IKC Socrates basisonderwijs

Meetketting 5 1689 XD Zwaag

  • Schoolfoto van IKC Socrates basisonderwijs
  • Schoolfoto van IKC Socrates basisonderwijs
  • Schoolfoto van IKC Socrates basisonderwijs
  • Schoolfoto van IKC Socrates basisonderwijs
  • Schoolfoto van IKC Socrates basisonderwijs

Het team

Toelichting van de school

Ons team bestaat uit:

Groepsleerkrachten
Vakleerkrachten bewegingsonderwijs
Onderwijsassistenten
Pedagogisch medewerkers
Conciërge
Directieondersteuner
Kwaliteitscoördinatoren
Teamleiders en directieleden

Vakleerkrachten op deze school

Hoe wordt vervanging geregeld?

Het komt soms voor dat een leerkracht door ziekte of vanwege andere redenen niet voor de klas kan staan. Op dat moment doen we een beroep op een invalkracht vanuit de vervangingspool van Stichting Talent. Gezien de personeelstekorten in het basisonderwijs is het vervangen van leerkrachten niet gemakkelijk en is het niet altijd mogelijk een invaller via de vervangingspool te krijgen.

Wanneer er geen externe invaller is gaan we op zoek naar interne oplossingen. Soms betekent dit dat er wordt geschoven met leerkrachten of onderwijsassistenten om de bezetting van groepen dekkend te krijgen. Wanneer dat niet mogelijk is, worden de kinderen van de groep zonder leerkracht verdeeld over andere groepen of u wordt gevraagd uw zoon of dochter thuis op te vangen. Ons team doet er alles aan om dat laatste te voorkomen. Wanneer een dergelijke situatie zich voordoet, zullen we u hierover berichten via Ouderportaal. Als er thuis echt geen opvangmogelijkheid is kan uw kind naar school komen en wordt hij of zij ondergebracht in een andere klas.

Bij het langdurig uitblijven van vervanging zullen we de ‘pijn’ zoveel mogelijk over de school verdelen. Hetgeen bekent dat leerkrachten van groep zullen wisselen en er steeds een andere groep een thuisdag zal hebben. U kunt ervan uitgaan dat wij alles in het werk stellen om een thuisdag te voorkomen. We begrijpen dat het vervelend voor u kan zijn en hopen op uw begrip voor de situatie.

Directie van de school

Medewerkers op deze school (instellingsniveau)

Hoe is de verdeling mannen en vrouwen?

Bron

Wat is de leeftijd van de teamleden?

Bron

Hoe zijn de teamleden verdeeld over de verschillende functiegroepen?

Bron

Hoe zijn de leerlingen gegroepeerd?

Toelichting van de school

IKC Socrates is een integraal kindcentrum. In het schooljaar 2023-2024 telt ons kindcentrum 27 onderwijsgroepen, 3 verticale kinderopvanggroepen 0-4 jaar, 1 kinderopvanggroep 3+, 2 peutergroepen 2-4 jaar, een maatwerk groep 0-4 jaar, 2 buitenschoolse opvanggroepen 4-6 jaar en 3 buitenschoolse groepen 6-12 jaar. 

Elk jaar wordt op basis van het leerlingaantal en/of samenstelling van een groep bepaald hoe de groepen voor het schooljaar daarop gevormd gaan worden. Op dit moment hanteren we de volgende groeperingsvormen:

- Heterogeen (groep 1 en 2 zijn gecombineerd)
- Homogeen (groep 3, groep 4, groep 5, groep 6, groep 7 en groep 8) 

Klasindeling

  • Leerstofjaarklassen
  • Bouwgroepen/Stamgroepen/Heterogene groepen
  • Groepsdoorbrekende niveaugroepen

Hoe wordt de tijd op school besteed?

