Overal waar mensen samenwerken, kan iets fout lopen. Klachten kunnen in de meeste gevallen opgelost worden door gesprekken tussen leerling en/of ouder(s) en de leerkracht en/of directie. soms lukt dit niet en kan door de ouder(s) en/of de leerling een beroep worden gedaan op de internecontactpersoon van de school of de externe vertrouwenspersoon van de GGD Hollands Noorden. Onze school is tevens aangesloten bij de Landelijke Klachten Commissie. Iedere school dient te beschikken over een gedragsprotocol en een klachtenregeling. Ouders, (ex)leerlingen, maar ook anderen die deel uitmaken van de school, kunnen klachten indienen over gedragingen en beslissingen of het nalaten daarvan door leerkrachten, directie of schoolbestuur. Klachten kunnen onder andere gaan over agressie, seksuele intimidatie, toepassing van strafmaatregelen, de veiligheid in de school of de begeleiding van leerlingen.
Een klacht wordt eerst besproken met de betreffende leerkracht en (vervolgens) met de directie. Als dit overleg niet het gewenste resultaat oplevert kan de klager contact opnemen met de interne contactpersoon van de school, die op de site van de school en in de schoolgids vermeld staat. Als het interne traject geen oplossing biedt, dan kan de klacht, afhankelijk van de aard van de klacht, besproken worden met de externe vertrouwenspersoon van de GGD of met een lid van het College van Bestuur van SKO West-Friesland.Als het machtsmisbruik of ongewenst gedrag door leerkrachten of directie van de school betreft, wordt de klacht besproken met de externe vertrouwenspersoon van GGD Hollands Noorden (zie hieronder). Betreft het andere gedragingen en/of beslissingen of het nalaten daarvan door leerkrachten of directie van de school dan kan de klager contact opnemen met het College van Bestuur van SKO West-Friesland via het bestuurskantoor (zie hieronder). Pas wanneer ook deze afhandeling niet tot tevredenheid heeft geleid, kan men een beroep doen op de Landelijke Klachtenregeling voor katholieke scholen van de bond KBO, waar alle scholen van SKO West-Friesland bij aangesloten zijn. Deze klachtenregeling is alléén van toepassing wanneer men met zijn klacht niet ergens anders terecht kan.
Kort samengevat is de route:
1. eerst de klacht bespreken met betreffende leerkracht (en evt. directie). Indien geen bevredigende oplossing:
2. de klacht bespreken met directie
3. vervolgens klacht bespreken met interne contactpersoon
4. vervolgens bespreken van de klacht met de externe vertrouwenspersoon of meteen lid van het College van Bestuur van SKO West-Friesland, afhankelijk van de aard van de klacht vervolgens indienen van schriftelijke klacht bij de klachtencommissie Interne contactpersoon (voorheen intern vertrouwenspersoon)
De interne contactpersoon is voor de school de aangewezen functionaris voor de eerste opvang van leerlingen en/of ouders/verzorgers die een klacht hebben. Hij/zij is onafhankelijk en behartigt de belangen van de leerling en/ of ouder. In eerste instantie zal getracht worden de klacht in goed overleg met de betrokkenen op te lossen. Als dit niets oplevert, kan overleg met de directie plaats vinden. De contactpersoon kan de klager ondersteunen bij de procedure rondom de afhandeling van de klacht. Indien het interne traject geen oplossing biedt, dan kan de klacht worden besproken met een lid van het College van Bestuur van SKO West-Friesland of met de externe vertrouwenspersoon van GGD Hollands Noorden. Uiteindelijk kan de klacht worden behandeld door de landelijke klachtencommissie. Als contactpersoon is aangewezen op onze school: TvD (naam en telefoon bij directie bekend)
De externe vertrouwenspersoon begeleidt en ondersteunt ouders/verzorgers, leerlingen bij de behandeling van klachten waarbij er sprake is van ongewenst intimiderend gedrag. Hieronder wordt verstaan seksuele intimidatie, (digitaal) pesten, discriminatie, agressie en geweld. De externe vertrouwenspersoon heeft een informatieve functie voor de medewerkers van de school. De externe vertrouwenspersoon is er voor klachten van ouders/verzorgers en leerlingen tegen medewerkers van een school en die van leerlingen onderling. De externe vertrouwenspersoon (en ook de klachtencommissie) is er niet voor klachten die in de thuissituatie spelen. Voor een medewerker van een school die begeleiding en ondersteuning nodig heeft, als het gaat om ongewenst gedrag tussen personeel onderling, kan de externe vertrouwenspersoon ook ingeschakeld worden.
Indien u (ouder/verzorger, leerling of medewerker van een school) een klacht over machtsmisbruik heeft, kunt u contact opnemen met de externe vertrouwenspersoon. Deze kijkt hoe uw klacht het beste aangepakt kan worden. In eerste instantie probeert de externe vertrouwenspersoon een oplossing te zoeken tussen ouders/verzorgers/leerlingen en school. Indien dit niet lukt, wordt gekeken naar andere mogelijkheden. U kunt dan overwegen een klacht in te dienen bij de Landelijke Klachtencommissie Katholiek Onderwijs.
Bereikbaarheid externe vertrouwenspersoon Mevr. Ellen Labree en Inez Ursem zijn de externe vertrouwenspersonen voor onze scholen die zijn aangesloten bij de GGD Hollands Noorden. U kunt hen zowel schriftelijk als telefonisch bereiken.
Vertrouwenspersoon regio West-Friesland: GGD Hollands Noorden t.a.v. externe vertrouwenspersoon, Postbus 9276, 1800 GG Alkmaar E-mail: e.labree@ggdhn.nl; i.ursem@ggdhn.nl Telefoonnummer: 088-0100550 (maandag t/m vrijdag)
Bereikbaarheid Landelijke Klachtencommissie Katholiek Onderwijs De Landelijke Klachtencommissie Katholiek Onderwijs is bereikbaar op: Postbus 82324, 2508 EH Den Haag Telefoon: 070-3861697 Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur E-mail: info@gcbo.nlInternet: www.gcbo.nl
LET OP: Een uitgebreide en meest geüpdatet klachtenregeling vindt u op onze website onder de volgende link:
https://skowfscholen.nl/site/stjozefschool/klachtenregeling/