KBs De Notenbalk

Hendriklaan 9 3481 VR Harmelen

  • Sinds januari 2016 mogen we gebruik maken van dit prachtige gebouw dat aan alle eisen van duurzaamheid voldoet.
  • De in Harmelen opgegroeide kunstenaar Willem Lenssinck ontwierp dit beeld voor onze school. zie www.willemlenssinck.com voor zijn oeuvre.
  • Voor de school ligt een prachtig Romeins schip, een speeltoestel waarop alle kinderen van het dorp kunnen spelen.
  • De kinderen uit groep 5 aan het tuinieren in de schooltuin.
  • Creativiteit, uitdagen, samenwerken, enthousiasme, respect en reflectie

In het kort

Toelichting van de school

De Notenbalk is een school waar iedereen zich betrokken, gezien en gehoord voelt. 

Wij bieden een inspirerende leer- en speelomgeving. Wij geven talenten van kinderen de ruimte en bereiden ze voor op hun toekomst. We werken hier samen, nemen verantwoordelijkheid, hebben plezier en gedragen ons respectvol naar elkaar. We bouwen aan zelfvertrouwen en waarderen ieders eigenheid en ontwikkeling. 

Ons schoolteam werkt en leert met elkaar. We zijn uitstekend opgeleid, zijn bereid om kritisch naar onszelf te kijken en blijven investeren in scholing en ontwikkeling. Hierdoor bieden wij onderwijs met meerwaarde en betekenis. 

Wij geloven in de kracht van school en ouders samen. Goed en regelmatig contact en een open communicatie vinden wij belangrijk.

Een fijne sfeer, boeiend onderwijs, bevlogen leerkrachten en betrokken leerlingen en ouders…daar staat de Notenbalk voor!

Wij heten u van harte welkom!

Missie en visie

Kenmerken van de school

  • Uitdagen
  • Enthousiasme
  • Samenwerken en Respect
  • Creativiteit
  • Reflectie

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Toelichting van de school

Analyse Populatie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) brengt jaarlijks de schoolweging van een school op basis van bepaalde kenmerken van de ouders uit. De schoolweging is een getal dat loopt van 20 tot 40 en is een maat voor het opleidingsniveau en afkomst van een leerling en een indicatie voor de complexiteit van de populatie. Hoe lager de schoolweging, hoe minder complex de leerlingpopulatie en hoe hoger de resultaten die we mogen verwachten. De meeste scholen in Nederland hebben een schoolweging rond het gemiddelde, dat iets onder de 30 ligt. De gemiddelde schoolweging van de afgelopen 3 jaren van De Notenbalk is 27,69. 

Het spreidingsgetal geeft de mate aan waarin de leerlingen in de school van elkaar verschillen. Het spreidinggetal geeft de mate van differentiatie in je onderwijs aan: hoe lager het spreidinggetal is hoe minder je met verschillen te maken zal hebben, terwijl er bij een hoog spreidingsgetal aanpassingen in de groep vaker nodig zal zijn. Het spreidingsgetal ligt tussen de 3 en 9 waar dus 6 het gemiddelde is. Het gemiddelde spreidingsgetal van De Notenbalk van de afgelopen 3 jaar is 5,75.  

Onze ouders kiezen bewust voor De Notenbalk. Ze wonen in de omgeving en/of ze hebben zelf als kind op De Notenbalk gezeten. Dat de school katholiek is, is vaak niet de belangrijkste reden. Een enkele ouder woont buiten Harmelen, dit heeft soms met een scheiding te maken of met een eerdere verhuizing. De meeste kinderen wonen in een éénsgezinssamenstelling. Een minderheid heeft gescheiden ouders en is op basis van co-ouderschap afwisselend bij de ene en dan de andere ouder. Bijna alle ouders werken fulltime of deeltijd. Een enkele ouder werkt niet, waarbij de partner wel werk heeft. Een grote meerderheid van de gezinnen gaat vaker dan 1 keer op vakantie. Een grote meerderheid van de kinderen zit op sport en of een andere activiteit. Een aantal kinderen hebben ouders die in het buitenland zijn geboren en de Nederlandse taal nog niet voldoende beheersen. Een aantal van die kinderen zijn zelf ook in het buitenland geboren. Van de 171 leerlingen zijn er dit jaar 8 leerlingen met een Niet Nederlandse Culturele achtergrond (NNCA). We merken dat er voor deze leerlingen een intensiever taalaanbod nodig is om hen succesvol de basisdoelen op onze school te laten behalen. Om deze reden hebben wij een unitstructuur waarbinnen instructies gegeven kunnen worden in kleinere groepjes.  Het merendeel van de ouders heeft een MBO-opleiding of hoger afgerond en/of hebben beroepen passend bij deze opleidingen. Dit betekent dat wij van onze kinderen bovengemiddelde resultaten mogen verwachten, bovengemiddeld ten opzichte van scholen op het landelijke niveau. Om deze reden hebben wij een ambitie geformuleerd op de 2F/1S doelen (streefniveau) voor rekenen, lezen en taal. Onze populatiespecifieke aanpak staat beschreven in dit schoolplan en de schoolgids.  

Als één van de vier basisscholen in Harmelen nemen wij ongeveer een kwart van de populatie naar school gaande kinderen uit Harmelen in. Wij ontvangen nieuwe aanmeldingen van ouders die zelf op De Notenbalk hebben gezeten, maar ook ouders die op basis van ons onderwijsconcept voor de school kiezen.  Als school in Harmelen zijn wij onderdeel van de gemeenschap. Wij participeren in de optocht met Carnaval, gaan langs in het dorpshuis, werken samen met de bibliotheek en hebben een samenwerking met de Sint Bavokerk. Kenmerkend voor de Harmelense gemeenschap is de organisatielust, het sterke wij-gevoel en de lange relaties van soms meerdere generaties achter elkaar. Als Notenbalk organiseren wij vanuit dit gegeven ons onderwijs. In de kwaliteitskaart Burgerschapsvorming reflecteren wij op de specifieke burgerschapsvraag van onze omgeving en hoe wij hier als Notenbalk vorm aan geven. Hiernaast hebben wij als team de belofte geformuleerd dat iedere leerling bij ons door de leerkuil gaat. 

Op De Notenbalk zitten er in de onderbouw, middenbouw en bovenbouw maximaal 28 leerlingen in de groep. Op basis van zorglast per groep kan er bij een lager aantal leerlingen worden besloten dat deze groep vol is. 

Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
167
Landelijk gemiddelde
212

Bron

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Bron

Schooltijden en opvang

Toelichting van de school

De verdeling van uren is op de Notenbalk volgens het vijf gelijke dagen model wat betekent dat de kinderen jaarlijks 940 lesuren hebben.

Waarom vijf gelijke dagen.

  • De schooldag bestaat niet meer uit twee onderdelen met een tussenstuk, maar de schooldag vormt een geheel. Hierdoor is rust in de dagindeling.?
  • ?Pedagogische lijn van de school loopt door gedurende het overblijven.
  • Samen overblijven bevordert het gemeenschapsgevoel. 

Veelgestelde vragen

Weergave Schooltijden en opvang

Handige informatie

Waar wonen de leerlingen van deze school?

Bron

Sociale veiligheid op deze school

Toelichting van de school

Veiligheidsbeleid

Wij willen een zo veilig mogelijke omgeving voor onze leerlingen en ons personeel creëren. Dit betreft zowel de fysieke als de sociale veiligheid. In ons schoolveiligheidsplan hebben we beschreven wat we op dit punt aan preventie doen, wat we doen om de veiligheid te monitoren en hoe we ermee omgaan als er onveilige situaties ontstaan. Het schoolveiligheidsplan is te vinden bij de bijlagen en op onze website.

