Ichthus College

Vondellaan 4 3906 EA Veenendaal

  • Schoolfoto van Ichthus College
  • Schoolfoto van Ichthus College

Profielkeuze

Toelichting van de school

Het Ichthus College biedt de theoretische leerweg van het vmbo aan. De school heeft de ambitie om deze leerweg meer praktijkgericht te maken, waarbij de leerlingen opdrachten krijgen die een directe relatie met de beroepspraktijk hebben. In klas 3 en 4 krijgt dit gestalte tijdens het praktijkgerichte programma. De leerlingen maken een keuze tusssen zorg&welzijn, ecomie&ondernemen of techniek en innovatief vakmanschap. Uiteraard maakt een stage ook deel uit van dit programma. Hiermee loopt de school voor op een ontwikkeling die de overheid voor alle scholen met een theoretische leerweg vanaf het schooljaar 2024-2025 mogelijk maakt. Onze vmbo-afdeling is pilotschool voor dit programma. De vmbo-afdeling heeft een eigen leerlijn ontwikkeld rondom loopbaanleren. De leerlingen worden intensief begeleid tijdens de ontdekkingstocht die antwoorden moet geven op de vragen ‘Wie ben ik?’, ‘Wat kan ik?’ en ‘Wat wil ik?’ Na het vmbo kiest ongeveer 85% voor een vervolgopleiding binnen de hoogste niveaus van het mbo. Ongeveer 15% vervolgt zijn opleiding op de bovenbouw van de havo. 

Op de havo hebben we de vier bekende profielen Cultuur/Maatschappij, Economie/Maatschappij, Natuur/Gezondheid en Natuur/Techniek. Verder zijn er leerlingen die het pakket zo samenstellen dat ze een dubbelprofiel hebben EMCM of NTNG. Vanaf 2022 mogen wij als één van de weinige scholen in Nederland een praktijkgericht examenvak aanbieden. Het pgp-havo. Dit vak kan vrij gekozen worden door alle leerlingen. Er zijn twee richtingen. Het pgp-maatschappij (pgp-m) en het pgp-technologie (pgp-t). Beide pgp’s bestaan uit praktische en realistische opdrachten die in of buiten de school worden uitgevoerd. Praktisch en realistisch betekent dat er betrokkenheid is van buiten de school (bedrijfsleven, instellingen, overheden, vervolgonderwijs). De leerlingen zijn actief en in de praktijk bezig. We hebben hiermee ruime ervaring opgedaan met onze trajectklassen Business, Culture en Science. Het pgp is een verdere ontwikkeling van deze drie trajectklassen. Daarom bieden wij binnen de twee richtingen van het pgp, drie varianten aan: media&cultuur, ondernemen en science. Daarnaast mogen wij vanaf 2023 de praktijkroute-educatie aanbieden als examenvak. Om tot een juiste keuze te komen, staat Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (LOB) in de derde klas centraal. Tijdens de eerste helft van het derde leerjaar zijn er verschillende oriënterende activiteiten. De keuze voor het profiel volgt in januari, waarna in maart enkele vakken kunnen worden afgesloten die niet gekozen worden. De vakken die wel gekozen zijn hebben in de 4e periode van het schooljaar meer tijd voor een goede voorbereiding op de bovenbouw.

Op het vwo kan gekozen worden voor de vier bekende profielen. Veel leerlingen maken gebruik van de mogelijkheid om bovenop het reguliere programma een extra vak te kiezen. Typerend voor het vwo is het hebben van een kritische en onderzoekende leerhouding. Deze houding wordt aangeleerd in alle vakken, maar op onze school krijgt deze wetenschappelijke vorming speciaal gestalte in het vak WeVo (Wetenschappelijke Vorming) voor alle leerlingen in vwo 5. Daarnaast hebben leerlingen de mogelijkheid om het vak filosofie te kiezen als extra vak. Door examen te doen in het vak filosofie krijgt deze onderzoekende leerhouding een extra verdieping. Via het acht-plus-plan krijgen leerlingen die het niet nodig hebben om alle lessen te volgen de vrijheid om onder schooltijd andere uitdagingen aan te gaan. Het Ichthus College heeft Talent Coaches die leerlingen begeleiden bij het aangaan van een extra uitdaging. Het is mogelijk om versneld examen te doen in een aantal vakken, maar we kiezen er bewust voor om het niet mogelijk te maken om het gehele vwo versneld af te ronden. We geven de voorkeur aan het verbreden en verrijken van het lesprogramma binnen of buiten de school. Het Ichthus College is lid van het Global Citizen Network, binnen ons onderwijs hebben we speciale aandacht voor de internationale context waarin we leven. In de bovenbouw kunnen leerlingen dan ook kiezen voor een speciaal programma waarin er groepsgewijs op allerlei manieren kennis en vaardigheden worden geleerd m.b.t. deze internationale context.

Welke profielen volgen de examendeelnemers?
Weergave Profielkeuze

Bron

Het schoolplan

Toelichting van de school

Het Schoolplan is in 2019 vastgesteld voor de periode 2020-2025. Het verwoordt de identiteit van school en de koers die wij deze periode willen aanhouden. Op basis daarvan zijn er op het gebied van identiteit, professionele cultuur, onderwijs, personeelsbeleid en duurzaamheid strategische keuzes gemaakt. 

Download het schoolplan

Ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Het Ichthus College biedt passend onderwijs binnen het samenwerkingsverband Veenendaal-Barneveld. In het schoolondersteuningsprofiels is te lezen wat het Ichthus College biedt en waar haar grenzen liggen.

Voor een het verkennen van de mogelijkheden van onderwijs en ondersteuning op maat binnen school, is het verstandig om een afspraak te maken met de zorgcoördinator.

Download schoolondersteuningsprofiel

Terug naar boven