Openbare Basisschool Develhoek

Beethovenlaan 97 3335 BE Zwijndrecht

  • Schoolfoto van Openbare Basisschool Develhoek
  • Schoolfoto van Openbare Basisschool Develhoek

Resultaten eindtoets

Alle leerlingen maken in groep 8 van de basisschool een eindtoets. De school kiest per schooljaar welke toets wordt gebruikt. Er zijn verschillende goedgekeurde eindtoetsen om uit te kiezen. Met de toets wordt gekeken hoeveel kennis de leerlingen hebben van taal en rekenen. De toets geeft een extra uitslag naast het schooladvies dat een leerling krijgt van de leerkracht.

Welk percentage leerlingen behaalt het fundamentele niveau en welk percentage het streefniveau?

Let op: In schooljaar 2023-2024 is de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. Op dit moment zie je nog de resultaten van de eindtoets van 2023.
De resultaten van de doorstroomtoets van 2024 zijn na de zomer voor het eerst zichtbaar. Dit is in lijn met de beoordeling van de Inspectie van het Onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website van de inspectie.

Let op: Voor de beoordelingen in het schooljaar 2023-2024 hanteert de inspectie naast de ongewijzigde signaleringswaarden zogenaamde correctiewaarden bij de beoordeling van de leerresultaten. Meer informatie is te vinden op de website van de inspectie.

Fundamenteel niveau

Het fundamenteel niveau is het niveau voor taal en rekenen dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zou moeten beheersen. Dit wordt gemeten in groep acht met de eindtoets. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Bron

Streefniveau

Het streefniveau is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie op school wordt door de inspectie voor elke basisschool in Nederland apart bepaald hoeveel procent van de leerlingen het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school.

Bron

Hoe gebruikt deze school tussentijdse toetsen?

Toelichting van de school

Basisschool Develhoek maakt gebruik van het leerlingvolgsysteem van CITO. De leerlingen worden 2x per jaar methode-onafhankelijk getoetst op de volgende vakgebieden:

  • Technisch lezen
  • Spelling
  • Begrijpend lezen
  • Rekenen/Wiskunde

Drie geschoolde Intern Begeleiders evalueren in samenwerking met de leerkracht de vorderingen van de leerlingen en passen waar nodig de aanpak in de klas -op individueel niveau of op groepsniveau- aan. Ons doel is om zo hoog mogelijke reële resultaten te behalen, passend bij de mogelijkheden van ieder kind.

Welk schooladvies kregen de leerlingen van deze school?

Toelichting van de school

Na acht jaar basisonderwijs stromen kinderen door naar het voortgezet onderwijs. Vanaf het eerste rapport in groep 7 overlegt de leerkracht met ouders en leerling over een passende school.

Om tot een goede keuze te komen organiseert Basisschool Develhoek: 

  • een speciale ouderavond in groep 8, waarin u uitleg krijgt over de inhoud van en de verschillen tussen de diverse vormen van voortgezet onderwijs;
  • bezoek aan scholen voor voortgezet onderwijs met de leerlingen van groep 7 & 8
  • adviseringsgesprekken: de school geeft de ouders en leerlingen een schooladvies, gebaseerd op de resultaten van acht jaar basisonderwijs. In groep 7 wordt er in februari en juni een voorlopig advies VO gegeven. In november zijn de resultaten van het drempelonderzoek in groep 8 bekend en wordt het schooladvies besproken met ouders en leerling. Het eindgesprek vindt in januari plaats.
  • We vinden het belangrijk dat in het advies naast prestaties ook zaken worden meegewogen als: inzet, leerhouding, doorzettingsvermogen en concentratie.
Weergave Schooladvies

Bron

Zitten de oud-leerlingen van deze school in het voortgezet onderwijs boven, op of onder hun schooladvies?

In groep 8 krijgt elke leerling van de basisschool een advies voor het voortgezet onderwijs dat past bij het niveau van deze leerling. De leerling stroomt vervolgens door naar het voortgezet onderwijs. In het derde jaar wordt gekeken welk niveau de leerling werkelijk heeft vergeleken met het niveau van het schooladvies. Dit wordt vertaald naar drie categorieën: boven, op en onder advies. Bijvoorbeeld: een leerling met schooladvies vmbo-b die in het derde jaar op het vmbo-k zit, zit boven advies. En een leerling met schooladvies havo/vwo die in het derde jaar op het havo zit, zit op advies. Wanneer deze leerling in het derde schooljaar op het vwo zit, zit hij/zij boven advies.
In het derde jaar

Bron

Sociale ontwikkeling

Hoe denkt deze school over sociale ontwikkeling?

Op Basisschool Develhoek hechten wij grote waarde aan een veilig leer- en werkklimaat. Een kind komt het beste tot leren en ontwikkelen in een omgeving waar sprake is van veiligheid en rust. Alle groepen werken volgens de principes en afspraken van de kanjertraining. Van leerjaar één tot en met acht gelden dezelfde regels en afspraken. Voor kind, school en ouders. De éénduidige aanpak (school-leerling-ouder) maakt het kind sociaal vaardig. Op deze wijze weet het kind binnen welke grenzen hij/zij het goed kan doen.

Wanneer er sprake is van onveiligheid bijvoorbeeld door pestgedrag, geeft u dit aan bij de groepsleerkracht, intern begeleidster of directeur. Wij handelen volgens het pestprotocol zoals eerder beschreven in deze schoolgids.

Kernwaarden uit de visie op sociale ontwikkeling

  • Een veilige omgeving
  • Sociaal sterke leerlingen
  • Iedereen doet er toe!

Wat zegt de inspectie over de school?

Toelichting van de school

Basisschool Develhoek valt onder het basistoezicht van de inspectie. In 2016 is de school door de inspecteur bezocht; de kwaliteit van het onderwijs is voldoende beoordeeld waarmee de school het basistoezicht heeft behouden.

Terug naar boven