Dit is hoe je online een middelbare school kiest

Gepubliceerd op

Voor 1 maart krijgen leerlingen uit groep 8 van hun leerkrachten een schooladvies. In 2021 is dit vanwege de lockdown uiterlijk 15 maart. In het schooladvies wordt een niveau aangegeven: praktijkonderwijs, vmbo-basis, vmbo-kader, vmbo-(g) theoretisch, havo of vwo (een dubbeladvies zoals havo-vwo is ook mogelijk). Het advies kan aangepast worden als uit de centrale eindtoets blijkt dat de leerling een hoger niveau aankan. Met het schooladvies kunnen leerlingen en hun ouders zich oriënteren op een middelbare school. Een open dag is de beste manier om erachter te komen of een school bij je kind past. Daarom gaan leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool met hun ouders op bezoek bij open dagen van middelbare scholen in de buurt.

Kwaliteit van het onderwijs

Dit is hoe je online een middelbare school kiest

Ouders richten zich bij de schoolkeuze vaak vooral op de kwaliteit van het onderwijs. De website scholenopdekaart.nl helpt ouders bij het maken van de schoolkeuze. Zo kan je op deze website na het invullen van je postcode zien hoeveel scholen er binnen een straal van 5 km rondom je huis liggen. Daarnaast kan je de zoekresultaten ook nog filteren op niveau en denominatie.

Elke middelbare school heeft op de website een uitgebreid schoolprofiel. Zo staat op het tabblad Over de school informatie over de verschillende niveaus, het aantal leerlingen en waar de leerlingen wonen. Ook staat er wanneer er een open dag is om de school te bezoeken (eventueel online). Bij Het onderwijs staat welke profielen er mogelijk zijn en welke ondersteuning leerlingen krijgen. Bij Resultaten staan zaken als slaagpercentage, examencijfers en informatie over hoeveel leerlingen er overgaan en zittenblijven. En op het tabblad Tevredenheid lees je over de tevredenheid van leerlingen, de tevredenheid van ouders én over de sfeer en veiligheid op school.

Een open dag is eigenlijk sfeer proeven

Leerlingen uit groep 8 richten zich bij de schoolkeuze vaak vooral op het gevoel dat ze bij een school hebben. Via online open dagen is de sfeer van een school virtueel te proeven. Maar voor het hele gevoel heb je al je zintuigen nodig en moet je eigenlijk door de school lopen. Helaas is dit vanwege de coronamaatregelen nu niet mogelijk.

Daarnaast maken scholen voorlichtingsfilms, vlogs, webinars, 3D-tours, videorondleidingen en apps. Scholen bieden inhoudelijke informatie ook aan via chats, proeflessen en digitale scholenmarkten.

Bij het maken van een schoolkeuze is het verstandig om te spreken met docenten en leerlingen op de school van je voorkeur. Aan het einde van dit blog vind je enkele vragen die je daarbij kan stellen. Vraag aan de leerlingen bijvoorbeeld wat ze doen en meemaken tijdens een schoolweek. Zij vertellen vaak eerlijk en duidelijk hoe het er op een school aan toegaat.

Aanmelden voor een middelbare school

Begin tijdig met het oriënteren op een middelbare school. Er valt namelijk echt wat te kiezen en sommige scholen zitten al snel vol. De grootste uitdaging is er voor leerlingen in Amsterdam. Daar moeten aankomende vmbo’ers, havisten en vwo’ers 4, 6 of 12 voorkeursscholen opgeven. Vraag altijd naar de aanmeldprocedure, want deze kan per school en regio verschillen.

Na de aanmelding heeft de school 6 weken de tijd om te reageren. De school beslist of je kind wordt toegelaten en laat dat schriftelijk weten. Als je kind extra ondersteuning nodig heeft, kan de school vragen om extra informatie. Scholen zijn namelijk verplicht om te onderzoeken of zij een leerling een plek kunnen geven.

Stel vragen op een open dag

Of de open dag nou op de school of online is, het is altijd handig om vragen te stellen. Een goede voorbereiding is dus verstandig. Schrijf zowel je eigen vragen als die van je kind op. Om je te helpen, staan hieronder enkele mogelijke vragen per onderwerp:

Organisatie van de school

Sfeer

Dagindeling

Resultaten

Zorg en begeleiding

Contact met ouders

Terug naar boven