Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
In geval van ziekte of ander verzuim wordt dit tussen 8.00 en 9.00 uur telefonisch aan de school gemeld. De directeur is verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar en jaarlijks opgave van het aantal ongeoorloofde verzuimdagen te doen aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Een kind is leerplichtig als het vijf jaar oud is. Zolang het vijf jaar is, mag het nog per week één dag zonder en één dag met toestemming van de directeur verzuimen. Vanaf het zesde jaar vervalt deze regel.
In de Leerplichtwet is nog een aantal gronden opgenomen voor vrijstelling van geregeld schoolbezoek:
- Als de leerling vanwege de aard van het beroep van de ouders niet in de schoolvakantie met hen op vakantie kan gaan. De werkgever van de ouder moet dit schriftelijk kunnen aantonen. Dit verlof kan door de teamleider slechts eenmaal worden verleend voor ten hoogste tien dagen per schooljaar, met uitzondering van de eerste twee lesweken. Er mag dus in geen geval verlof gegeven worden voor verlenging van de zomervakantie, dan wel voorafgaand aan een andere vakantie.
- Bij het vervullen van plichten voortvloeiend uit godsdienst of levensovertuiging.
- Bij ernstige ziekte van de ouders of bij sterfgevallen in de naaste familie.
- Bij andere gewichtige omstandigheden: In bijzondere omstandigheden kunnen leerlingen vrij krijgen wanneer u daar de directeur vooraf schriftelijk (en in spoedgevallen telefonisch) om vraagt. Dat kan zijn in geval van huwelijk, huwelijksjubileum, ambtsjubileum, ernstige ziekte of overlijden van familie en dergelijke.
- In incidentele gevallen, die vanuit een beleidskeuze gemaakt worden, waarbij leerlingen vrij krijgen wanneer u daar de directeur vooraf schriftelijk om toestemming vraagt.
In alle gevallen wordt de aanvraag voor verlof uitsluitend schriftelijk door de directeur verleend. Het aanvraagformulier kunt u op de website van de school vinden of bij de receptie van de school aanvragen.