Sint-Oelbertgymnasium

Warandelaan 3 4904 PA Oosterhout

  • Uitdagend onderwijs! We bouwen zelf robots, leren programmeren en ontdekken hoe stoffen op elkaar (kunnen) reageren...
  • Onze school biedt modern en klassiek onderwijs in een prachtig gebouw dat midden in het groen gelegen is.
  • In de eerste schoolweek ondernemen we van alles, om te zorgen dat nieuwe leerlingen zich al snel thuis voelen op 't Oelbert.
  • Op het Oelbert houden we van sport! Heb je niet genoeg aan de 'normale' gymlessen, doe dan mee met Scoolsport op dinsdagmiddag!
  • Schoolfoto van Sint-Oelbertgymnasium

Schooladvies en plaatsing

Toelichting van de school

Leerlingen met een eenduidig VWO-advies zijn direct toelaatbaar. Leerlingen met een HAVO/VWO-advies zijn na overleg met u en de basisschool in voorkomende gevallen ook toelaatbaar. Het belang van de leerling staat in de afweging centraal.
Hoeveel leerlingen zitten in leerjaar drie boven, op of onder het basisschooladvies?
Weergave Schooladvies en plaatsing

Bron

Hoeveel leerlingen gaan over naar het volgende leerjaar?

Toelichting van de school

We hebben de overtuiging dat een leerling die start op het Oelbert de kans moet krijgen om een gymnasiumdiploma te halen. En de meeste leerlingen halen binnen 6 jaren het gymnasiumdiploma. Als het even niet lukt, kijken we wat nodig is om het wél te kunnen. Soms gebeurt het dat een leerling een jaar doubleert en geven we daarmee de leerling een extra groeimogelijkheid. Daarin steunen we onze leerlingen graag.

De voorsprongklas

De doorstroom van de onderbouw wordt beïnvloed door het aantal leerlingen van de voorsprongklas. Sinds de start van de Voorsprongklas gaan minder leerlingen over in de onderbouw. Dit is logisch: leerlingen in de Voorsprongklas doen immers twee jaar over klas 1. Het programma van de Voorsprongklas is bedoeld voor cognitief zeer sterke leerlingen die sociaal-emotioneel nog niet toe zijn aan een gewone start in het voortgezet onderwijs. Vaak gaat het om leerlingen die klassen hebben overgeslagen en bijvoorbeeld nog 9 of 10 zijn als zij op het Oelbert starten. Met de Voorsprongklas biedt het Sint-Oelbertgymnasium inclusief en passend onderwijs voor o.a. meer- en hoogbegaafde leerlingen. Ook leidt de Voorsprongklas ertoe dat leerlingen na afronding van het tweejarig programma minder van leeftijd verschillen met toekomstige klas- en studiegenoten. Helaas is de keerzijde van het bieden van passend onderwijs voor vroegrijpe leerlingen dat de Inspectie van het Onderwijs de leerlingen van de Voorsprongklas als doubleurs meetelt.

Bovenbouw

We zagen net als veel andere scholen een corona-effect in de bovenbouw met minder doorstroom. Gelukkig zien we dat in schooljaar 2022-2023 het aantal bevorderde leerlingen weer is gestegen. De grafieken worden in januari 2024 door de overheid vernieuwd. 

Hoeveel leerlingen gaan over in de onderbouw?

Bron

Hoeveel leerlingen gaan over in de bovenbouw?
Weergave Doorstroom

Bron

Slaagpercentage

Toelichting van de school

De afgelopen drie jaar is gemiddeld 92% van onze leerlingen geslaagd. Ondanks een ‘coronacohort’ komt dat dicht in de buurt van onze ambitie om jaarlijks 93% van onze examenkandidaten te feliciteren met hun gymnasiumdiploma.


Hoeveel leerlingen zijn geslaagd?

Bron

Hoeveel leerlingen zijn de afgelopen jaren geslaagd?
Weergave Slagingspercentage in de afgelopen jaren

Bron

Examencijfers

Toelichting van de school

We zijn tevreden met de gemiddelde examenresultaten die iets boven het gemiddelde van de VWO-scholen liggen. 
Wat is het gemiddelde examencijfer in de afgelopen jaren?
Weergave Examencijfers

Bron

Wat is het gemiddelde examencijfer in 2022-2023?

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

Alle scholen worden gecontroleerd door de Inspectie van het Onderwijs. Het doel van deze controle is om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van onderwijs goed is, goed blijft, of verbetert. In het rapport lees je wat de inspectie bij de laatste controle heeft gezien.

Terug naar boven