Meldcode huiselijk geweld

De meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling helpt professionals bij vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling. Aan de hand van vijf stappen bepalen professionals of ze een melding moeten doen bij Veilig Thuis en of er voldoende hulp kan worden ingezet. Meer informatie over deze meldcode is te vinden op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huiselijk-geweld/meldcode Onze school hanteert deze wettelijk verplichte meldcode, deze is op school aanwezig.

Verwijsindex

Kalisto is aangesloten bij de Verwijsindex Risico’s Jeugdigen (VIR). Het doel van de Verwijsindex is het samenbrengen van signalen waardoor een effectievere hulpverlening opgestart kan worden. Voor meer informatie over dit systeem kunt u in het Centrum voor Jeugd en Gezin in uw gemeente een folder ophalen of downloaden van de website van dit centrum.

Medisch handelen

Het kan voorkomen dat uw kind extra, medische zorg nodig heeft. Als uw kind ziek wordt op school, is het uitgangspunt dat het kind naar huis gaat. Dat gebeurt uiteraard altijd na overleg met ouders. Ook wanneer het toedienen van medicijnen daaraan voorafgaand nodig is, zal dat in overleg met ouders (of bij afwezigheid van de ouders in overleg met de huisarts) gebeuren.

Als uw kind regelmatig, bijvoorbeeld dagelijks, medicijnen nodig heeft, overlegt u dat met de leerkracht en/of directeur. Onze medewerkers mogen uitwendig en oraal medicijnen toedienen, ouders blijven verantwoordelijk voor de aanwezigheid en opgave van dosering van de medicijnen. U legt dat samen vast, zodat er geen misverstanden kunnen bestaan.

Als uw kind andere medische zorg nodig heeft, zoals injecties of bloedafname, dan kunnen en mogen wij deze zorg niet bieden. Uiteraard verlenen wij wel onze medewerking als u dat zelf, of anderen door u aangewezen, tijdens schooltijden bij ons op school komt doen. Meer informatie hierover staat beschreven in het Protocol medische handelingen op scholen Kalisto, welke op school ter inzage ligt.

Risico-inventarisatie op het gebied van veiligheid

Ook maken wij periodiek een risico-inventarisatie, waarin de veiligheidsrisico’s onderkend worden. Als dat nodig is maken we op basisvan deze risico-inventarisatie een plan van aanpak om knelpunten te verhelpen. Wij hebben afspraken gemaakt om bij calamiteiten snel adequate hulp te kunnen bieden. Deze afspraken betreffen o.a.:

· Het ontruimingsplan
· Opleiding bedrijfshulpverleners
· Aanschaf van voldoende middelen (o.a. EHBO- en brandblusmiddelen)
· De jaarlijkse ontruimingsoefening, dit doen wij tweemaal per jaar.

Onze bedrijfshulpverleners zijn Fedor Vermeulen, Laura Jacobs en Floris van Veldhoven. Zij worden jaarlijks getraind en dragen zorg voor:
· Preventieve maatregelen / controles
· Alarmeren en evacueren van personen uit de school
· Het bestrijden van een beginnende brand
· Het behandelen van eerste hulp bij ongevallen

Schoolverzekering

Onze school heeft de volgende verzekering die voor u en uw kinderen van belang zijn:

- een ongevallenverzekering die de financiële gevolgen dekt na een ongeval in school en tijdens het overblijven;
- een reisverzekering voor alle activiteiten die de school organiseert buiten het schoolgebouw;
- een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Bij schoolreizen en andere uitstapjes komt het voor dat u als ouder kinderen met de eigen auto vervoert. De WA verzekering van uw auto biedt dekking voor eventuele ontstane schade aan de inzittenden. Als uw auto door derden schade wordt toegebracht, dan moet de schade zoals gebruikelijk worden verhaald bij de tegenpartij. Kalisto heeft daarnaast een aanvullende verzekering afgesloten voor de schade die u mogelijk als ouder/chauffeur zelf oploopt.

Voor nadere informatie kunt u terecht bij de directeur van de school.

Terug naar boven