Groene Hart Lyceum

Tolstraat 11 2405 VS Alphen aan den Rijn

  • Schoolfoto van Groene Hart Lyceum
  • Schoolfoto van Groene Hart Lyceum
  • Schoolfoto van Groene Hart Lyceum
  • Schoolfoto van Groene Hart Lyceum
  • Schoolfoto van Groene Hart Lyceum

Schooladvies en plaatsing

Hier zie je per onderwijssoort of leerlingen in het derde leerjaar boven, op of onder hun basisschooladvies zitten. Alleen de leerlingen die in leerjaar 1, 2 en 3 op dezelfde school zitten, worden hierin meegenomen. De school kan je vertellen wat ze van de resultaten vindt.

Hoeveel leerlingen zitten in leerjaar drie boven, op of onder het basisschooladvies?
Weergave Schooladvies en plaatsing

Bron

Hoeveel leerlingen gaan over naar het volgende leerjaar?

Toelichting van de school

Onze leerlingen komen bij ons op school met een havo of vwo advies. Het is ons doel deze leerlingen een diploma te laten behalen voor havo of vwo. De doorstroom in onderbouw en bovenbouw van havo en vwo op het Groene Hart Lyceum ligt boven de gestelde inspectienorm. We spannen ons voortdurend in om het onderwijs zo in te richten dat de doorlopende leerlijnen voor leerlingen goed te volgen zijn.

Naast leerlingen die het eindexamen niet halen bij ons op school, zijn er ook leerlingen die eerder de school verlaten, ofwel omdat een andere school beter aansluit bij wat zij nodig hebben ofwel omdat wij niet het voor de leerling benodigde niveau in ons aanbod hebben. In de afgelopen drie jaar heeft in 2019-2020 1,48% van onze leerlingen de school eerder verlaten, in 2020-2021 1,73 % en in 2021-2022 2,51 procent.

Hoeveel leerlingen gaan over in de onderbouw?

Bron

Hoeveel leerlingen gaan over in de bovenbouw?
Weergave Doorstroom

Bron

Slaagpercentage

Toelichting van de school

Wij streven naar een slaagpercentage op of boven het landelijk gemiddelde. We gaan door met onze aanpak waardoor leerlingen in het examenjaar het vertrouwen hebben dat ze hun diploma ook daadwerkelijk kunnen halen. We zetten in op een gedegen begeleiding en goede vaklessen. Het afgelopen jaar zaten we met onze geslaagden ruim boven het landelijk gemiddelde. We zijn trots op onze leerlingen!

Ondersteuning en begeleiding wordt geboden door de mentoren. Deze hebben elke week mentortijd, waarin alle leerlingen hun mentor los van de vaklessen kunnen spreken. Ook is er een systeem van tutoren, waarin medeleerlingen structureel aan andere leerlingen gekoppeld worden om te ondersteunen bij een bepaald vak.
Voor de examens worden op school examentrainingen in de eindexamenvakken aangeboden, waarvoor leerlingen zich inschrijven. Deze worden verzorgd door de vakdocenten die hiertoe een training hebben gevolgd.

Op de pagina wordt duidelijk hoeveel leerlingen geslaagd zijn in de gekozen jaren. Daarnaast hebben ook leerlingen die afgewezen waren voor het eindexamen ervoor gekozen om onze school te verlaten en naar het vavo te gaan om hun diploma te halen; dit omdat leerlingen op het vavo niet het gehele eindexamen opnieuw hoeven te doen zoals op de eigen school maar alleen de vakken die zij nog niet behaald hadden, omdat het vavo een andere licentie heeft. In het schooljaar 2019-2020 heeft ruim 1 procent van de examenkandidatende school verlaten zonder diploma (3 in absolute getallen); in 2020-2021 heeft ruim 5 procent van de leerlingen (14 in absolute getallen) de school verlaten zonder diploma en in 2021-2022 ruim 3 procent (7 leerlingen in absolute getallen).

Hoeveel leerlingen zijn geslaagd?

Bron

Hoeveel leerlingen zijn de afgelopen jaren geslaagd?
Weergave Slagingspercentage in de afgelopen jaren

Bron

Examencijfers

Toelichting van de school


Onze eindexamenresultaten zijn zoals van ons verwacht mag worden. De gemiddelde resultaten voor onze schoolexamens liggen op het niveau van de landelijke resultaten en de resultaten bij de eindexamens liggen er gemiddeld boven. De verschillen tussen SE en CE zijn bij ons op school zeer gering.  

Wat is het gemiddelde examencijfer in de afgelopen jaren?
Weergave Examencijfers

Bron

Wat is het gemiddelde examencijfer in 2022-2023?

Bron

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

In september 2023 heeft het bestuur van SCOPE scholengroep het vierjaarlijks bezoek van de Inspectie van het Onderwijs gehad. Dit heeft in het toezicht een voldoende opgeleverd. Aangezien onze school niet apart bezocht is, omdat er geen aanleiding toe was, is er geen eindoordeel gegeven.

Terug naar boven