CSG Comenius, Esdoorn

Esdoornstraat 52 8924 BK Leeuwarden

Schoolfoto van CSG Comenius, Esdoorn

In het kort

Toelichting van de school

Welkom op Comenius Esdoorn. Ben je nieuwsgierig, wil je nieuwe dingen leren en wil je weten wat er in je omgeving en in de wereld gebeurt? Dan zit je goed bij Comenius Esdoorn. Op onze gezellige, overzichtelijke school leren we je veel dingen die nu en later goed van pas komen. Daarbij gaat het niet alleen om kennis maar ook om vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan samenwerken, kritisch en creatief denken, mediawijsheid en het oplossen van problemen. Dat doen we natuurlijk in de lessen, maar ook tijdens E-Skills. Op de volgende pagina’s kun je lezen wat de Esdoorn te bieden heeft, wat de resultaten zijn en wat ouders en leerlingen van de school vinden.

Mavo XL (mavo-havo). Voor leerlingen die volgens het schooladvies in groep 8 van de basisschool qua niveau tussen mavo en havo lijken in te zitten, bieden we de mavo XL aan. Leerlingen kunnen deze onderwijsroute volgen als ze van de basisschool in groep 8 een schooladvies mavo plusprofiel ( (www.plaatsingswijzer.nl) of mavo-havo hebben gekregen. In de mavo XL route kun je ontdekken of je het best thuis bent op de mavo of op de havo. In klas 1 en 2, en na klas 4, kun je doorstromen naar de havo op Comenius Mariënburg. 

In de XL route wordt bij alle vakken de lat hoger gelegd en worden leerlingen extra uitgedaagd. Het XL programma is erop gericht dat leerlingen de leerstof sneller en zelfstandiger door kunnen werken. Hierdoor ontstaat er ruimte om leerstof met een moeilijker niveau te behandelen en de leerlingen te prikkelen om het beste uit zichzelf te halen. Om binnen deze route succesvol te kunnen zijn, moeten leerlingen over een goede motivatie en werkhouding beschikken.  

In klas 3 is de XL route niet meer mogelijk: leerlingen gaan dan al starten met hun examenroute.  In dit leerjaar kunnen leerlingen wel ‘Versneld examen’ doen. Voor een vak waar je goed in bent doe je de stof van leerjaar 3 en 4 in één jaar. Aan het eind van klas 3 doe je dan al examen in het vak. De vrijkomende lestijd in klas 4 kun je dan gebruiken door meer tijd te besteden aan een vak dat je moeilijk vindt, een vak dat je graag op havo-niveau wilt doen of je volgt al lessen op het MBO …Deze mogelijkheid past heel goed bij leerlingen uit de Mavo XL route.

Aan het eind van leerjaar 3 kiezen leerlingen of ze zich richten op een vervolg op het MBO of de havo. In leerjaar 4 krijgen de leerlingen die voor de havo route gaan een goede voorbereiding op deze vervolgstap om de aansluiting op havo 4 zo goed mogelijk te realiseren. Hiermee is een havo diploma in zes jaar (4 jaar mavo, 2 jaar havo) haalbaar.

E-Skills: Naast de gewone lessen bieden wij ook E-Skills aan in klas 1, 2 en 3. De E staat natuurlijk voor Esdoorn en Skills is Engels voor vaardigheden. Bij E-Skills werken de leerlingen elke week aan vaardigheden die in deze tijd en in de toekomst erg belangrijk zijn. Zoals samenwerken, ICT-gebruik voor leren, probleemoplossend denken en creativiteit. De leerlingen ontwikkelen deze vaardigheden door het volgen van workshops. Elke workshop duurt ongeveer 7 weken en elke periode mogen de leerlingen kiezen uit een breed en uitdagend aanbod, bijvoorbeeld theater, dans, topsport en voeding, EHBO, survival, magazine maken, racketsporten, muziek, techniek, fotografie en nog veel meer!   De leerlingen zijn erg enthousiast over deze manier van werken. Elke periode zijn er weer nieuwe workshops en nieuwe kansen!

Kenmerken van de school

  • Veilige school
  • Goed onderwijs
  • E-Skills
  • Persoonlijke aandacht

Welke niveaus kan je volgen op deze school?

Onderbouw

  • vmbo-(g)t

Bron

Bovenbouw

  • vmbo-(g)t

Bron

Bezoek deze school

Wil je nu al meer weten? Bekijk dan:

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Het aantal leerlingen bepaalt of de school groot is of klein. Je ziet hier het aantal leerlingen dat op 1 oktober stond ingeschreven op deze school. Tijdens het schooljaar kan het aantal natuurlijk iets veranderen. De school kan je alles vertellen over het verloop van het aantal leerlingen en of er een duidelijke oorzaak is voor eventuele schommelingen.

Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
407

Bron

Waar wonen de leerlingen van deze school?

Terug naar boven