<b>Boven advies:</b> de leerlingen zitten in leerjaar 3 hoger dan het niveau dat de basisschool als advies gaf in groep 8.<br /> <b>Op advies:</b> de leerlingen zitten in leerjaar 3 op het niveau dat de basisschool als advies gaf in groep 8.<br /> <b>Onder advies:</b> de leerlingen zitten in leerjaar 3 lager dan het niveau dat de basisschool als advies gaf in groep 8.">Schooladvies en plaatsing
Uitgangspunt op CSW Bestevaêr is dat we leerlingen kansen geven. Daarom gaan we ook vanaf 2021-2022 werken met gepersonaliseerd leren. Daarbij geven we de leerlingen de kans om te groeien en zetten we hen niet direct in leerjaar 1 al vast in een niveau.
De afgelopen jaren zijn er wat meer leerlingen dan landelijk met een gt-advies op een 'lager' niveau uitgekomen. Dat is deels te verklaren vanuit het feit dat we als kleine school relatief veel leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften op school hebben, waardoor het soms verstandiger is voor het welbevinden van de leerling om op vmbo kader examen te doen. Ook stimuleren we die weg voor sommige leerlingen omdat wij vinden dat VMBO-kader niet echt 'lager' is dan mavo en voor sommige leerlingen die graag praktisch bezig zijn, gewoon passender is.
De cijfers voor vwo wijken heel erg af van landelijk, maar zijn weinig representatief, omdat het om heel weinig leerllingen gaat. Namelijk een tiental vwo-ers in de vrijeschool.
In de onderbouw (leerjaar 1 t/m 2) krijgen de leerlingen de gelegenheid te ervaren wat het beste bij hen past. Als gevolg daarvan liggen de doorstroomcijfers in de onderbouw gemiddeld iets onder het landelijke gemiddelde. De doorstroomcijfers vanaf leerjaar 3 (bovenbouw) liggen boven het landelijke gemiddelde.
Ons examenjaar bestaat al een aantal jaren uit 40 tot 50 leerlingen. Daarmee halen we steeds slagingspercentages tussen de 90 en 100%. Bij geringe aantallen kan het soms met één gezakte leerling al leiden tot een paar procent minder in het slagingspercentage. Daarom hebben we ons de laatste jaren gericht op het werken aan hogere cijfers op het Centraal Schriftelijk Eindexamen. Daardoor halen onze leerlingen bij zeven van de elf examenvakken op hun CSE hoge cijfers die behoren bij de beste 25% van de scholen in Nederland.
De examencijfers vertonen een constant beeld. Ons doel is weer boven het landelijke gemiddelde uit te komen, zoals van CSW verwacht mag worden.
Let op: vanwege het coronavirus zijn er in schooljaar 2019-2020 geen centrale examens afgenomen. De examencijfers van dit schooljaar ontbreken daarom in de trendgrafiek.
Het overgrootte deel van onze leerlingen gaat na zijn examen verder op het MBO niveau 4. Slechts een klein percentage gaat verder op de havo. Wij bespreken in onze begeleiding (LOB) wat de beste route is voor een leerling. Voor een enkeling is dat via de havo, maar voor veel leerlingen is een MBO opleiding met daarna nog uitzicht op een vervolg op het HBO een betere keuze.
CSW is gewend aan een cyclisch proces van evaluatie en bijstelling van onderwijsdoelen, gericht op een voortdurende verbetering van haar onderwijs. Een stafmedewerker kwalteitszorg ondersteunt dit proces.