<b>Boven advies:</b> de leerlingen zitten in leerjaar 3 hoger dan het niveau dat de basisschool als advies gaf in groep 8.<br /> <b>Op advies:</b> de leerlingen zitten in leerjaar 3 op het niveau dat de basisschool als advies gaf in groep 8.<br /> <b>Onder advies:</b> de leerlingen zitten in leerjaar 3 lager dan het niveau dat de basisschool als advies gaf in groep 8.">Schooladvies en plaatsing
Het Huygens Lyceum is een havo/vwo school. Dat wil zeggen dat alleen leerlingen met minimaal een havo advies worden toegelaten vanuit het PO. Hierdoor zijn er weining mogelijkheden om leerlingen hoger te plaatsen dan hun basisschooladvies, alleen havo leerlingen worden in bepaalde gevallen naar het vwo bevorderd. Ondanks dit feit zit de school boven de norm wat betreft de onderwijspositie van de leerlingen t.o.v. het PO advies. Dat wil dus zeggen dat er ook maar weinig leerlingen lager dan hun PO advies op deze school zitten.
In de onderbouw zijn de doorstroomcijfers ruim boven het landelijk gemiddelde, namelijk 98,73%. In de bovenbouw scoort de school zowel op het vwo als op de havo ver boven de norm (respectievelijk 97,49% en 94,86%). Samen met het zeer hoge slagingspercentage geeft dit aan dat de meeste leerlingen onvertraagd hun diploma behalen.
De slagingspercentages van het Huygens Lyceum liggen al jaren stabiel (ruim) boven het landelijk gemiddelde.
Hier zie je het gemiddelde examencijfer van de leerlingen die hebben deelgenomen aan het centraal examen. Voor vmbo-scholen zie je het gemiddelde van twee examens: het centraal examen en het centraal schriftelijk en praktisch examen. De school kan je vertellen wat ze van de resultaten vindt.
Let op: vanwege het coronavirus zijn er in schooljaar 2019-2020 geen centrale examens afgenomen. De examencijfers van dit schooljaar ontbreken daarom in de trendgrafiek.
Hier zie je per onderwijssoort welk vervolgonderwijs de leerlingen volgen. Dit gaat over de situatie direct na hun examen en over de situatie na één jaar. Dit is uitgesplitst in de categorieën vo, mbo, hbo, wo en overig. De categorie 'overig' laat zien hoeveel procent van de leerlingen een andere keuze maakt en geen onderwijs volgt in het het bekostigd onderwijs. Zij gaan bijvoorbeeld werken, nemen een tussenjaar of volgen een particuliere opleiding.
Alle scholen worden gecontroleerd door de Inspectie van het Onderwijs. Het doel van deze controle is om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van onderwijs goed is, goed blijft, of verbetert. In het rapport lees je wat de inspectie bij de laatste controle heeft gezien.