<b>Boven advies:</b> de leerlingen zitten in leerjaar 3 hoger dan het niveau dat de basisschool als advies gaf in groep 8.<br /> <b>Op advies:</b> de leerlingen zitten in leerjaar 3 op het niveau dat de basisschool als advies gaf in groep 8.<br /> <b>Onder advies:</b> de leerlingen zitten in leerjaar 3 lager dan het niveau dat de basisschool als advies gaf in groep 8.">Schooladvies en plaatsing
Leerlingen die zijn aangemeld worden geplaatst op basis van het schooladvies. Op- en afstroom is in de eerste 2 leerjaren mogelijk. De definitieve determinatie vindt eind leerjaar 2 plaats.
De afgelopen jaren determineerden wij de leerlingen zowel bij de overgang van leerjaar 1 naar 2 als van 2 naar 3. Dat zorgde voor een goed slagingspercentage en een groei in het rendement.
De definitieve determinatie vindt plaats in leerjaar 2.
De school heeft een prima percentage. We steken positief af t.o.v. de landelijke cijfers en proberen dat vast te houden. Het goed volgen van leerlingen en toch ook soms kiezen voor doubleren draagt bij aan het streven dat wie start in leerjaar 4 het examen op dat niveau ook zou moeten kunnen halen. Dat blijkt goed te lukken!
Het werken aan de rendementen heeft veel aandacht in de school. Per vak en per niveau wordt druk gekeken naar de inrichting van het programma en de toetsing die daarop volgt. Bij met name de praktijkvakken is extra aandacht geboden aan het onderdeel rekenen. We volgen in alle leerwegen / niveaus het Schoolexamen (SE) cijfer per vak. We willen binnen de afwijkingsmarges blijven, maar willen ook minimaal op het landelijke gemiddelde van de Centraal Examencijfers (CE cijfers) uitkomen. Met een totaal slagingspercentage van 96 % en een gemiddeld eindcijfer 6,7 hebben we het in 2017 goed gedaan.
Let op: vanwege het coronavirus zijn er in schooljaar 2019-2020 geen centrale examens afgenomen. De examencijfers van dit schooljaar ontbreken daarom in de trendgrafiek.
Hier zie je per onderwijssoort welk vervolgonderwijs de leerlingen volgen. Dit gaat over de situatie direct na hun examen en over de situatie na één jaar. Dit is uitgesplitst in de categorieën vo, mbo, hbo, wo en overig. De categorie 'overig' laat zien hoeveel procent van de leerlingen een andere keuze maakt en geen onderwijs volgt in het het bekostigd onderwijs. Zij gaan bijvoorbeeld werken, nemen een tussenjaar of volgen een particuliere opleiding.
De Inspectie van het Onderwijs bezoekt ieder jaar meerdere scholen van Wellantcollege. De bevindingen uit deze onderzoeken worden ieder jaar met het bestuur van Wellantcollege gedeeld in een Jaarlijks Gesprek. De indicator externe evaluatie geeft de laatste stand van zaken weer.