Orion College Zuidoost

Bijlmerdreef 1289-2 1103 TVAmsterdam Amsterdam

Schoolfoto van Orion College Zuidoost

Uitstroomprofiel

Er zijn 3 uitstroomprofielen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso). Leerlingen krijgen onderwijs in een passend profiel. Vso-scholen stellen voor elke leerling een plan op. In dit plan staat de verwachte uitstroombestemming van de leerling en een beschrijving van de ondersteuning en begeleiding.

Bron

Het schoolplan

Toelichting van de school

Onderwijs 

Wij zijn een school voor voortgezet speciaal onderwijs voor leerlingen die moeilijk tot zeer moeilijk leren.Het onderwijs is praktijkgericht en bereidt de leerlingen voor op arbeid. Sommige leerlingen stromen uit naar betaald werk, andere in arbeidsmatige dagbesteding en weer andere leerlingen gaan naar het vervolgonderwijs. Leerlingen kunnen van 12 tot 20 jaar bij ons terecht.

Voor welke leerlingen

Al onze leerlingen hebben moeite met leren. Veel leerlingen hebben daarnaast problemen in werkhouding, gedrag of met de sociale vaardigheden. Grofweg hebben onze leerlingen een IQ tussen de 50 en 75.

Van start naar uitstroom

Leerlingen van 12 tot 14 jaar beginnen in de onderbouw. Bij de start bij ons op school wordt er een instroom-assessment afgenomen. De leerlingen krijgen de algemene basisvakken aangeboden. Verder krijgen ze praktijkvakken gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid.De leerlingen van 14 tot 16 jaar zitten in de middenbouw. Bij aanvang van de middenbouw wordt er een doorstroom-assessment afgenomen. Ook hier krijgen de leerlingen de algemene basisvakken aangeboden. Daarnaast volgen ze praktijkvakken gericht op certificering en beroepskeuze en lopen ze groepsstages.

De leerlingen van 16 tot 20 jaar zitten in de bovenbouw. Op 19-jarige leeftijd vindt er een uitstroom-assessment plaats. De nadruk ligt op de praktijkvakken en stages. De leerlingen kiezen een of meerdere praktijkrichtingen waarin zij mogelijk aan het werk willen en behalen hiervoor landelijk erkende branchecertificaten en diploma’s. Daarnaast volgen de leerlingen algemene basisvakken.

Download het schoolplan

Ondersteuning van de leerlingen

Sommige leerlingen hebben extra zorg nodig. In het schoolondersteuningsprofiel legt de school voor ten minste vier jaar vast waar die extra ondersteuning uit bestaat. Want alleen de school zelf kan vertellen welke middelen er zijn om leerlingen optimaal te helpen.

Download schoolondersteuningsprofiel

Terug naar boven