De Noordhoek

Hoefslag 8-12 4205 NK Gorinchem

  • Schoolfoto van De Noordhoek
  • Schoolfoto van De Noordhoek
  • Schoolfoto van De Noordhoek
  • Schoolfoto van De Noordhoek

Schooladvies en plaatsing

Toelichting van de school

Kans op VMBO
Leerlingen volgen op De Noordhoek voornamelijk praktijkonderwijs. Daarnaast bieden we de leerlingen ook extra kansen aan, door ook onderwijs op vmbo-niveau aan te bieden: in de Brugklas en Dokwerk. Deze beide vormen maken de stap naar het vmbo mogelijk. In veel gevallen lukt dat prima: circa 70% van de Brugklasleerlingen en ongeveer 60% van de Dokwerk-leerlingen gaat naar het vmbo

Voor de doorstroomcijfers die u hier ziet heeft dit wel gevolgen. Omdat deze leerlingen in groep 8 een vmbo-advies hebben gekregen, maar 30-40% uiteindelijk niet kunnen doorstromen naar het vmbo worden deze leerlingen als 'afstromers' gezien. Dat is feitelijk onjuist, want ze kunnen niet doorstromen. Dit verklaart ons hogere cijfer afstroom t.o.v. het landelijk gemiddelde. Het merendeel van deze afstromende PRO-leerlingen  stromen wel door via onze Entreeopleiding naar het MBO niveau 1 of 2.

Hoeveel leerlingen zitten in leerjaar drie boven, op of onder het basisschooladvies?
Weergave Schooladvies en plaatsing

Bron

Diploma's en certificaten praktijkonderwijs

Toelichting van de school

Leerlingen halen op De Noordhoek diverse branchecertificaten behalen. Dat vergroot hun kansen en kwaliteit op de arbeidsmarkt.

Deze branchegerichte cursussen (BGC's) stemmen we zoveel mogelijk afgestemd op het uitstroomperspectief van de leerling: naar werk of een vervolgopleiding.

Uw kind kan de volgende opleidingen volgen voor: 

  • het heftruckcertificaat 
  • het lasdiploma
  • VCA-diploma

en voor het werken in 

  • de metaal,
  • de huishouding,
  • de horeca,
  • de groothuishouding. 
Zijn er leerlingen die de school verlaten met een diploma en/of certificaat?
Weergave Diploma's en certificaten

Bron

Na het praktijkonderwijs

Toelichting van de school

Allemaal anders, ieder zijn talent!
Voor iedere leerling maken we een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP): de verwachte ontwikkeling voor een leerling op onze school. We gebruiken hiervoor het onderwijskundig rapport als basis. We checken regelmatig of dit ontwikkelingsperspectief nog passend is. Waar nodig wordt het bijgesteld.

De stagedocent begeleidt de leerling naar arbeid. Dit gebeurt in overleg met de docenten (theorie en praktijk)
Elke leerlingen krijgt daarvoor een op maat afgestemde route die leidt naar werk, verder leren of een combinatie daarvan. Jaarlijks vullen we de uitstroommonitor in nadat we hebben gekeken of het goed gaat met de leerling. Het stageteam vormt altijd een achtervang voor de leerlingen. 

Wat doen de leerlingen na het praktijkonderwijs?
Weergave Uitstroom, na het praktijkonderwijs

Bron

Wat doen de leerlingen die in 2020-2021 de school verlieten, één en twee jaar na het praktijkonderwijs?
Weergave Uitstroom, één en twee jaar na het praktijkonderwijs

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

De inspectie heeft een tijdje terug een kort onderzoek gedaan en heeft ons beoordeeld op drie punten. Twee waren prima orde: 

  1. zicht op ontwikkeling 
  2. kwaliteitscultuur

Het derde punt is ons kwaliteitssysteem. Dat verdiende verbetering en is nu goed in ontwikkeling. De oorzaak van de gaten in ons kwaliteitssysteem is een aantal personeelswisselingen in de laatste twee jaar en het opnieuw structureren van de organisatie. Daarnaast willen we de werken van volgend naar plannend onderwijs. De inspectie ziet tijdens het recente verificatieonderzoek dat we hard werken aan een doordacht kwaliteitssysteem. Dat ziet u onder andere terug in het nieuwe leerlingvolgsysteem.

Terug naar boven