Bron: <b>DUO</b><br />Vergelijkbare instellingen: <b>alle instellingen in het basisonderwijs met een vergelijkbare schoolweging en leerlingenaantal</b><br /> <a href="https://encyclopedie.vensters.nl/indicator_po/3418f8d2-188d-490e-88d6-436f8aba8b8a" class="button button-link" target="_blank"><i class="fas fa-external-link-square-alt"></i> Achtergrondinformatie</a>">Bron
De ONS wordt geleid door een parttime schoolleider. Er is één intern begeleider (IB) (1,5 dag per week) die verantwoordelijk is voor de zorg en ondersteuning binnen de school. Het(school)ondersteuningsplan geeft aan hoe we de zorg vorm geven.
Bijna al onze leerkrachten zijn gespecialiseerd binnen een bepaald gebied: bewegingsonderwijs, onderwijskundig ICT’er, wetenschap & technologie en leren leren, Kanjertraining en gedrag, opbrengstgericht taal/lezen, het jonge kind. Het ondersteunend personeel bestaat uit één conciërge (2 dagen/week) en één onderwijsassistente die leerplein 1 ondersteunt (voor een groot deel bekostigd uit de gelden voor vermindering werkdruk) en twee arrangement medewerkers die specifieke onderwijsondersteuning aan individuele leerlingen geven. Totaal werken er 7 leerkrachten, 57% hiervan is parttimer.
De ONS is partnerschool van de Marnix Academie (PABO). We bieden elk jaar plaats aan een aantal studenten van de Marnix en aan studenten van verschillende MBO’s voor de opleiding tot onderwijsassistent. Eén van onze leerkrachten (ICO) begeleidt deze studenten binnen onze school.
Op de Oranje Nassau is gestart met het werken op leerpleinen. We hebben een leerplein 1, bestaande uit 3 stamgroepen (1,2 en 3), een leerplein 2 bestaande uit 3 stamgroepen (4,5 en 6) en een leerplein 3 bestaande uit 2 stamgroepen (7 en 8). Alle leerpleinen werken met een aantal vakken groep doorbrekend. De leerkrachten in de stamgroepen werken heel nauw samen, stemmen de lessen af, wisselen ervaringen uit en bieden de leerlingen de mogelijkheid om in een kleine groep instructie te krijgen. Bij deze vorm van werken is gedeelde verantwoordelijkheid van de leerkrachten voor alle leerlingen het uitgangspunt. We geloven in 'samenwerken' en 'samen leren'.
Dit betekent in de praktijk
- Instructiegroepen zijn klein, de groep die zelfstandig werkt is groot.
- Iedere leerkracht heeft een vak-specialisatie
- Veel overleg en samenwerking.
- Iedere leerkracht geeft les aan alle leerlingen op het leerplein: gedeelde verantwoordelijkheid!
- Leerkracht is aanspreekpunt van stamgroep, maar in principe kan iedere leerkracht aangesproken worden.
We proberen op De Oranje Nassau tegemoet te komen aan zoveel mogelijk zorgvragen. In veel gevallen hebben we zelf voldoende expertise in huis om een begeleidingsplan te maken. Soms maken we echter ook gebruik van de expertise binnen ons netwerk.
Op de Oranje Nassau werken groepsleerkrachten met een eigen specialisme, welke ingezet kunnen worden in het schoolbelang.
Binnen onze school hebben we een intern begeleider (ib-er), juf Marianne. De intern begeleider is verantwoordelijk voor de leerlingenzorg en heeft coördinerende, coachende en begeleidende taken. Zij ondersteunt leerkrachten en ouders met hulpvragen over kinderen. Er worden regelmatig gesprekken gepland met de groepsleerkrachten waarbij de kinderen worden besproken. Daarnaast voert de intern begeleider regelmatig klassenbezoeken uit om de leerkracht te coachen in het didactisch en pedagogisch handelen. Wanneer er problemen worden gesignaleerd op cognitief en/ of sociaal gebied, wordt er gekeken of speciale ondersteuning nodig is. Eventueel wordt een deskundige van buiten de school gevraagd om mee te denken of te komen observeren. Dit gebeurt uiteraard niet zonder uw medeweten. Ouders worden altijd uitgenodigd om als gesprekspartner aan te sluiten en mee te denken.