Klachtenregeling
De leerkrachten en de directie doen hun uiterste best om de school voor iedereen een prettige plek te laten zijn. Heeft u toch zorgen of zelfs klachten over ‘de dagelijkse gang van zaken in de school’, laat dit dan direct weten aan de leerkracht van uw kind of aan de directeur. Meestal kan een probleem in goed overleg tussen betrokkenen worden opgelost. Komt u er samen niet uit, dan zal de directeur van de school meehelpen om tot een oplossing te komen. Eventueel wordt ook de maatschappelijk werker van De Marshof betrokken. U kunt ook direct bij hem/haar terecht als er sprake is van ongewenste intimiteiten, discriminatie of agressie. Als u er zelfs met deze personen niet uitkomt, dan kunt u als ouders een beroep doen op ‘De Klachtenregeling’. De scholen van Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio hanteren hetzelfde klachtenreglement, zie ooz.nl/verantwoording.
Vertrouwenspersoon
Er is één vertrouwenspersoon voor Openbaar Onderwijs Zwolle. Het kan zijn dat deze persoon nodig is om een probleem of conflict tussen ouders en De Marshof te helpen oplossen. De vertrouwenspersoon zal altijd eerst kijken wat er precies aan de hand is, wat De Marshof al heeft gedaan en wat er nog meer nodig is om het probleem op te lossen. Daarbij is het belangrijk dat ouders, de leerling en de leerkracht tevreden zijn met de oplossing.
Schorsing en verwijdering
Op De Marshof houdt iedereen zich aan de leefregels en de schoolafspraken. Wanneer leerlingen zich hier niet aan houden zullen leerkrachten maatregelen nemen. Dit wordt altijd aan de ouders gemeld. Op De Marshof kennen we de volgende maatregelen, van licht naar zwaar:Waarschuwing > ontzegging van toegang gedurende een korte tijd (time-out) > ontzegging van toegang voor langer dan een dag (schorsing) >definitieve verwijderingDe scholen van Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio, dus ook De Marshof, hanteren een schorsing-en verwijderingprocedure. Deze procedure kunt u inzien op school. Bij ontzegging van toegang en/of verwijdering van een leerling stuurt de Marshof altijd een bericht aan de leerplichtambtenaar en de onderwijsinspectie.
Huiselijk geweld en kindermishandeling
Sinds 1 januari 2011 zijn organisaties en medewerkers in de gezondheidszorg, het onderwijs, de kinderopvang, de maatschappelijke ondersteuning, de jeugdzorg, justitie en politie verplicht om een meldcode te gebruiken voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Hiervoor geldt de wet Verplichte Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Ook seksueel geweld, meisjesbesnijdenis en eergerelateerd geweld vallen hieronder. De Marshof zal dus altijd melding maken van genoemde delicten, als we zien/horen/merken dat dit voorkomt bij leerlingen en/of hun ouders.
Schoolverzekeringen
De school heeft een ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Op grond van deze verzekering zijn alle betrokkenen bij schoolactiviteiten (leerlingen, personeel, vrijwilligers) verzekerd. Deze ongevallenverzekering geeft recht op een (beperkte) uitkering als een ongeval tot blijvende invaliditeit leidt. Ook zijn de geneeskundige en tandheelkundige kosten gedeeltelijk meeverzekerd, voor zover de eigen verzekering van de betrokkene geen dekking biedt (bijvoorbeeld door eigen risico). Materiële schade aan brillen, kleding e.d. is alleen verzekerd indien deze het gevolg is van een ongeval en voor zover niet elders verzekerd. De aansprakelijkheidsverzekering biedt zowel de school (c.q. het schoolbestuur) zelf, als zij die voor de school actief zijn, dekking tegen schadeclaims als gevolg van onrechtmatig handelen. Wij attenderen u in dit verband op twee aspecten, die vaak aanleiding zijn tot een misverstand: De school (c.q. het schoolbestuur) is niet (zonder meer) aansprakelijk voor alles wat tijdens de schooluren en buitenschoolse activiteiten gebeurd. Wanneer dit wel het geval zou zijn, zou alle schade die in schoolverband ontstaat door de school moeten worden vergoed. De school is alleen aansprakelijk wanneer er sprake is van een verwijtbare handeling en dit leidt tot schade (een causaal verband tussen oorzaak en gevolg). De school (of zij die voor de school optreden) moet dus tekort zijn geschoten in haar rechtsplicht. Het is dus mogelijk dat er schade wordt geleden, zonder dat er sprake is van enige onrechtmatigheid van de kant van de school. Een voorbeeld daarvan is wanneer aan een bril schade ontstaat door deelname aan de gymnastiekles; deze schade valt niet onder de aansprakelijkheidsverzekering van de school en wordt daarom niet vergoed. De school (c.q. het schoolbestuur) is niet aansprakelijk voor (schade door) onrechtmatig gedrag van leerlingen. Ouders van onze leerlingen zijn primair zelf verantwoordelijk voor het doen en laten van hun kind. Ouders zijn dus verantwoordelijk als hun kind tijdens de schooluren of tijdens andere schoolactiviteiten door onrechtmatig handelen schade veroorzaakt. Het is dus van belang dat ouders zelf een particuliere aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten.