Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?
Over schoolverzuim
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.
Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
- bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
- bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
- voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.
Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.
Hoe melden ouders hun kind ziek?
Dagelijkse actie
- Ouders/verzorgers melden vóór 8.15 uur de afwezigheid van hun kind. Dit kan telefonisch via 079-3313129 of via Parro.
- Degene die het verzuimbericht ontvangt deelt dit met de groepsleerkracht. De leerkracht verwerkt het in Parnassys met de reden van het verzuim.
- Leerlingen die te laat komen worden ook geregistreerd in Parnassys. Hierbij maakt het niet uit hoeveel tijd de leerling te laat is. Vanaf 8.31 uur is een leerling te laat.
- Directie of IB gaan vóór 8.45 uur langs de klassen om na te gaan of er leerlingen afwezig zijn zonder bericht.
- Is een leerling afwezig zonder dat zijn/haar afwezigheid gemeld is, neemt directie/IB contact op met ouders/verzorgers. Er wordt gevraagd naar de reden van het verzuim.
- Als er mogelijk sprake is van ongeoorloofd verzuim of er is geen contact te krijgen. Directie onderneemt verdere actie, zoals: contact met leerplichtambtenaar, uitnodiging ouders voor gesprek, schriftelijke waarschuwing, contact met eventuele hulpverlening.
Vervolgacties bij te laat komen
- De groepsleerkracht geeft na drie keer te laten komen een standaardbrief mee aan de leerling. Deze brief moet door de ouders ondertekend worden en terug worden gegeven aan de leerkracht. De leerkracht uploadt de getekende brief in Parnassys.
- Bij aanhoudend te laat komen, voert de groepsleerkracht (eventueel met IB) een gesprek met de ouders/verzorgers. Hiervan wordt een aantekening in Parnassys gemaakt.
- Als het te laat komen aanhoudt na het gesprek, overlegt de groepsleerkracht met directie. De directie neemt contact op met de ouders/verzorgers.
- Bij te laat komen van meer dan 9x per maand, meldt de directie het te laat komen aan de leerplichtambtenaar. Er wordt een verzuimoverzicht gedeeld met daarnaast de acties die de school heeft ondernomen.
Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?
Verlof Luxe verzuim
Dit is verzuim waarbij met vakantie wordt gegaan buiten de vastgestelde vakanties, zonder toestemming van directie of de leerplichtambtenaar. Het kan bijv. gaan om een ziekmelding aansluitend voor of na een schoolvakantie, waarbij de school het vermoeden heeft dat het een onterechte ziekmelding is en dat het om vakantie gaat.
Extra verlof
Uitgangspunten bij het verlenen van verlof zijn:
- Extra verlof mag alleen worden toegekend wegens gewichtige omstandigheden of vanwege de aard van het beroep van (één van) de ouders. Hierbij volgen wij de richtlijnen van de overheid.
- Verlof voor het voldoen aan religieuze verplichtingen moeten ouders minimaal 2 dagen te voren aan de school, liefst schriftelijk, kenbaar maken (dit is een kennisgeving, geen aanvraag).
- Directie neemt een beslissing bij aanvragen van 10 dagen of minder. Bij twijfel kan directie contact opnemen met de leerplichtambtenaar. Directie blijft echter verantwoordelijk voor het nemen van de beslissing.
- De leerplichtambtenaar neemt een gemotiveerde beslissing bij aanvragen van meer dan 10 dagen.
- Directie houdt een dossier bij van de verlofaanvragen.
Aanvraag extra verlof
- Ouders halen bij medewerker van school een verlofformulier op en vullen dit in.
- Als het gaat om meer dan 10 dagen geeft directie de aanvraag door aan de leerplichtambtenaar.
- Directie geeft het toegekende of afgewezen extra verlof door aan de groepsleerkracht.
- De groepsleerkracht noteert het extra verlof in Parnassys.
- Ook afgewezen extra verlof moet worden geregistreerd, zodat actie kan worden ondernomen (LAS-melding, huisbezoek) als de leerling er in die periode niet is of ziek wordt gemeld.
Als de leerling niet terug is na het toegekende verlof
- De groepsleerkracht informeert directie.
- De groepsleerkracht noteert de afwezigheid als ongeoorloofd verzuim.
- Directie meldt het ongeoorloofd verzuim binnen 5 dagen via de LAS aan de leerplichtambtenaar. Er wordt een verzuimoverzicht gemaild naar de leerplichtambtenaar met de verlofaanvraag.