CSG Comenius, Esdoorn

Esdoornstraat 52 8924 BK Leeuwarden

Schoolfoto van CSG Comenius, Esdoorn

In het kort

Toelichting van de school

Welkom op de Esdoorn. Ben je leergierig én nieuwsgierig en wil je weten wat er in je omgeving en in de wereld gebeurt? Dan zit je bij de Esdoorn goed. Op onze kleine, fijne school leren we je vaardigheden die nu en later goed van pas komen. Denk bijvoorbeeld aan samenwerken, kritisch en creatief denken, mediawijsheid en het oplossen van problemen. Dat doen we natuurlijk in de lessen, maar vooral ook tijdens E-Skills. Op de volgende pagina’s kun je lezen wat Esdoorn heeft te bieden, wat de resultaten zijn en wat ouders en leerlingen van de school vinden.

Mavo XL (mavo-havo) Voor leerlingen die volgens het schooladvies in groep 8 van de basisschool qua niveau tussen mavo en havo lijken in te zitten, bieden we de mavo XL aan. Leerlingen kunnen een plek krijgen in deze onderwijsroute als ze van de basisschool in groep 8 een schooladvies mavo plusprofiel ( (www.plaatsingswijzer.nl) of mavo-havo hebben gekregen. In de mavo XL kun je ontdekken of de havo beter bij je past. In klas 1 en 2, en na klas 4, kun je doorstromen naar de havo op Comenius Mariënburg.  

De XL wordt als aparte klas aangeboden in leerjaar 1 en 2. In deze excellentieklas wordt bij alle vakken de lat hoger gelegd en worden leerlingen extra uitgedaagd. Het programma dat in de XL wordt aangeboden is erop gericht dat leerlingen de leerstof sneller en zelfstandiger door kunnen werken. Hierdoor ontstaat er ruimte om leerstof met een moeilijker niveau te behandelen en de leerlingen te prikkelen om het beste uit zichzelf te halen. Om binnen deze stroom succesvol te kunnen zijn, moeten leerlingen over een goede motivatie en werkhouding beschikken.  

In klas 3 is een aparte XL-klas niet meer mogelijk vanwege de keuze van profielen en de vakkenkeuze. In dit leerjaar kunnen de leerlingen een vak kiezen, dat ze aan het eind van het cursusjaar al gaan afsluiten met het examen. We noemen dat ‘versneld examen’ doen. Dat past heel goed bij leerlingen uit de mavo XL. Aan het eind van leerjaar 3 kiezen ze normaal gesproken voor de havo route en krijgen ze in leerjaar 4 een plusprogramma aangeboden om de aansluiting op het onderwijs in havo 4 zo goed mogelijk te realiseren. Hiermee is een havo diploma in zes jaar haalbaar.

E-Skills Naast de gewone lessen bieden wij ook E-Skills aan. De E staat natuurlijk voor Esdoorn en skills is Engels voor vaardigheden. Bij E-Skills werken de leerlingen elke week aan vaardigheden die in deze tijd en in de toekomst erg belangrijk zijn. Zoals samenwerken, ICT-gebruik voor leren, probleemoplossend denken en creativiteit. De leerlingen ontwikkelen deze vaardigheden door het volgen van workshops. Elke workshop duurt ongeveer 7 weken en elke periode mogen de leerlingen kiezen uit een breed en uitdagend aanbod, bijvoorbeeld theater, dans, topsport en voeding, EHBO, survival, magazine maken, racketsporten, muziek, techniek, fotografie en nog veel meer!  

De leerlingen zijn erg enthousiast over deze manier van werken. Elke periode zijn er weer nieuwe workshops en nieuwe kansen!

Kenmerken van de school

  • Veilige school
  • Goed onderwijs
  • E-Skills
  • Persoonlijke aandacht

Welke niveaus kan je volgen op deze school?

Onderbouw

  • vmbo-(g)t

Bron

Bovenbouw

  • vmbo-(g)t

Bron

Bezoek deze school

We hebben nog niet doorgekregen wanneer je de school kan bezoeken.
Kijk op de website van de school voor meer informatie.

Wil je nu al meer weten? Bekijk dan:

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Het aantal leerlingen bepaalt of de school groot is of klein. Je ziet hier het aantal leerlingen dat op 1 oktober stond ingeschreven op deze school. Tijdens het schooljaar kan het aantal natuurlijk iets veranderen. De school kan je alles vertellen over het verloop van het aantal leerlingen en of er een duidelijke oorzaak is voor eventuele schommelingen.

Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
398

Bron

Waar wonen de leerlingen van deze school?

Terug naar boven