Medezeggenschapsraad
De Parkschool maakt onderdeel uit van de Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio (OOZ). Binnen deze stichting is er een Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) en per school een MR. Een MR is te vergelijken met een ondernemingsraad in een bedrijf of instelling. De bevoegdheden De MR heeft eigen bevoegdheden. De advies- en instemmingbevoegdheid van de MR omvat alle aangelegenheden die van belang zijn voor de school. Denk bijvoorbeeld aan het bestuursformatieplan, financiering (begroting), taakbeleid, specifiek beleid (bijvoorbeeld ICT beleid), schooltijden (bijvoorbeeld inrichting van het continurooster). Een aantal zaken wordt binnen OOZ centraal geregeld. De MR wordt geïnformeerd waarna haar opinie wordt meegenomen in de GMR. Daar vindt besluitvorming plaats binnen de stichting over het openbaar onderwijs in Zwolle.
MR Parkschool De MR bestaat uit vier leerkrachten (personeelsgeleding) en vier ouders (oudergeleding). Elk lid wordt gekozen en heeft drie jaar zitting in de MR. Als een termijn afloopt, wordt de vacature gepubliceerd op de website en in de nieuwsbrief. Er wordt gemiddeld 6-8 keer per jaar vergaderd, op wisselende avonden van 20.00 tot 22.00 uur. Soms worden er voor een specifiek onderwerp extra vergaderingen ingelast (bijvoorbeeld voor sollicitatieprocedures of continurooster).
Vergaderdata voor elk schooljaar worden vastgesteld en gepubliceerd in de nieuwsbrief. Mocht u vragen hebben voor de MR dan kunt u mailen: [email protected]
De MR van de Parkschool bestaat de volgende personen:
Teamgeleding: Marit Reijmer, Ansje Dusseljee, Jet Struik
Oudergeleding: Nicole Bosch (voorzitter), Tom Bourez, Peter van Gerner en Tim Crijns.
De taken en bevoegdheden van de MR Besluiten die de directie en/of het schoolbestuur wil nemen, worden voorgelegd aan de MR. De MR kan elk standpunt dat zij heeft te allen tijde kenbaar maken aan de directie of het bestuur. De MR overlegt met de directie en het schoolbestuur over onderwerpen zoals:
- verbetering van het onderwijs
- personeelsbezetting (vacatures, stageplaatsen, scholing leerkrachten en groepsformatie)
- het schoolplan/de schoolgids
- nieuw- en verbouw schoolgebouw/-plein
- schooltijden
- communicatie en betrokkenheid naar ouders
- leerlingenbegeleiding en -zorg
- veiligheid (in en rond de school)
De MR heeft drie soorten rechten: instemmingsrecht, adviesrecht en initiatiefrecht. Instemmingsrecht wil zeggen dat het bestuur een voorgenomen besluit pas mag uitvoeren nadat de medezeggenschapsraad ermee heeft ingestemd. Bij het adviesrecht geldt dat het bestuur een negatief advies van de medezeggenschapsraad beargumenteerd naast zich neer mag leggen. Elke geleding heeft instemmingsrecht over die zaken die voor haar van wezenlijk belang zijn. De andere geleding heeft dan adviesrecht.
Hoe kom je in de MR?
De ouders in de oudergeleding worden door en uit de ouders van de school gekozen. Zodra er een vacature is of de zittingstermijn van een MR-lid uit de oudergeleding afloopt, kunnen alle ouders zich verkiesbaar stellen door zich aan te melden bij de MR. Als er meer kandidaten zijn dan beschikbare plaatsen worden er verkiezingen uitgeschreven. Elk ouderlid neemt voor drie jaar zitting in de MR en mag zich vervolgens voor nog een termijn verkiesbaar stellen.
Hoe werkt de MR?
De werkstijl van de MR kenmerkt zich op dit moment vooral in het meedenken in de ontwikkeling van de visie, kwaliteit en continuïteit op doorlopende leerlijnen, cultuuraspecten en positionering van de Parkschool. De MR doet dit door de directie vragen te stellen en/of adviezen te geven. Onderwerpen waar de MR instemmingsrecht heeft zal de MR daar als geheel of als geleding haar instemming voor moeten geven, of hier voorwaarden aan moeten stellen.
Wat betekent de MR voor mij als ouder?
Iedere ouder kan via de MR zijn stem laten horen. De oudergeleding in de MR vertegenwoordigt de ouders van de school. De MR behandelt in principe geen individuele problemen, maar aangelegenheden die op iedereen betrekking kunnen hebben. Voor alle thema's die betrekking hebben op het beleid of de organisatie van de school waarover vragen zijn danwel waar ouders zich niet in kunnen vinden, kan contact worden opgenomen met de MR. Gedacht kan worden aan thema's als lestijden, veiligheid (in en rond de school), voorzieningen voor leerlingen.
Wat is het verschil tussen MR en ouderraad?
De MR en de ouderraad spannen zich in om samen met de leerkrachten van de Parkschool een goede en veilige school te maken en te houden. De ouderraad bestaat uit ouders die helpen bij allerlei schoolactiviteiten. De MR houdt zich bezig met het beleid en de organisatie van de school.
Ouderraad
De ouderraad (OR) organiseert allerlei activiteiten ten behoeve van de leerlingen. Samen met de leerkrachten worden activiteiten georganiseerd zoals Sinterklaas, Kerst, Pasen, sport en thema activiteiten en een kleuterfeest. Daarnaast ondersteunt de OR de collectieve belangen van leerlingen en ouders bij de MR, het team, de directie en het bestuur; soms op verzoek van de achterban, soms op eigen initiatief. De schoolleiding gebruikt de ouderraad als klankbord bij diverse ontwikkelingen. Jaarlijks, in het najaar, organiseert de ouderraad een algemene ledenvergadering op een avond danwel in de vorm van een inloopochtend. Ook brengt de ouderraad een jaarverslag uit. Het dagelijkse bestuur (DB) van de ouderraad bestaat uit de voorzitter, de secretaris en de penningmeester. De OR organiseert in voorkomende gevallen activiteiten om ‘de pot te spekken’ voor de kinderen.
Voor alle kinderen
De OR bestaat uit negen leden (ouders/verzorgers) voor iedere jaargroep één, aangevuld met een penningmeester. U begrijpt dat alle activiteiten niet slechts door deze negen mensen kunnen worden uitgevoerd. De OR heeft daarbij hulp en ondersteuning van de andere ouders nodig bij diverse activiteiten. Gelukkig zijn er ouders die graag meehelpen. Ook uw kind doet mee aan de door de hen georganiseerde activiteiten. Kunnen wij ook op u rekenen?!
- Groep 1:Laura Veneman
- Groep 2:
- Groep 3:Triska ten hof
- Groep 4: Nynke Hepkema
- Groep 5: Ellen Dubbeldam
- Groep 6: Paulien ten Dam
- Groep 7: Tamara Prins (secretaris)
- Groep 8: Linda Langhout
- Penningmeester: Cindy Hang. Het emailadres van de OR: [email protected]