Leerjaar 1 en 2

Bron

Leerjaar 3 t/m 8

Bron

Extra mogelijkheden op deze school

Extra ondersteuning van de leerlingen

Toelichting van de school

Met de invoering van passend onderwijs in 2014 is het een wettelijke verplichting voor scholen om een schoolondersteuningsprofiel op te stellen, conform de inhoudelijke eisen die de onderwijsinspectie stelt. Ons samenwerkingsverband maakt hiervoor gebruik van het online Schoolondersteuningsprofiel van Perspectief op School. Dit Schoolondersteuningsprofiel wordt jaarlijks herzien waardoor onze school en Samenwerkingsverband over een actueel overzicht beschikken van onderwijskundige informatie in relatie tot passend onderwijs. Het schoolondersteuningsprofiel geeft inzicht in de ondersteuning die onze school een kind kan bieden, in de ambities die wij hebben om ons te ontwikkelen en hoe die ontwikkeling verloopt. Deze ondersteuning is vastgelegd in een schoolrapportage. Voor ouders is er een beknopte ouderrapportage beschikbaar waarin wordt samengevat welke ondersteuning wij uw kind kunnen bieden op onze school.

GGD Hollands Noorden, afdeling jeugdgezondheidszorg

GGD Hollands Noorden staat klaar voor alle kinderen van 0 tot 18 jaar en hun ouders/verzorgers(verder: ouders) in Noord-Holland-Noord. In de basisschoolperiode worden kinderen en ouderstweemaal uitgenodigd voor een gezondheidsonderzoek (rond groep 2 en groep 7) en ontvangenhierover meer informatie. Daarnaast zijn er vaccinatiemomenten rond 9 en 10 jaar oud in dezeperiode. Ieder kind in Nederland heeft recht op jeugdgezondheidszorg. Dat is wettelijk geregeld enkost ouders niets.

Aan iedere school is een jeugdarts, jeugdverpleegkundige, doktersassistente en opvoedadviseurgekoppeld. Zij werken nauw samen met de school om samen de beste zorg te kunnen bieden aankind en ouders.

Ouders kunnen op ieder moment terecht bij de jeugdgezondheidzorg voor vragen of overleg omtrentgezondheid, ontwikkeling en opvoeden. Daarnaast worden cursussen, workshops en lezingengeorganiseerd waar ouders meestal gratis aan deel kunnen nemen.

GGD Hollands Noorden werkt met de GroeiGids App. Hier vinden ouders deskundige informatie overopvoeden en opgroeien per leeftijdscategorie. Ouders kunnen ook laagdrempelig chatten met eenjeugdverpleegkundige.

Contactgegevens GGD Hollands Noorden, afdeling jeugdgezondheidszorg

Hoofdkantoor: Hertog Aalbrechtweg 22, 1823 DL Alkmaar

Postadres: Postbus 9276, 1800 GG Alkmaar

Telefoon: 088-01 00 500

E-mail: ondersteuningjgz@ggdhn.nl (naam kind, geboortedatum en school vermelden)

Website: www.ggdhollandsnoorden.nl

Externe vertrouwenspersoon:

Extern vertrouwenspersonen van GGD Hollands Noorden zijn: Ellen Labree en Inez Ursem.

Te bereiken via het postadres:

GGD Hollands Noorden

t.a.v. Extern vertrouwenspersoon Ellen Labree/ Inez Ursem

Postbus 9276, 1800 GG Alkmaar

Of telefonisch via:Telefoonnummer 088 0100550

Toekomstig aanbod aan extra ondersteuning

Door de samenwerking tussen leerkrachten onderling te versterken, zullen we steeds beter in staat zijn om kinderen met extra ondersteuningsbehoeften te kunnen begeleiden. 

Welke specialisten bieden extra ondersteuning op deze school?

Kwaliteitszorg en schoolplan

Aanbod voor het jonge kind

Toelichting van de school

Socrates is met ingang van januari 2020 een Integraal Kindcentrum (IKC). Dit houdt in dat er in ons pand peutergroepen en kinderopvang aanwezig zijn. Het IKC is van 06:30 tot 18.30 uur open en biedt onderwijs en opvang. Binnen dit aanbod kunnen kinderen gebruik maken van verschillende activiteiten op het gebied van sport en cultuur passend binnen de thema's die op dat moment binnen het IKC worden behandeld.

Terug naar boven