Stedelijk Gymnasium Nijmegen

Kronenburgersingel 269 6511 AS Nijmegen

  • Schoolfoto van Stedelijk Gymnasium Nijmegen
  • Schoolfoto van Stedelijk Gymnasium Nijmegen

Schooladvies en plaatsing

Toelichting van de school

De school staat open voor alle leerlingen met een vwo-advies. Over de toelating van leerlingen met een havo/vwo-advies beslist een toelatingscommissie. Omdat dit aantal leerlingen beperkt is, is het percentage leerlingen in klas 3 met een hogere onderwijspositie dan het advies lager dan het landelijk gemiddelde. 
Hoeveel leerlingen zitten in leerjaar drie boven, op of onder het basisschooladvies?
Weergave Schooladvies en plaatsing

Bron

Hoeveel leerlingen gaan over naar het volgende leerjaar?

Toelichting van de school

De berekening van de doorstroom door de Onderwijsinspectie doet geen recht aan de bijzondere positie van categoriale gymnasia. Het is immers niet mogelijk om een leerling die niet aan de overgangsnorm voldoet, te laten afstromen naar een ander onderwijstype zoals op een brede scholengemeenschap mogelijk is. Om de kansen voor leerlingen op het behalen van een gymnasiumdiploma te vergroten wordt dan vaker de keuze gemaakt een leerling te laten doubleren. In het specifieke geval van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen vormt de invloed van de leerlingen die in het tussenjaar Intermezzo starten nog een extra complicatie. Dit tussenjaar betekent in de schoolloopbaan van een leerling geen vertraging (het vervangt immers een jaar in het PO), maar hier wordt geen rekening mee gehouden. De school is zich bewust van de negatieve effecten in de beeldvorming, maar heeft het belang van deze specifieke groep leerlingen laten prevaleren. 
Hoeveel leerlingen gaan over in de onderbouw?

Bron

Hoeveel leerlingen gaan over in de bovenbouw?
Weergave Doorstroom

Bron

Slaagpercentage

Toelichting van de school

In schooljaar 2020-2021 was ons slagingspercentage 96,6% en ook in schooljaar 2021-2022 hebben we met een slagingspercentage van 97,7% een uitstekend resultaat behaald. In deze twee jaren was sprake van extra herkansingsmogelijkheden als vorm van compensatie voor eventuele leerachterstanden na de coronaperiode. In schooljaar 2022-2023 golden geen verlichtingsmaatregelen meer en was het slagingspercentage 92,1%. Dit resultaat voldoet aan onze eigen doelstellingen en ligt ruim boven het landelijk gemiddelde vwo.     
Hoeveel leerlingen zijn geslaagd?

Bron

Hoeveel leerlingen zijn de afgelopen jaren geslaagd?
Weergave Slagingspercentage in de afgelopen jaren

Bron

Examencijfers

Toelichting van de school

De leerlingen van onze school halen al vele jaren op rij gemiddeld hogere cijfers op het centraal examen dan het landelijk gemiddelde op het vwo. Het verschil bedraagt in de regel 0,2 à 0,3 procentpunt. Van schooljaar 2019-2020 zijn deze cijfergegevens niet zichtbaar door het wegvallen van het centraal examen in verband met het coronavirus. Het gemiddelde schoolexamencijfer van dat jaar ligt echter vrijwel op hetzelfde niveau als de gemiddelde cijfers op het centraal examen op onze school van voorgaande jaren. Het gemiddelde cijfer op het centraal examen in schooljaar 2020-2021 ligt, zoals meestal het geval is, 0,2 procentpunt boven het landelijk gemiddelde. 
Wat is het gemiddelde examencijfer in de afgelopen jaren?
Weergave Examencijfers

Bron

Wat is het gemiddelde examencijfer in 2022-2023?

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

In het kader van de kwaliteitszorg neemt het Stedelijk Gymnasium Nijmegen regelmatig deel aan externe evaluaties. Een voorbeeld daarvan is de visitatie door de Vereniging Begaafdheidsprofielscholen waarvan het rapport als bijlage is opgenomen. Op basis van het laatste vierjaarlijkse bezoek in 2018 van de Onderwijsinspectie heeft de school de waardering 'goed' gekregen en vervolgens het predicaat 'excellent'. 

Terug naar boven