toets. Heeft de leerling een hogere toetsuitslag dan het gegeven schooladvies? Dan stelt de school het advies bij, tenzij het in het belang is van de leerling om dit niet te doen.

Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

We vinden het belangrijk dat er veel ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en sociale vorming. Veiligheid, plezier en zelfvertrouwen staan voorop, pas dan kan een kind tot leren komen. We voelen ons maatschappelijk betrokken, helpen elkaar en zijn verantwoordelijk voor elkaar en de omgeving. We zijn openbaar, iedereen is welkom en we waarderen verschillen. Mogen zijn wie je bent, mogen denken wat je wilt en mogen uiten wat je voelt. Met een open mind en open hart de ander ontmoeten vanuit gelijkwaardigheid.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Burgerschap- wereldgericht
  • Veiligheid en Welbevinden
  • Maatschappelijke betrokkenheid

Wat zegt de inspectie over de school?

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt minimaal één keer in de vier jaar het bestuur van een school. De inspectie kijkt dan of de kwaliteitszorg, de onderwijskwaliteit en de financiële zaken bij het schoolbestuur op orde zijn. Daarnaast bezoekt de inspectie een aantal scholen die bij het schoolbestuur horen en onderzoekt deze scholen nader. De gegevens van het laatste onderzoek van de inspectie zijn beschikbaar op de website van de onderwijsinspectie.

Terug naar boven